Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Εξώδικο κατά του Δήμου Αλμωπίας

 

 

Το παρακάτω Εξώδικο  κατά της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Αλμωπίας κατέθεσε ο
Γ. Πασχαλίδης 

 

Προς κάθε αρμόδιο Δικαστήριο και Δικαστή

 

Ε Ξ Ω Δ Ι Κ Η   Δ Η Λ Ω Σ Η   Κ Α Ι   Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α

         

          Του Πασχαλίδη Γεώργιου του Ιωάννη, κατοίκου Αριδαίας (1ο χλμ Αριδαίας – Τσάκων), ΑΦΜ 047013999

Κ Α Τ Α

          Της Οικονομικής Επιτροπής του Ο.Τ.Α. με την επωνυμία «Δήμος Αλμωπίας», με έδρα την Αριδαία Αλμωπίας (Πλ. Αγγελή Γάτσου), αποτελούμενη από τους:

1) Μπάτση  Χρήστος (Δήμαρχος & Πρόεδρος οικονομικής επιτροπής)

2) Κετικίδη  Ιωάννης (Αντιδήμαρχος & Αντιπρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής)

3) Σέλκο  Ιωάννης τακτικό μέλος

4) Βέσκο  Δημήτριο τακτικό μέλος

 5) Χατζηδημητρίου Αθανάσιο ,τακτικό μέλος

 6) Τσάνταλη  Παρασκευά , τακτικό μέλος.

  7) Μπίνο  Δημήτριο ,τακτικό μέλος,

          Στις 5-5-2020 δημοσιεύθηκαν δύο διακηρύξεις του Δήμου Αλμωπίας για τους διαγωνισμούς με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ» και «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ». Οι δύο διακηρύξεις είχαν ταυτόσημους όρους διενέργειας των διαγωνισμών.

          Υπό την ιδιότητά μου ως εργολάβος δημοσίων έργων υπέβαλα νόμιμα και εμπρόθεσμα προσφορές στους εν λόγω διαγωνισμούς εντός της καταληκτικής ημερομηνίας στις 15-5-2020 ώρα 10:00 και 12:00 αντίστοιχα (παράγραφος 1.5 των διακηρύξεων). Κριτήριο για την ανάθεση των έργων αποτελεί η από οικονομικής άποψης πλέον συμφέρουσα προσφερόμενη τιμή.

          Οι προσφορές που κατέθεσα ήταν πλήρεις και κάλυπταν όλα τα κριτήρια επιλογής, όπως περιγράφονται στις διακηρύξεις (παράγραφοι 2.2.3 έως 2.2.8), αλλά κατά την αξιολόγηση των προσφορών ως η πλέον οικονομικά συμφέρουσα κρίθηκε αυτή της εταιρίας «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΡΟΜΜΑΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και αναδείχθηκε ως προσωρινός ανάδοχος. Κατά των αποφάσεων ανάδειξης ως προσωρινής αναδόχου εταιρίας υπέβαλα τις από 24-7-2020 ενστάσεις μου των υπ’ αριθ. 152/2020 και 153/2020 αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλμωπίας, με τις οποίες αναδείχθηκε ως οριστική ανάδοχος η εταιρία «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΡΟΜΜΑΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ».

          Προτού, όμως, μου κοινοποιηθούν οι ως άνω αποφάσεις κατακύρωσης σύμφωνα με την παράγραφο 3.3 των διακηρύξεων, ώστε να εκκινήσει η προθεσμία για υποβολή ένστασης εκ μέρους μου, ενόσω ίσχυε η αναστολή σύναψης της σύμβασης σύμφωνα με την παράγραφο 3.4, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Κετικίδης Ιωάννης έδωσε εντολή στον προσωρινό ανάδοχο να προβεί σε εργασίες που αναφέρονται στην διακήρυξη και αποτελούν επί της ουσίας εκτέλεση της σύμβασης. Την παρατυπία αυτή επεσήμανα με την τις από 21-7-2020 εξώδικες δηλώσεις και διαμαρτυρίες μου προς τον Δήμο Αλμωπίας, οι οποίες επιδόθηκαν σε αυτόν, όπως προκύπτει από τις υπ’ αριθ. 11359β’/23-7-2020 και 11360β’/23-7-2020 εκθέσεις επίδοσης του δικαστικού επιμελητή Εφετείου Θεσσαλονίκης με έδρα το Πρωτοδικείο Έδεσσας Ιωάννη Αραμπατζή.

