Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας.

Σε ειδική αίθουσα του καφέ του Βασιλικού θέατρου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. 

Αρχικά ο πρόεδρος έκανε μία ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον ιαματικό τουρισμό και για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πανελλήνιος Σύλλογος, το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεταξύ αυτών η επίσκεψη στα λουτρά Ελευθερών -Καβάλας, αλλά και πολλά δημοσιεύματα που έγιναν για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και την εισαγγελική παρέμβαση μετά από τα δημοσιεύματα.

Αναφέρθηκε στην αναβολή της επίσκεψης στα λουτρά των Καμένων Βούρλων και της ευρύτερης περιοχής λόγο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, και την επικοινωνία του Πανελληνίου Συλλόγου με τον ασφαλιστικό φορέα ΕΔΟΕΑΠ σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος λουτροθεραπείας.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Αναστασιάδης στον αποκλεισμό του Πανελληνίου Συλλόγου από την Επιτροπή για την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού που σύστησε το Υπουργείο Τουρισμού και τη σχετική διαμαρτυρία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στα λουτρά της νήσου Ικαρίας αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου στο πλαίσιο των καλοκαιρινών επισκέψεων στις ελληνικές λουτροπόλεις, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Αχιλλέα Μεταλούλη. Στα μέλη της αποστολής ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το ανάγλυφο του τοπίου που περικλείει την περιοχή της λουτρόπολης αλλά και η συνύπαρξη ιαματικού και θαλάσσιου νερού στην κοιλότητα της «Σπηλιάς», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το σημείο που αναβλύζει το ιαματικό νερό στην άκρη της θάλασσας.

 

Λουτροπόλεις

Το Δ.Σ. συζήτησε, ακόμη την λειτουργεία ορισμένων λουτροπόλεων που ανήκουν στα ΕΤΑΔ Α.Ε, την ίδρυση νέας Κοινότητας στο Λουτράκι του δήμου Σκύδρας εξαιτίας της ύπαρξης των λουτρών στην περιοχής, και τα αφιερώματα στα λουτρά Σιδηροκάστρου των Σερρών και του Αμάραντου στην Κόνιτσα.

Ανέλυσε, επίσης, τις αναγνωρίσεις των ιαματικών πηγών Ιστιαίας της Αιδηψού και  του Πλατυστόμου της Μακρακώμης, καθώς και την χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας στις λουτροπόλεις Ζαχάρως, Νιγρίτας, Αιδιψού, Χίου, Ικαρίας, Αγίας Παρασκευής, Αγγίστρου, Σιδηροκάστρου, Υπάτης, Ιστιαίας και  Αργούς Ορεστικού.
Εξέτασε, ακόμη, την απάντηση του δήμου Χίου σχετικά για την παραπέρα ανάπτυξη της λουτρόπολης του και το θέμα της ανταλλαγή επιστολών και τα δημοσιεύματα στον τύπο για την μη λειτουργία της λουτρόπολης στα λουτρά Κυλλήνης. Καθώς και τα δημοσιεύματα για το νησί της Νίσηρου και για τα λουτρά στα Θερμιά της Λήμνου.
Συζήτησε τις εξελίξεις μετά την επιστολή προς το δήμαρχο της Κύθνου, το γραφείο του παραρτήματος του Πανελληνίου Συλλόγου προς το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Τουρισμού για τα λουτρά του νησιού.
Με ιδιαίτερη στεναχώρια, εξέτασε τα διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με την  εγκατάλειψη των λουτρών της Πρέβεζας, καθώς και τα δημοσιεύματα σχετικά με τα λουτρά Πολιχνίτου της Λέσβου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέλυσε, ακόμη την επερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη σχετικά με τα λουτρά του δήμου Αλμωπίας, και την επερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου σχετικά με την εγκατάλειψη των λουτρών Θερμιά της Λήμνου.

Διευρυμένες συνεδριάσεις

Τέλος το Δ.Σ. υλοποιώντας την πρόβλεψη του καταστατικού για αποκεντρωμένη λειτουργία σε όλες τις ελληνικές λουτροπόλεις, αλλά και στο εξωτερικό αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή στις συνεδριάσεις του, (μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας (τηλεδιάσκεψη), αλλά και στις εκπροσωπήσεις και επισκέψεις,

