Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Η Μέρκελ κάνει πλάκα: Θα παραπέμψει το εμπάργκο των όπλων προς την Τουρκία στο...ΝΑΤΟ

Βασίλης Σκουρής
Βασίλης Σκουρής

Στον οργανισμό που η Άγκυρα έχει το δικαίωμα του βέτο! Και όπου ο Γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ στηρίζει απολύτως την Τουρκία! Τι όπλα εξάγουν Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία στην Τουρκία.

 

Η Άγκελα Μέρκελ μάλλον μας …τρολάρει!

Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα παραπέμψει λέει το θέμα του εμπάργκο όπλων χωρών-μελών της ΕΕ προς την Τουρκία στο ….ΝΑΤΟ!!!

Στον Οργανισμό δηλαδή εκείνον που η Τουρκία διαθέτει το δικαίωμα του βέτο και που καμία απόφαση που τη ζημιώνει δεν πρόκειται να περάσει!

Και στον Οργανισμό εκείνον που ο Γενς Στόλτενμπρεγκ, ο Γενικός του Γραμματέας, βγήκε ευθέως να στηρίξει την Τουρκία λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δηλώνοντας πως η γειτονική μας χώρα είναι πολύτιμη για τη Δύση και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ώστε να προλάβει μήπως και γίνει καμία …στραβή!

Υπενθυμίζεται ότι Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία εξάγουν μεγάλο μέρος των προϊόντων της πολεμικής τους βιομηχανίας στη γειτονική μας χώρα.

‘Όπως είχε γράψει ο Δήμος Βερύκιος στο iEidiseis στις 21 Οκτωβρίου:

«Σαφώς και το εμπάργκο όπλων σε μια χώρα, όπως την Τουρκία που έχει μετατραπεί σε περιφερειακό ταραξία και με την ισχύ των όπλων επιχειρεί να μεταβάλλει το ισχύον καθεστώς των ευρωπαϊκών συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να είναι ένα μέρος των κυρώσεων της ΕΕ προς την Άγκυρα.

Οι κυρώσεις σκοπό έχουν να πονέσουν, να ζορίσουν και να ζημιώσουν την χώρα στην οποία επιβάλλονται και όχι να προκαλέσουν αυτοτραυματισμό στην χώρα που επιβάλλει τις κυρώσεις. Διότι η διακοπή των πωλήσεων όπλων από τις χώρες της ΕΕ προς την Τουρκία ζημιώνει πρωτίστως την Ευρωπαϊκή αμυντική Βιομηχανία και δευτερεύοντος την ίδια την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2010 και να εισέλθει στην ανάπτυξη προϊόντων 5ης γενιάς, ανταγωνιστικών σε ποιότητα και κόστος στην παγκόσμια αγορά. Η κρίση του 2008 οδήγησε σε πτώση των παραγγελιών όπλων εντός της Ένωσης.

Η ζήτηση όπλων μειώθηκε κατά 14% από τους ευρωπαίους πελάτες της, που αποτελούν το 29% των συνολικών της εξαγωγών όπλων. Για παράδειγμα η Ελλάδα και η Ισπανία που υπέφεραν από την οικονομική κρίση, μείωσαν σημαντικά την αγορά όπλων.

Η Ελλάδα, ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της γερμανικής αγοράς όπλων, (  το 68% των εισαγωγών όπλων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2013-2017 προέρχεται από τη Γερμανία), στην πραγματικότητα σταμάτησε να αγοράζει όπλα από το 2011 έως το 2013. Η Ισπανία μείωσε σημαντικά τις αγορές της επίσης μεταξύ του 2008 και του 2017.

Επομένως κάθε παραγγελία και κάθε εξαγωγή ευρωπαϊκού αμυντικού υλικού προς τρίτη χώρα είναι αγοροπωλησία ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Ελλάδα, λοιπόν,  ζητάει σήμερα από την Γερμανία , την Ισπανία και την Ιταλία να «ευνουχίσουν» την Αμυντική τους βιομηχανία και διακόψουν κάθε συναλλαγή με τον καλύτερο τους πελάτη, την Τουρκία!

