Χρήστου Μέγα |
Στους περισσότερους από 10 μήνες της πανδημίας, με σκληρό ή πιο ευέλικτο «κλείδωμα» της αγοράς και με σχεδόν 24 δις χρηματοδοτήσεων σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, περίπου 850.000 συμπολιτών μας παραμένουν «αόρατοι» φτωχοί.
Γι΄ αυτές τις κατηγορίες πολιτών, που άλλους του «ξέβρασε» η υγειονομική και οικονομική κρίση και άλλοι ήταν ήδη εκτός παραγωγικής διαδικασίας αλλά δεν τους… σκέφτηκε κανείς στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, δεν έφθασε σαν βοήθεια ούτε ευρώ από τα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Καίτοι δαπανήθηκαν πόροι που ανέρχονται στο 12% του ΑΕΠ. Αν και το έλλειμμα του δημοσίου τομέα προσεγγίζει το 8% του ΑΕΠ. Την στιγμή που το κράτος οδηγήθηκε σε πρόσθετο δανεισμό προκειμένου να μειώσει της επιπτώσεις της κρίσης. Παρ όλα αυτά ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών δεν ένοιωσε την αναγκαία κοινωνική αλληλεγγύη…
Πρόκειται για:
-205.000 απογοητευμένους και, πιθανόν, ευάλωτους εργαζομένους που μέσα στην κρίση αποσύρθηκαν από την αγορά εργασίας. Τον περασμένο Μάιο οι απασχολούμενοι ήταν 3.729.591, οι οποίοι μειώθηκαν κατά περίπου 197.000 εν σχέσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ταυτόχρονα… μειώθηκαν και οι άνεργοι κατά 53.500 άτομα. Ενώ το λογικό και αναμενόμενο είναι να αυξάνεται η ανεργία ενόσω μειώνεται η απασχόληση…
Το αποτέλεσμα ήταν ότι πάνω από 205.000 εν δυνάμει εργαζόμενοι να αποσυρθούν «οικειοθελώς» από την αγορά εργασίας (μη συνταξιοδοτούμενοι). Ο μη ενεργός πληθυσμός τον Μάιο του 2020 ήταν 3.401.996 άτομα, ενώ ένα χρόνο πριν μόνο 3.196.749. Αυτό σημαίνει ότι επέλεξαν να μείνουν φτωχοί και κλεισμένοι στο σπίτι για να «προστατευτούν» από την πανδημία, παρά να ρισκάρουν την υγεία τους. Την στιγμή μάλιστα που δεν υπήρχε προοπτική απασχόλησης (λόγω και του «κλειδώματος» της οικονομίας).
-180.000 εν αναμονή συνταξιούχοι οι οποίοι αναμένουν τις αποδοχές τους από μηνών ή πολλών ετών, ενώ οι σχετικές αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ καθυστερούν έως και 5 χρόνια. (Πιο ακραίες οι περιπτώσεις των υγειονομικών-γιατρών και φαρμακοποιών το ΤΣΑΥ, αλλά και όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση). Μάλιστα, η σχετική λίστα αυξήθηκε μέσα στο 2020 κατά τουλάχιστον 30.000 άτομα. Συνολικά τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές και εφάπαξ) συσσωρεύεται πάνω από 330.000 αιτήσεις (στο ΕΤΕΑΕΠ η σχετική λίστα αναμονής αυξήθηκε κατά 70.00 αιτήσεις). Από αυτούς τους εν αναμμένη συνταξιούχος, μόνο το 20% (ένας στους πέντε) λαμβάνει προσωρινή σύνταξη. Οι υπόλοιποι διαβιούν μέσα στην κρίση χωρίς εισόδημα. Καίτοι έχουν πληρώσει εισφορές. Γιατί, κυρίως σε αυτή την περίπτωση, το κράτος αποδεικνύεται… κακοπληρωτής οφειλέτης.
-Περισσότεροι από 420.000 μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες και οι οποίοι δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μέσα στο 2020. Και αυτό γιατί, κατά σύμπτωση, η περίοδος επιδότησης δεν έληξε στη διάρκεια της επιδημίας. Διάστημα για το οποίο παρατάθηκε για λίγους μήνες η τακτική όσο και η πρόσθετη (μεταξύ 13ου και 24ου μήνα) οικονομική ενίσχυση. Και γι αυτούς τους ανέργους, που δεν έχουν άλλους πόρους επιβίωσης, δεν προβλέφθηκε από την κυβέρνηση ένα πρόγραμμα στήριξής τους.
-Σχεδόν 40.000 άνεργοι, οι οποίοι δικαιούνταν έκτακτο επίδομα στήριξης 400 €, δεν συμπλήρωσαν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον ΟΑΕΔ προκειμένου να λάβουν το συγκεκριμένο ποσό. Για αυτή την ολιγωρία υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση για ελλιπή ενημέρωση.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου