Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Οι εργαζόμενοι θα αναπληρώνουν με υπερωρίες την υποχρεωτική καραντίνα

https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2020/36/323931-5073405.jpgΜε υπερωρίες θα αναπληρώνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τις ημέρες που δεν εργάστηκαν επειδή τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα με απόφαση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.


Αυτό προβλέπει διάταξη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα κυρώνονται νέα και παλαιά μέτρα για εργαζόμενους και γονείς. 

Για τις ημέρες της καραντίνας, και αν δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας, ο εργοδότης θα καταβάλλει κανονικά το μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Ωστόσο, όταν ο εργαζόμενος επιστρέφει θα απασχολείται έως και 3 ώρες ημερησίως πέραν του κανονικού ωραρίου, χωρίς επιπλέον αμοιβή, έως ότου αναπληρώσει τις ημέρες για τις οποίες πληρώθηκε χωρίς να εργάζεται. Για τις ημέρες της υπερωρίας ο εργαζόμενος δεν δικαιούται προσαύξησης ή αμοιβής για πρόσθετη εργασία.

Αχτσιόγλου: Το μένος αυτής της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους δεν έχει προηγούμενο

Για «μένος προς τους εργαζόμενους» που «δεν έχει προηγούμενο» κατηγορεί την κυβέρνηση η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
Σε δήλωσή της αναφέρει ότι το υπουργείο Εργασίας «όχι μόνο δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορονοϊού, αλλά ετοιμάζεται να καταθέσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις ημέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία!».

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν προέβλεψε άδεια ειδικού σκοπού με αποδοχές, όχι μόνο δεν απαγόρευσε τον συμψηφισμό ημερών κανονικής άδειας με τις ημέρες απουσίας λόγω καραντίνας, αλλά έρχεται να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες και να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της απουσίας στην οποία υποχρεώθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Σχολιάζει ότι «το μένος αυτής της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους δεν έχει προηγούμενο» και προειδοποιεί εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση».

Πηγή: tvxs.gr

1 σχόλιο:

(3)