Ακούγεται ολίγον παράδοξο,  η Ελλάδα που δεν έχει αγοράσει ούτε «καρφίτσα» από την αμυντική βιομηχανία της Ισπανίας να ζητάει τώρα από την Μαδρίτη να διακόψει τις συναλλαγές της με την Άγκυρα που και τι δεν έχει παραγγείλει από την χώρα της Ιβηρικής. 

Η κρατική ισπανική εταιρεία NAVANTIA έχει πουλήσει στην Τουρκία φρεγάτες και ελικοπτεροφόρο πλοίο. Ισπανοί αξιωματικοί βρίσκονται στην βάση Ιντσιρλίκ για την διαχείριση των συστοιχιών Patriot. Το 2019 η Τουρκία ήταν ένας από τους πέντε μεγαλύτερους πελάτες της ισπανικής αμυντικής βιομηχανίας παγκοσμίως, αγοράζοντας μεταγωγικά αεροσκάφη και κλείνοντας συμβόλαια ναυπήγησης πολεμικών σκαφών.

Το ίδιο και με την Ιταλία που έχει συνάψει άκρως σημαντικά συμβόλαια αμυντικού υλικού με την Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ελάχιστα όπλα έχει αγοράσει (ελικόπτερα Agousta και τα αεροπλάνα  C-27j ). 

Η Ιταλία είχε το 2019 εξαγωγές 9,3 δις δολαρίων προς την Τουρκία, ενώ περίπου 1300 ιταλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Η Τουρκία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα ιταλικών οπλικών συστημάτων στον κόσμο, με εισαγωγές που το 2018 έφθασαν στα 632 εκατ. ευρώ. Ιταλία και Τουρκία έχουν αναπτύξει πολύ στενή συνεργασία στο σχεδιασμό και παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας που περιλαμβάνει, επιθετικά ελικόπτερα (Τ129 ΑΤΑΚ), κορβέτες ηλεκτρονικής παρακολούθησης, κατασκοπευτικούς δορυφόρους, ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της θάλασσας VTMS, ραντάρ, και άλλα.

Και εάν δεν το γνωρίζουμε ας το μάθουμε τώρα : Η Τουρκία είναι ο 11ος μεγαλύτερος πελάτης των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών εξαγωγέων όπλων λίγο πίσω από την Κίνα.

Ιδιαιτέρως προνομιακή η συνεργασία της Τουρκίας με την Γερμανία στην παραγωγή αμυντικού υλικού. Η Τουρκία όμως όχι μόνο αγοράζει γερμανικά όπλα αλλά συνάπτει συμβάσεις με γερμανικές εταιρείες για εξαγορά τεχνογνωσίας και βιομηχανική συνεργασία, μέσω της οποίας αναπτύσσει τουρκικά όπλα.

Το 2019 απορρόφησε ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, ήτοι 345 εκατ. ευρώ, και παραμένει στην πρώτη θέση του πελατολογίου της για το 2019 και το 2018.
 Βεβαίως το θέμα των ενδεχόμενων περιορισμών στην πώληση όπλων στην Τουρκία ήδη είναι υπό συζήτηση στη Γερμανία.

Η επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία , οι αιματοχυσίες με τους Κούρδους και η βάναυση κακοποίηση των προσωπικών ελευθεριών στην χώρα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων, με αρκετά γερμανικά κόμματα να ζητούν την μείωση εξαγωγών αλλά και ανταλλακτικών προς την Τουρκία.

Η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν θα πρέπει να είναι παραπονούμενη με τις αγορές όπλων από την Ελλάδα είναι η Γερμανία καθώς είναι ο δεύτερος καλύτερος πελάτης όπλων της Γερμανίας. Το 31% της πίτας των ελληνικών εξοπλισμών λαμβάνει η γερμανική αμυντική βιομηχανία.

Μετά τις ΗΠΑ η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα από την οποία η Ελλάδα έχει αγοράσει τα περισσότερα όπλα. Άρματα , φρεγάτες, υποβρύχια, πύραυλοι, ραντάρ βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο».

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)