          Επιπλέον, όπως έχω ήδη επισημάνει με τις ανωτέρω εξώδικες διαμαρτυρίες μου, κατά τις εργασίες στις οποίες προέβη η ανάδοχος εταιρία, τόσο προτού κατακυρωθούν οι διαγωνισμοί σε αυτήν όσο και ύστερα, χρησιμοποίησε για το σύνολο των εργασιών γερανοφόρο όχημα, τεχνικό προσωπικό και πτυχιούχο ηλεκτρολόγο που είναι διαφορετικά από αυτά που έχει δηλώσει κατά την υποβολή των δικαιολογητικών στους εν λόγω διαγωνισμούς και με υπεύθυνες  δηλώσεις του ν.1599/1986. Ειδικότερα, η ανάδοχος εταιρία με τις από 15-6-2020 υπεύθυνες δηλώσεις της του ν. 1599/1986 δήλωσε πώς για την εκτέλεση των έργων θα χρησιμοποιήσει: α) ιδιόκτητο γερανό με αριθμό κυκλοφορίας ΑΖΕ6676 ανυψωτικής ικανότητας 25ΤΝ, β) τους Λιαρομμάτη Βρασίδα του Βασιλείου ως οδηγό φορτηγών και βαρέων φορτηγών/οδηγό – χειριστή μηχανοκίνητων μηχανημάτων, τον ISFAN IONEL CRISTIAN ως οδηγό φορτηγών και βαρέων φορτηγών/οδηγό – χειριστή μηχανοκίνητων μηχανημάτων, τον Λιαρομμάτη Νικόλαο του Βασιλείου ως διπλωματούχο μηχανολόγο μηχανικό απεριόριστης εγκ/νης ισχύος και τον Κατσαρό Ανδρέα του Ευστρατίου ως εργάτη μεταποιητικών βιομηχανιών. Παρόλα αυτά, όπως διαπίστωσα αλλά και όπως μπορούν να βεβαιώσουν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων όπου            η ανάδοχος εκτέλεσε τις εργασίες, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν ή συμμετείχαν στις εργασίες τα ανωτέρω μηχανήματα και το ανωτέρω προσωπικό που δηλώθηκε, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιήθηκαν άλλα μηχανήματα και διαφορετικό προσωπικό, λειτουργώντας κατά παράβαση των διατάξεων του ν. 1599/1986. Επίσης, η ανάδοχος έχει υποπέσει σε ανάλογες παρατυπίες σχετικά με τα προβλεπόμενα στο υπ’ αριθ. πρωτ. Δ13ε/0/9865/16-10-96 έγγραφο του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τα οποία επίσης έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986.

Η ανάδοχος εταιρία τοποθέτησε ηλεκτρικούς πίνακες οι οποίοι δεν είναι πιστοποιημένοι με πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας με ISO 9001  παρά την σχετική υποχρέωσή της.

          Σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω η ανάδοχος εταιρία και οι νόμιμοι εκπρόσωποι αυτής πρέπει να διωχθούν για υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δηλώσεως του ν. 1599/1986 κατά την διαδικασία των διαγωνισμών «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ» και «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ».

          Επειδή η ανάδοχος εταιρία «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΡΟΜΜΑΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» υπέβαλλε ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 σχετικά με το προσωπικό και τα μηχανήματα που προτίθεται να χρησιμοποιήσει κατά την εκτέλεση των έργων καθώς και για το υπ’ αριθ. πρωτ. Δ13ε/0/9865/16-10-96 έγγραφο του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας κατά την εκτέλεση των εργασιών.