του συνεργάτη για θέματα ευρωπαϊκών λουτροπόλεων Σεραφείμ  Όχονου,

του μέλους του συλλόγου Δημήτρη Μακρυνίτσα, ο οποίος με έδρα τα Καμένα Βούρλα, στο εξής θα εκπροσωπεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο και θα είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη των Λουτροπόλεων της περιοχής των Καμένων Βούρλων, της Αιδηψού, του Πλατύστομου, των Θερμοπυλών και της Υπάτης, του μέλους του συλλόγου Αθανάσιου Γκέκα, ο οποίος με έδρα στην Λάρισα, στο εξής θα εκπροσωπεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο και θα είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη των λουτροπόλεων της περιοχής της Περιφερείας Θεσσαλίας και ειδικότερα της ιαματικής Πηγής Κόκκινου Νερού, του Σμοκόβου και της υπό ανάπτυξης ιαματικής πηγής της κοινότητας Ριζωμάτων του δήμου Τρικκαίων, του μέλους του συλλόγου Δημήτριου Βασάλου, δημοτικού συμβούλου και Αντιπροέδρου  του δ.σ. δήμου Κύθνου, ο οποίος με έδρα την Κύθνο θα είναι στο εξής υπεύθυνος για τις λουτροπόλεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, καθώς και ότι το  ίδιο θα ισχύει και για τα υπόλοιπα παραρτήματα που θα δημιουργηθούν ή για μέλη που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και η συμβολή τους θα είναι σημαντική στην ανάπτυξη – υποστήριξη των ελληνικών λουτροπόλεων και του θερμαλισμού.


Διευρυμένη συμμετοχή στις συνεδριάσεις τουΔιοικητικού Συμβουλίου

Την συμμετοχή στις συνεδριάσειςτου εκπροσώπου στο εξωτερικό (Ρουμανία) και των

τριών εκπροσώπων των παραρτημάτων του Πανελλήνιου Συλλόγου, αποφασίζει

ομόφωνα το ΔιοικητικόΣυμβούλιοτου Πανελλήνιου Συλλόγου στην συνεδρίαση

τουστις 14/ 09/2020.

Το Δ.Σ. ΑΠΟΧΕΧΕΤΑΙ ΟΜΟΦΩΝΑ την συμμετοχή στις συνεδριάσεις του, αλλά

και στις εκπροσωπήσεις και επισκέψεις του:

- Του συνεργάτη του για θέματα ευρωπαϊκών λουτροπόλεων Σεραφείμ Όχονου, ο

οποίος έχει ως έδρα την Ρουμάνια.

- Τουμέλους του συλλόγου Δημήτρη Μακρυνίτσα, ο οποίος ως χημικός διαθέτει

εξειδικευμένεςγνώσεις για το ιαματικό νερό.

Με έδρα τα Καμένα Βούρλα, στο εξής θα εκπροσωπεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο και

θα είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη των Λουτροπόλεων της περιοχής των

Καμένων Βούρλων, της Αιδηψού, του Πλατύστομου, των Θερμοπυλών και της

Υπάτης.

- Τουμέλους του συλλόγου Αθανάσιου Γκέκα,λογιστή -φοροτεχνικού, ο οποίος με

έδρα στην Λάρισα, στο εξής θα εκπροσωπεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο και θα είναι

υπεύθυνος για την υποστήριξη των Λουτροπόλεων της περιοχής της Περιφερείας

Θεσσαλίας και ειδικότερα της ιαματικής Πηγής Κόκκινου Νερού, του Σμοκόβου και

της υπό ανάπτυξης ιαματικής πηγής της κοινότητας Ριζωμάτων του δήμου

Τρικκαίων.

Του ανατίθεται, επίσης η αρμοδιότητα της εκπόνησης οικονομικών αναλύσεων και

μελετών για την ανάπτυξης των λουτροπόλεων όλης της Ελλάδας.

-

Του μέλους του συλλόγου Δημήτριου Βασάλου, δημοτικού συμβούλου και

Αντιπροέδρου του δήμου Κύθνου, ο οποίος με έδρα την Κύθνο θα είναι στο εξής

υπεύθυνος και θα εκπροσωπεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο σε όλες τις λουτροπόλεις της

Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Το Δ.Σ. υλοποιώντας την πρόβλεψη του καταστατικού για αποκεντρωμένη

λειτουργία σε όλες τις ελληνικές λουτροπόλεις, αλλά και στο εξωτερικό:

-Αποφάσισε τα προαναφερόμενα μέλη να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του

οργάνου μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας (τηλεδιάσκεψη).

- Να ενημερωθούν ΑΜΕΣΣΑ για την παραπάνω απόφαση τα παραρτήματά του

Πανελληνίου Συλλόγου, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

-Αποφάσισε τέλος το ίδιο να ισχύει και για τα υπόλοιπα παραρτήματα που θα

δημιουργηθούν ή για μέλη που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και η συμβολή τους

θα είναι σημαντική στην ανάπτυξη – υποστήριξη των ελληνικών λουτροπόλεων και

του θερμαλισμού.

 

Όπως του Αβέργιου Γκαιτάνη στα λουτρά της Μήλου που είναι και το νέο μας μέλος

και συνεργάτης μας σχετικά με τα λουτρά της Μήλου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)