Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς για τους όρους με τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία

Κορωνοϊός - Άνοιγμα σχολείων: Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος ...Έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείωνΣοβαρούς προβληματισμούς και ανησυχίες για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εκφράζουν εκπαιδευτικοί και γονείς μετά τις πρώτες επίσημες, χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου με όλους τους μαθητές στις τάξεις αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Δάσκαλοι και καθηγητές θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Παιδείας να λέει ότι τα «σχολεία θα ανοίξουν σε πλήρη σύνθεση» και να απαιτεί τον συγχρωτισμό 25-28 παιδιών μέσα σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε ένα παράθυρο.
«Πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, είχαμε μαθήματα εκ περιτροπής με 7 -9 παιδιά σε κάθε τάξη και τώρα ξαφνικά μας λένε ότι πρέπει να βάλουμε μέσα στις αίθουσες ακόμη και 28 παιδιά. Αυτό είναι παράλογο», τονίζει στο ethnos.gr ,ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος  και συμπληρώνει: «Για μας πρόβλημα αποτελεί ακόμη και το γεγονός ότι τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες και συνεπώς οι γονείς πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά και με αυτό. Στο Γυμνάσιο και στο λύκειο σε κάθε αίθουσα είναι συνήθως 27-28 μαθητές, κατάσταση η οποία είναι σε κάθε περίπτωση ασφυκτική».
Οι εκπαιδευτικοί, επίσης, καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Παιδείας, αύξησε φέτος το όριο παιδιών ανά τάξη στο Δημοτικό από 22 σε 25 και ενώ βρισκόμαστε σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς  δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, για να αυξηθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία.
«Νιώθουμε ανασφαλείς», δηλώνει από την πλευρά των γονέων, ο Δημήτρης Λάμπρου, αντιπρόεδρος γονέων - μαθητών Ελλάδος, εξηγώντας πως τα μέτρα προστασίας δεν μπορούν να αφορούν αποκλειστικά τη χρήση της μάσκας. Τα προβλήματα υποδομών και επαρκούς στελέχωσης των σχολείων εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ ελλιπής παραμένει η στήριξη των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας.
«Όταν υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα που στεγάζουν έως και 900 μαθητές, ακόμη και εκ περιτροπής να γίνονται τα διαλείμματα, δεν θα εξασφαλιστούν οι όροι ώστε οι μαθητές να γυρίζουν ασφαλείς στο σπίτι τους», επισημαίνει ο Θ. Κοκονάς, πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων κεντρικής Μακεδονίας.

Σύψας: Τα 5 μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα σχολεία
Από την πλευρά των ειδικών, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας OPEN TV, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων,  διευκρίνισε πως οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων είναι ακόμη υπό συζήτηση, ενώ την Πέμπτη η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να καταλήξει στις οριστικές οδηγίες για το πώς θα προσέλθουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία.
Ο καθηγητής ανέφερε επίσης πως τόσο η χώρα μας όσο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη πήραν την απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, καθώς «ο φυσικός τους χώρος είναι το σχολείο» και δεν πρέπει να υπάρχουν ανισότητες στην παιδεία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κυρίως τα παιδιά του Δημοτικού είναι, κατά τον κ. Σύψα, η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά στην πανδημία, καθώς βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών μελετών δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό και προβάλλονται λιγότερο από αυτόν.
Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας από τα παιδιά, ο καθηγητής σημείωσε πως οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν πως είναι ασφαλής για τα παιδιά των τριών ετών και άνω, ωστόσο η αρμόδια επιτροπή στη χώρα μας δεν έχει ακόμη καταλήξει για το ηλικιακό όριο που θα θέσει.
Ο κ. Σύψας επεσήμανε τα πέντε βασικά μέτρα που θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. 
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα φορά σε όλες τις τάξεις ή από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)
  • Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις - Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
  • Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
  • Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων
 Πηγή: tvxs.gr

1 σχόλιο:

  1. Βασικα δεν υπαρχει κανενας κινδυνος αρκει ολοι να μεταλαβουν.
    Αυτες οι βλακείες που γραφονται για εισοδο ψυχολογων κτλ στα σχολεια ειναι ο αληθινος κινδυνος.
    Να μπουν ιερεις σε ολα τα σχολεια τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)