Επειδή η ανάδοχος εταιρία «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΡΟΜΜΑΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» υπέβαλλε ψευδή υπεύθυνη δήλωση  του ν. 1599/1986 για πλήρη συμμόρφωση και αποδοχή των όρων της Συγγραφής Υποχρεώσεων Άρθρο 3 (Τεχνικές προδιαγραφές ) ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ (σελίδα 1η),Οι επισκευές μηχανολογικών μερών θα εκτελούνται από τον ανάδοχο στο σύνολο των τοπικών κοινοτήτων.

Επειδή η υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης τιμωρείται ποινικά σύμφωνα με το άρθρο 22 ν. 1599/1986.

          Επειδή η επιτροπή σας είναι αρμόδια για τον έλεγχο συμμόρφωσης της αναδόχου κατά την εκτέλεση των έργων προς τις υπεύθυνες δηλώσεις που η ίδια κατέθεσε κατά το στάδιο του διαγωνισμού.          

          Επειδή από τις ανωτέρω ενέργειες προκύπτουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των οργάνων του Δήμου σας και της προσωρινής αναδόχου εταιρίας.

          Επειδή οφείλετε να διαπιστώσετε την υποβολή ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων του άρθρου 8 ν. 1599/1986 από την ανάδοχο εταιρία και να κινήσετε τις ανάλογες διαδικασίες ώστε αφενός να κηρυχθεί αυτή έκπτωτη και αφετέρου να κινηθεί από την αρμόδια εισαγγελία η ποινική δίωξη σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της, για παράβαση των άρθρων 22 του ν. 1599/1986.

          Επειδή σε περίπτωση που παραλείπετε να προβείτε στην καταμήνυση των ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων της αναδόχου εταιρίας έχετε ποινική ευθύνη ως υπάλληλοι αρμόδιοι για τον έλεγχο της αλήθειας αυτών, σύμφωνα με την παρ. 7 άρθρου 22 του ν. 1599/1986.

          Επειδή ως αναθέτουσα αρχή έχετε την ευθύνη για την διασφάλιση των όρων του διαγωνισμού και της καλής εκτέλεσης της σύμβασης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ για την απαράδεκτη συμπεριφορά σας και

ΣΑΣ ΚΑΛΩ εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την επίδοση της παρούσας αφενός (α) να προβείτε σε έλεγχο της ταυτότητας των μηχανημάτων και του προσωπικού που χρησιμοποίησε η ανάδοχος εταιρία για τις εργασίες που υλοποίησε σε εκτέλεση των έργων και το κατά πόσο συμμορφώνεται με τις υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 που αυτή κατέθεσε και (β) να προβείτε σε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Έδεσσας σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας για υποβολή ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων του ν. 1599/1986 κατά το στάδιο των διαγωνισμών «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ» και «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ».

          Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθώ στην πάρα πολύ δυσάρεστη θέση να προσφύγω στη Δικαιοσύνη για να ζητήσω ο ίδιος την ποινική δίωξη των νομίμων εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας και των αρμόδιων οργάνων του Δήμου σας για τις ανωτέρω παραβάσεις.

          Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς την Οικονομική Επιτροπή του Ο.Τ.Α. με την επωνυμία «Δήμος Αλμωπίας», με έδρα την Αριδαία Αλμωπίας (Πλ. Αγγελή Γάτσου) όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται, για να λάβει γνώση και να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας το περιεχόμενο της στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.

 

                                                                        Αριδαία, 1-10-2020

                    Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

 

ΠΑΤΕΤΣΙΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Δ  Ι  Κ  Η  Γ  Ο  Ρ  Ο  Σ

Α.Μ.Δ.Σ. ΕΔΕΣΣΑΣ 231

Ι. ΔΡΑΓΟΥΜΗ 2 58200 ΕΔΕΣΣΑ

τηλ. 23810 27647 fax 23810 29966

email: vpat14@hotmail.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)