Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Υπό το κράτος πανικού για τη διπλοκαταγραφή των ελέγχων Covid

 Υπό το κράτος πανικού για τη διπλοκαταγραφή των ελέγχων Covid   

 Ντάνι Βέργου
για την efsyn.gr

Υπουργείο και ΕΟΔΥ θέλησαν να περάσουν στην κοινή γνώμη την εικόνα μιας άψογης συνεργασίας με τους επιστήμονες μετά τις αποκαλύψεις για γκρίζα στοιχεία με τις μετρήσεις ● Καμία απάντηση στο αίτημα για δημόσια και πλήρη στοιχεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα επιχείρησαν όλοι μαζί -υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας και Υγείας, πρόεδρος ΕΟΔΥ, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό- στη χθεσινή προγραμματισμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, που θύμιζε περισσότερο απολογία. Και μόνο η κοινή εμφάνιση πρόδιδε το άγχος να αποδείξουν ότι υπάρχει «ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid», όπως φώναξαν σχεδόν με μία φωνή.

Μόνο που δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν όντως δύο συστήματα καταγραφής των δειγμάτων Covid, το πρώτο του ΕΟΔΥ και το δεύτερο της ΗΔΙΚΑ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Πρώτη στη χθεσινή ενημέρωση αναφέρθηκε στο θέμα η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Βάνα Παπαευαγγέλου. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ, από τον οποίο και ενημερώνεται σε τακτική βάση κάθε εβδομάδα για τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμώντας διάφορους δείκτες και παραμέτρους και αναλύοντάς μας τις τάσεις της πανδημίας ανά περιοχή και ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με το μοναδικό Μητρώο Covid που έχουμε».

Το σύστημα καταγραφής του ΕΟΔΥ. Η οδηγία με ημερομηνία 3/4 του ΕΟΔΥ προς τα εργαστήρια για την ενημέρωση των κρουσμάτων

Δεύτερος μίλησε ο έτερος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε ότι «η συλλογή, υποβολή και παρουσίαση στοιχείων σε καθημερινή βάση αποτελεί μια τιτάνια επιστημονική προσπάθεια, η οποία είναι κομμάτι της αλυσίδας της ιατρικής φροντίδας στην οποία συμμετέχουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές οι εργαστηριακοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο ένα και μοναδικό Μητρώο Ασθενών Covid-19».

To σύστημα καταγραφής της ΗΔΙΚΑ. Η φόρμα εγγραφής στο Μητρώο Covid 19 που εστάλη στα εργαστήρια για την ενημέρωση των κρουσμάτων

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, που βρέθηκε στο υπουργείο Υγείας, όπως εξήγησε, για να υπερθεματίσει ότι «υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid, το οποίο λειτουργεί από τον Μάρτιο βάσει νόμου». Πιο συγκεκριμένα, διευκρίνισε πως «καθημερινά τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα δημόσια και τα ιδιωτικά εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όλοι καταχωρίζουμε στο ένα και μοναδικό αυτό Μητρώο Covid». Αναφέρθηκε δε στα «απαράδεκτα, κακόβουλα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο», που «το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων εργαζομένων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και άρα και της χώρας μας».

Το σερί έκλεισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος με τη σειρά του διαβεβαίωσε ότι «ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις» και μίλησε για «άδικα και παντελώς αβάσιμα δημοσιεύματα».

Eπιστολή του προέδρου του ΕΟΔΥ προς τα εργαστήρια στις 3 Νοεμβρίου που επιβεβαιώνει ότι συνεχίζεται η καταγραφή των κρουσμάτων από τον Οργανισμό και επιπλέον ζητάει αναδρομικά στοιχεία από τον Μάιο και μετά

Στην ερώτηση δε της «Εφ.Συν.» προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας αν προτίθεται η κυβέρνηση να ενημερώνει τους πολίτες, όπως έχουν δικαίωμα, δημοσιοποιώντας πλήρη στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, ώστε να τεκμηριώνονται οι αποφάσεις που λαμβάνει η πολιτεία και να μην ξεφεύγει η κατάσταση, όπως φαίνεται να έχει γίνει στο δεύτερο κύμα, οι δύο άνδρες ουσιαστικά παραδέχτηκαν ότι τέτοια στοιχεία δεν έχουν και μάλλον δεν θα έχουν ούτε στο μέλλον οι πολίτες.

