Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Δωρεάν μάσκες στους μαθητές: Τέσσερις ή πέντε το χρόνο μόνο;

Δωρεάν μάσκες στους μαθητές: Τέσσερις ή πέντε το χρόνο μόνο;
Βασίλης Σκουρής
Βασίλη Σκουρή

Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα επιβαρυνθούν μόνο για τα μέλη τους που πηγαίνουν σχολείο υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό που παρέχει η πολιτεία! Και δεν υπολογίζουν τις ανάγκες για μεταφορά με το σχολικό, τη χρησιμοποίηση μέσων μεταφοράς, αλλά και τα …φροντιστήρια!


Σε 6.175.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό που, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», που υπήρχε από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, χορηγεί η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση για χορήγηση δωρεάν μάσκας σε ένα εκατομμύριο περίπου μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως το σχέδιο προβλέπει να δοθεί μια υφασμάτινη μάσκα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και, εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, να δοθούν και 3 ή 4 ακόμα, υπό προϋποθέσεις δε και 5!

Είναι φανερό πως με τον προγραμματισμό αυτό, στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή μια μάσκα ανά δίμηνο, δεν καλύπτονται παρά στο ελάχιστο οι ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με έναν πολύ πρόχειρο προϋπολογισμό, ένας μαθητής και ένας εκπαιδευτικός θέλουν πάνω από μια, ίσως και πάνω από δυο, μάσκες ανά μήνα.

Στην προκειμένη δε περίπτωση, πάλι με πρόχειρους υπολογισμούς, ο προϋπολογισμός των οικογενειών για τις μάσκες στα σχολεία θα επιβαρυνθεί με –τουλάχιστον- διπλάσιο ποσό από αυτό που παραχωρεί η πολιτεία, δηλαδή με πάνω από 12,5 εκατομμύρια ευρώ!

Σε μια οικογένεια, μάλιστα, με δυο παιδιά στα σχολεία, τα πράγματα θα καταστούν πολύ πιο δύσκολα, ενώ μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν και τα σχολικά, όπου δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η μάσκα θα είναι υποχρεωτική, όπως και υπάρχουν και οι μαθητές που χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάνε στο σχολείο, ιδιαιτέρως όταν βρέχει.

Και, επιπλέον, υπάρχουν και τα φροντιστήρια, για τα οποία θα πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση!

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» εκτιμούν πως θα πρέπει πολιτεία και φορείς να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα του κόστους της μάσκας, για τις λαϊκές κυρίως οικογένειες, γιατί «λεφτόδεντρα» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δεν υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό!

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)