Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Η χώρα σε lockdown: Τι αλλάζει...




Σε καθεστώς πλήρους lockdown είναι η χώρα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης και εξαιτίας της ραγδαίας και διαρκώς εντεινόμενης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αλλά και των ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις μονάδες ΜΕΘ, αυξάνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας. 

Την... Παρασκευή καταγράφηκαν 2.448 νέες μολύνσεις, 14 θάνατοι και αριθμός ρεκόρ διασωληνωμένων: 196. Στο επίκεντρο της πανδημίας Αττική και Θεσσαλονίκη με πολλές εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, ενώ αυξημένη είναι η διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα. 

Τα αρμόδια υπουργεία έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ενώ η μη τήρησή τους επισύρει βαριά πρόστιμα, σε πολλές περιπτώσεις διπλάσια από όσα είχαν επιβληθεί στην πρώτη φάση της πανδημίας.


Τα μέτρα και τα πρόστιμα

Τα μέτρα που επιβάλλονται με το lockdown είναι τα εξής:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κ.λπ., καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Ωστόσο, τα κομμωτήρια πήραν παράταση λειτουργίας έως και την Κυριακή 8/11 λόγω της αυξημένης ζήτησης για τις υπηρεσίες τους από την Πέμπτη που ανακοινώθηκε η απόφαση.

Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery και take away. 
Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δομές υγείας και τα φαρμακεία.
Κανονικά θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα.
Με τηλεκπαίδευση θα γίνονται τα μαθήματα σε γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια.
Ανοιχτά θα παραμείνουν όλα σχολεία ειδικής αγωγής.
Απαγορεύονται οι μετακινήσεις, εκτός αν αυτές γίνονται για λόγους εργασίας (με τα απαραίτητα έγγραφα), υγείας ή άλλους σοβαρούς λόγους.
 
Επιστρέφει το 13033

Είτε με έντυπο είτε με αποστολή μηνύματος στο 13033 θα πρέπει να γίνονται πλέον οι όποιες μετακινήσεις μας

Να θυμίσουμε ότι στο sms για έξοδο από το σπίτι, οι κωδικοί είναι οι εξής:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]
Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]
Όσον αφορά τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας τόνισε ότι θα γίνονται με ειδική βεβαίωση από την επιχείρηση.

Αυξημένα πρόστιμα

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ειδικά όσον αφορά τις μετακινήσεις, θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι, ειδικά τις βραδινές ώρες, τονίζοντας ότι τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί.

 Για κάθε παράβαση για μη χρήση μάσκας και μετακίνηση που δεν δικαιολογείται το διοικητικό πρόστιμο είναι 300 ευρώ, για εργοδότη που θα δώσει ψευδή δήλωση για μετακίνηση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ, σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά παράβαση ενώ υποχρεούνται σε αναστολή λειτουργίας το προβλεπόμενο πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ ενώ για τα φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για αυτές τις επιχειρήσεις το πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Δέσμη 21 μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων, με διευκρινίσεις για την αναστολή συμβάσεων και την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων και τραπεζικών οφειλών ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για το νέο οριζόντιο «λουκέτο» στη χώρα και στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας.

Επίσης, ανακοίνωσε πώς και πότε θα υποβληθούν οι δηλώσεις για όσους εργαζόμενους τεθούν οι συμβάσεις τους σε αναστολή και πότε θα τους καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού.
 

πηγη efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)