O πίνακας που συνόδευε την επιστολή του προέδρου ΕΟΔΥ προς τα εργαστήρια για τα αναδρομικά στοιχεία

Το αίτημα για δημόσια και πλήρη στοιχεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μάλλον δεν θα ικανοποιηθεί. Ο μεν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μάς διαβεβαίωσε ότι «οι επιδημιολόγοι μας έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται σε καθημερινή βάση» και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μάς είπε αναφερόμενος στους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι άψογη η συνεργασία μας, τους δίνουμε όλα τα στοιχεία, ανταλλάσσουμε απόψεις σε πάρα πολλά θέματα και τους δίνουμε ό,τι χρειάζεται ανάλυση για την πανδημία».

Παρέμβαση εισαγγελέα

Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, προκάλεσαν οι καταγγελίες για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ, με αφορμή δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Δημοκρατία». Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο, ενώ στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ιδιωτική εταιρεία. Αποτέλεσμα ήταν, όπως εκτιμάται, η μη ακριβής καταγραφή και αποτύπωση των ατόμων που είναι θετικοί στον ιό, με ανάλογες επιδράσεις στην ομάδα των επιστημόνων και στην Πολιτική Προστασία που λαμβάνουν αποφάσεις αξιολογώντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Η έρευνα ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης, εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος αφού μελετήσει τα δημοσιεύματα θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διασταυρώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών.

Η κυβέρνηση διέψευσε τα δημοσιεύματα διά του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, και διά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Το ίδιο έκανε και ο ΕΟΔΥ, σημειώνοντας ότι «κάποιοι, είτε σκοπίμως είτε από άγνοια, μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάριά τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων» και τονίζοντας ότι το σύστημα καταγραφής είναι ένα, «περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων». Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τονίζοντας ότι «οτιδήποτε άλλο συνιστά ομολογία ενοχής» και σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο ούτε να παίζει πολιτικά παιχνίδια με την πανδημία ούτε να κρύβεται».

Αποστέλλονται στοιχεία τόσο στον ΕΟΔΥ όσο και στην ΗΔΙΚΑ

Από τη στιγμή που συλλέγει στοιχεία ο ΕΟΔΥ από τις 3 Απριλίου, για ποιον λόγο τα ξαναζητάει από τα εργαστήρια; Δεν έχει τρόπο να τα επεξεργαστεί; Τα έχασε; Τα μπέρδεψε; Εγιναν λάθη και πάρθηκαν ετεροχρονισμένα αποφάσεις; Τι συνέβη;

«Γνωρίζουμε οι εργαστηριακοί γιατροί ότι έχουμε την υποχρέωση να αναφερόμαστε καθημερινά στον ΕΟΔΥ και στην ΗΔΙΚΑ, ταυτόχρονα», λέει στην «Εφ.Συν.» η Χρυσούλα Νικολάου, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Ανοσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής.

«Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, τον Απρίλιο, λειτούργησε μία βάση δεδομένων του ΕΟΔΥ. Στη συνέχεια ξεκίνησε το Μητρώο Covid της ΗΔΙΚΑ. Οι εργαστηριακοί γιατροί είχαν και έχουν ακόμα και σήμερα την υποχρέωση να ενημερώνουν και να αποστέλλουν στοιχεία καθημερινά και προς τις δύο κατευθύνσεις για τους διενεργούμενους εργαστηριακούς ελέγχους για την ανίχνευση του SARS-CoV-2», επιβεβαιώνει η Αννα Μαστοράκου, πυρηνικός ιατρός, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Το σύστημα του ΕΟΔΥ, εξηγούν, προηγήθηκε, μετά ήρθε το Μητρώο Covid να προστεθεί. Ωστόσο οι εργαστηριακοί γιατροί δεν έχουν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την υποχρέωση αποστολής στοιχείων για τα τεστ Covid που διεξάγουν και προς τις δύο κατευθύνσεις, καθημερινά. «Δεν μπορούν να μοιραστούν την πληροφορία ΕΟΔΥ και ΗΔΙΚΑ;», διερωτάται η Χρ. Νικολάου. «Οι δύο καταγραφές λειτουργούν εκ παραλλήλου. Δεν γνωρίζουμε πώς τις διαχειρίζονται. Πρόκειται όμως για διπλοεγγραφή. Σε τι εξυπηρετεί;», σημειώνει η Αννα Μαστοράκου.

