Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Έναρξη διερευνητικών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου

Έναρξη διερευνητικών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου

 

Κλείδωσε η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών με την Τουρκία.

Στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει: «Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021».

Νωρίτερα σήμερα προηγήθηκε το κάλεσμα Τσαβούσογλου σ’ επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δυο κρατών εντός του μηνός Ιανουαρίου, με την Ελλάδα να απαντά ότι δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση. 

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών», σημείωνε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου με το υπουργείο αργά το βράδυ της Δευτέρας να τονίζει ότι οι διερευνητικές τελικά ξεκινούν στις 25 Ιανουρίου. 

Μάλιστα ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε: «Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Σημειώνεται τέλος ότι σχετική ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζονας ότι στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας. 

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποκλείσει κάθε απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποκλείσει κάθετα κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, πχ με αναφορές σε δήθεν ζητήματα "γκρίζων ζωνών" ή "αποστρατιωτικοποιημένων νησιών".

Για μια ακόμη φορά και παρότι έχουμε ζητήσει ενημέρωση για την επίσκεψη του Πρωθυπουργου της Αλβανίας, μαθαίνουμε από τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στα Τίρανα. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σε σχέση με μια τέτοια συνάντηση και για ποιο λόγο να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα αντί πχ στις Βρυξέλλες;».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)