Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Ανασχηματισμός: Τα 8+1 σκληρά διλήμματα - Η δυστοκία Μητσοτάκη

Βασίλης Σκουρής
Βασίλη Σκουρή

 Εντός των προσεχών ημερών οι αποφάσεις - σαφώς συνδεδεμένες με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Οκτώ τουλάχιστον σκληρά διλήμματα έχει να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά στις τελικές του αποφάσεις για τον επικείμενο ανασχηματισμό. Ανασχηματισμό που θα συνδέεται ή όχι με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και που το αποτέλεσμά του θα κρίνει θετικά ή αρνητικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό:

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ο πολιτικός χρόνος δεν είναι πολιτικά ουδέτερος: Αν ο Μητσοτάκης θέλει να πραγματοποιήσει ανασχηματισμό για να δώσει τον αέρα του «νέου ξεκινήματος», ο καταλληλότερος χρόνος είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Από την άλλη, όμως, τα δύσκολα είναι μπροστά, τόσο στην πανδημία, όσο και στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ερώτημα πρώτον, αλλάζεις «στρατηγούς» ενόψει μάχης; Και πώς θα μπορείς να επικαλείσαι ότι τα πας ως κυβέρνηση καλά σε έναν τομέα, όταν αλλάζεις τους στρατηγούς, ενώ οι μεγαλύτερες μάχες είναι μπροστά; Από τον χρόνο των αλλαγών, άλλωστε, θα εξαρτηθούν και τα πρόσωπα που ενδεχομένως αλλάξουν, αφού άλλες είναι οι πολιτικές και κυβερνητικές προτεραιότητες τώρα, άλλες σε δυο ή τρεις και πολύ περισσότερο σε τέσσερις μήνες.

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ: Ο πολιτικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου θα παίξει καθοριστικό ρόλο ως προς το χρόνο και το εύρος του ανασχηματισμού. Ένας ανασχηματισμός κοντά στο Πάσχα, μάλλον καταδεικνύει αυξημένες πιθανότητες για πρόωρες κάλπες, είτε αρχές φθινοπώρου, είτε ακόμα-ακόμα και αρχές καλοκαιριού.

ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ: Είναι σαφές, πως όσο και αν γίνει το μαύρο άσπρο, χωρίς απομακρύνσεις σημαντικών έως τώρα υπουργών, δεν θα μπορεί να υποστηριχθεί η ανάγκη του «νέου ξεκινήματος». Ένας «ανασχηματισμός Θεοχάρη» (ή και …Βρούτση), αμηχανία και ίσως-για πρώτη φορά- αδυναμία του πρωθυπουργού θα επιδεικνύει. Οι δε τυχόν μετακινήσεις θα αδυνατούν να χρυσώσουν το χάπι.

ΤΟ «ΓΑΛΑΖΙΟ» ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ: Είναι σαφές πως οι υπουργοί που θα μείνουν εκτός κυβέρνησης θα κουβαλούν τη στάμπα του αποτυχημένου-άλλωστε, όπως μας επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία στελέχη του Μαξίμου, υπάρχει …βαθμολογία των υπουργών και βάσει αυτής κρίνονται τα μέλη της κυβέρνησης. Όσοι μείνουν εκτός κυβέρνησης, είναι φανερό ότι θα έχουν σοβαρό χάντικαπ ενόψει των εκλογών, αλλά και θα βλέπουν την αξία τους στο εσωκομματικό χρηματιστήριο αξιών να σημειώνει λίμιτ ντάουν. Το ίδιο, όμως, θα παρατηρείται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσοι δεν υπουργοποιηθούν τώρα, ενδέχεται να μην ενεργοποιηθούν ποτέ- στην παρούσα τουλάχιστον κοινοβουλευτική περίοδο.

ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ: Ο ανασχηματισμός είναι φανερό πως θα ενδυναμώσει και άλλο το «μητσοτακικό» χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κώστας Καραμανλής δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για αυτό –όχι πως δεν σημειώνει συμπεριφορές- αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον Αντώνη Σαμαρά. Τυχόν αποδυνάμωση της «σαμαρικής ομάδας», μάλλον θα ενισχύσει μια εσωστρέφεια, που αυτή τη στιγμή δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια, εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ 'H Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ «ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΡΟΥΡΑΣ»: Ενδιαφέρον εμφανίζει εάν χρησιμοποιηθούν ή όχι στην κυβέρνηση (και σε τι θέσεις) κορυφαία στελέχη της παλαιότερης του Κυριάκου Μητσοτάκη πολιτικής γενιάς της ΝΔ. Μιλάμε για ικανότατα και δοκιμασμένα στελέχη, όπως πχ η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που αν δεν υπουργοποιηθούν τώρα (αναλόγως των προσόντων τους) ίσως και να μην υπουργοποιηθούν ποτέ.

Τα ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έχουν ήδη σημειώσει πως ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό με «άρωμα κεντροαριστεράς», καθώς θεωρεί πως έχει κατακτήσει μεγάλο κομμάτι του κέντρου, ενώ συνολικότερα στοχεύει πλέον σε ένα «δορυφορικό ΚΙΝΑΛ»! Όπως ήδη σημειώσαμε, μόνο την Άννα Διαμαντοπούλου θα ήθελε στην κυβέρνηση, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς και τυχόν χρησιμοποίηση του Γιώργου Φλωρίδη, κατά το πρότυπο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η «ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ» ΘΑ ΕΪΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»; Δύσκολο να το πει κανείς. Η «σφαγή των υφυπουργών» προς όφελος των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μην αποκλείεται, πάντως, μια –δυο εκπλήξεις τεχνοκρατών, ακόμα και στο οικονομικό επιτελείο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο …ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι αξίωμα στην πολιτική: Από τον ανασχηματισμό κρίνεται τόσο εντός του κόμματός μου, όσο και εντός της κοινωνίας, πρωτίστως ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Έτσι θα συμβεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλείται να δείξει πως αυτή τη φορά μπορεί να πετύχει αυτό που δεν κατόρθωσε στις 5 Αυγούστου, οπότε επέλεξε τις μικρές «διορθωτικές» αλλαγές, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει ανασχηματισμό. Και έως τώρα δείχνει τουλάχιστον δυστοκία.

ΥΓ: Στόχος είναι τα παραπάνω διλήμματα, τις προσεχείς ημέρες, η στήλη να τα εξειδικεύσει και με ονόματα - περισσότερο από ότι έπραξε έως σήμερα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)