Με έγγραφό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, ο ΕΟΔΥ (www.eody.gr) ενημέρωνε στις 3 Απριλίου ότι «τα εργαστήρια θα πρέπει να αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των δειγμάτων που εξετάζουν στο πλαίσιο της εργαστηριακής επιτήρησης της νόσου, χρησιμοποιώντας το ειδικό τυποποιημένο αρχείο excel το οποίο θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση labcovid@eody.gr».

Πολλούς μήνες αργότερα, στα μέσα του φθινοπώρου, εστάλη από την ΗΔΙΚΑ η ενημέρωση σχετικά με την υποχρέωση των εργαστηριακών γιατρών πιστοποίησης, εγγραφής και δήλωσης όλων των εργαστηριακών ελέγχων και στο Μητρώο Ασθενών Covid-19. Το Μητρώο Covid, που θα έπρεπε να υπάρχει από την πρώτη στιγμή, ανακοινώθηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες και τώρα, εννιά μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, αρχίζει να παίρνει μπροστά.

Επανήλθε όμως ο ΕΟΔΥ με έγγραφο του προέδρου του και παραλήπτες τα «Εργαστήρια Covid-19 ΗΔΙΚΑ» στις 2 Νοεμβρίου και επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει και ο ΕΟΔΥ τη δική του καταγραφή, ζητώντας από τα εργαστήρια «ημερησίως και ώς τις 15.00 να αποστέλλετε τον αριθμό των μοριακών ελέγχων SARS-CoV-2 που πραγματοποίησε το εργαστήριό σας την προηγούμενη ημέρα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: labdata@eody.gov.gr». Δεν φτάνει όμως αυτό, ζητάει επίσης από τα εργαστήρια να αποστείλουν «το συντομότερο δυνατό» στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση συμπληρωμένο επισυναπτόμενο πίνακα με τον αριθμό των μοριακών ελέγχων για SARS-CoV-2 που πραγματοποίησαν τα εργαστήρια από 4/5/2020 μέχρι 25/10/2020 ανά εβδομάδα. Δηλαδή το απόλυτο χάος. Από τη στιγμή που συλλέγει στοιχεία ο ΕΟΔΥ από τις 3 Απριλίου, για ποιον λόγο τα ξαναζητάει από τα εργαστήρια; Δεν έχει τρόπο να τα επεξεργαστεί; Τα έχασε; Τα μπέρδεψε; Εγιναν λάθη και πάρθηκαν ετεροχρονισμένα αποφάσεις; Τι συνέβη;


! Αφήσαμε πίσω μας χθες τον τραγικότερο μήνα, τον Νοέμβριο, ο οποίος μέτρησε 7 στους 10 θανάτους και 6 στις 10 διαγνώσεις από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Αναλυτικότερα, του αναλογούν 1.780 από τους 2.406 συνολικά καταγεγραμμένους θανάτους και 64.648 σε σύνολο 105.271 γνωστών διαγνώσεων. Μεταξύ των απωλειών ανθρώπινων ζωών και αυτές τριών νοσηλευτριών: η τελευταία, μία 58χρονη εργαζόμενη στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, μητέρα 2 παιδιών, που κατέληξε χθες. Χθες καταγράφηκαν 1.044 γνωστά κρούσματα, από τα οποία 255 στην Αττική, 213 στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο μόνο 7.203 τεστ, οπότε ο δείκτης θετικότητας εκτινάχτηκε στο 14,4% από 9,7% που ήταν προχθές.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)