Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

«Στα κάγκελα» οι έμποροι για το click away: «Το πιο σύντομο ανέκδοτο, δεν περπατάει το μέτρο»

«Στα κάγκελα» οι έμποροι για το click away: «Το πιο σύντομο ανέκδοτο, δεν περπατάει το μέτρο»

 Βασίλης Σφήνας

Μουδιασμένη είναι η αγορά με το click away καθώς οι έμποροι τονίζουν πώς δεν μπορεί να λειτουργήσει για τα μικρά καταστήματα και προειδοποιούν για χιλιάδες λουκέτα. Ποιο σύστημα πρότειναν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. 

Χαμηλές έως και μηδενικές προσδοκίες για το click away -που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη μέρα εφαρμογής του-  έχουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αφού όπως λένε παράγοντες της αγοράς στο iEidiseis είναι αδύνατο να αναπληρωθεί έστω και ένα μικρό μέρος του εορταστικού τζίρου τους, ενώ άλλες επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου τη δυνατότητα να το λειτουργήσουν αφού δεν διαθέτουν e-shop. 

«Το click away δεν αφορά σχεδόν καθόλου το λιανεμπόριο, έγινε για να διευκολυνθούν οι εταιρείες courier που παραδίδουν με ενάμιση μήνα καθυστέρηση» λέει στο iEidiseis ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Eπαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τονίζοντας πώς η θέση αυτή εκφράζει σύσσωμες όλες τις επιχειρήσεις, τα θεσμικά όργανα και τους φορείς που τις εκπροσωπούν. 

«Μόνο οι μεγάλες αλυσίδες θα δουλέψουν που έχουν οργανωμένο e-shop σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων ένα μέρος των οποίων θα αφανιστεί από την αγορά. Ηλεκτρονικό κατάστημα έχουν 15.000 επιχειρήσεις από τις 750.000.» συμπληρώνει, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Το 40% των επιχειρήσεων δεν θα αντέξουν

«Αν λέγαμε πριν πως 150.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο τώρα η εκτίμησή μου είναι πως το 40% των επιχειρήσεων δεν θα αντέξουν αν δεν υπάρξει γενναία στήριξη από την Πολιτεία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα δουλέψουν με click away έναντι των μικρών. Είναι αστείο να λέμε ότι ο καταναλωτής θα αγοράζει ένα προϊόν αν δεν το δει πρώτα. Έτσι, όλοι καταλαβαίνουν ότι εάν δεν έχεις e-shop δεν μπορείς με ένα sms να αγοράσεις ένα προϊόν που δεν το βλέπεις» σημειώνει και αναρωτιέται «πώς θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων; τα ενοίκια;»

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου ο εμπορικός κόσμος προτείνει στην κυβέρνηση άνοιγμα του λιανεμπορίου με sms, προκαθορισμένο ραντεβού και είσοδο ενός ατόμου στο κατάστημα και προτρέπει τα κυβερνητικά στελέχη να μην αναφέρονται στο εξωτερικό και στο lockdown στη Γερμανία καθώς εκεί το κράτος επιδοτεί τις επιχειρήσεις με το 70% του περσινού τζίρου τους. 

«Είχαμε σήμερα νέα τηλεδιάσκεψη με τον κ. Γεωργιάδη. Του τα είπαμε και τα γνωρίζει όλα προβλήματα. Άρα ή η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ή οδηγεί τις επιχειρήσεις στο λουκέτο».

«To click away είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο»

«Το πιο σύντομο ανέκδοτο» χαρακτήρισε το click away από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Κουγιουμτζής.

«Είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Πάντως, τις πρώτες μέρες δεν φαίνεται να περπατάει το μέτρο. Μόνο το 15% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop, ενώ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα μέθοδο» σημειώνει ζητώντας και εκείνος άμεσα μέτρα πριν είναι αργά.

«Χρειάζεται χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να στηρίξουν την απασχόληση. Διαφορετικά ο ιδιωτικός τομέας θα καταρρεύσει και θα συμπαρασύρει και τον δημόσιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται» δηλώνει.

«Είναι μια δύσκολη συγκυρία τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς μία στις τρεις επιχειρήσεις ήταν στο κόκκινο. Δυστυχώς, δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά θα υπάρξουν πολλά λουκέτα στην αγορά» μας λέει ενώ και εκείνος συμφωνεί με το μέτρο για λειτουργία των καταστημάτων με sms, ραντεβού και είσοδο ενός πελάτη στο κατάστημα.

«Εμείς στα καταστήματα τηρούμαι όλα τα υγειονομικά μέτρα και οι ειδικοί έχουν πει πώς από το λιανεμπόριο δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά. Θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά ακόμη και στις επιχειρήσεις που θα δουλέψουν με click away ο στόχος είναι να καταφέρουν έστω και το 1/3 του περσινού τζίρου τους.

away22

Τι είναι το click away και πώς λειτουργεί

Επιτρέπεται η εξ αποστάσεως προαγορά/προεπιλογή των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away).

Γίνεται καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ώρες συνολικά.

Η παραλαβή γίνεται από ένα άτομο και μόνο από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.

Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή τηρείται ελάχιστη απόστασης δύο μέτρων μεταξύ πελατών, ο μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή είναι 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής δέκα λεπτά.

Τι πρέπει να έχει μαζί του ο καταναλωτής

Ειδικά, για την προμήθεια αγαθών μέσω της διαδικασίας προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο της προαγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) ή σχετικό αποδεικτικό μήνυμα (SMS) ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Είναι αχάριστοι.
    Έχουν τον καλύτερο υπουργό ανάπτυξης έβερ και γκρινιάζουν
    Κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο από τον κ. Μουμπούκο.
    Να μακαρίζετε τον εαυτό σας για την τύχη σας.
    Αρκετά με την γκρίνια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)