Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Ανατροπή για την απαγόρευση κυκλοφορίας από δήμο σε δήμο για ψώνια

Ανατροπή για την απαγόρευση κυκλοφορίας από δήμο σε δήμο για ψώνια

 

Νέα δεδομένα για την απαγόρευση κυκλοφορίας από δήμο σε δήμο. Τι θα γίνει με τη μετακίνηση από τη Δευτέρα 18/1 όταν και ανοίγει το λιανεμπόριο με click away και click in shop. Διευκρινίσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ανατρέπονται τα όσα κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες για την απαγόρευση κυκλοφορίας από δήμο σε δήμο από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε κάποια από τα «ναι» και τα «όχι» που θα πει η Επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζει σήμερα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Τα τελευταία 24ωρα, ήταν στα επικρατέστερα σενάρια να ανοίξουν τα μαγαζιά με click away και click in shop με περιορισμούς στις μετακινήσεις για να μπορεί ο καταναλωτής να πάει για ψώνια μόνο στον δήμο του. Ο υπουργός Ανάπτυξης ωστόσο όταν ρωτήθηκε σχετικά ήταν κατηγορηματικός: «Κανένα σενάριο περιορισμού από δήμο σε δήμο. Θα ήταν σαν να ανοίγουμε χωρίς να έχουμε ανοίξει». 

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης υπάρχουν διάφορα σενάρια που θα τεθούν υπόψιν των επιστημόνων, ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις τους. 

Εκτός από τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο, ζήτημα στο οποίο εμφανίστηκε βέβαιος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του και για τα εξής:

  • Θα υπάρχει τρόπος ελέγχου της ροής της κυκλοφορίας
  • Θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για να μπορούμε να ελέγχουμε πόσοι θα είναι ταυτόχρονα στους δρόμους

«Δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη βόλτα» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης. 

Τι θα γίνει με τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

«Δεν θα είναι στις εισηγήσεις μας» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρχει επέκταση της ώρας που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ. 

Σημείωσε δε πως θα υπάρχει αλλαγή ωραρίου στα καταστήματα μιας και δεν θα ήταν δυνατόν να κλείνουν στις 21:00 και να προλάβει ο καταναλωτής να είναι στο σπίτι του όταν ξεκινήσει η απαγόρευση.

«Εάν στους δρόμους γίνει ο χαμός δεν έχουμε καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο υπουργός. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00. 

Θα ανοίξουν κομμωτήρια και μανικιούρ-πεντικιούρ;

«Την ημέρα που έκανα την ανακοίνωση του click away όταν γύρισα στο υπουργείου είχαμε εκατοντάδες τηλεφωνήματα για τα καταστήματα περιποίησης άκρων. Ήταν το πιο μεγάλο κοινωνικό αίτημα» σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν απάντησε ωστόσο με «ναι» ή «όχι» στο αν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων. «Σε ένα από τα σενάρια που έχουμε είναι και αυτό ανοιχτό, ό,τι πει η Επιτροπή» επισήμανε.

Ανέφερε δε ότι «τηρήθηκαν οι κανόνες στα κομμωτήρια και στα λεγόμενα νυχάδικα, δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικά κρούσματα σε αυτούς τους χώρους».

Πότε θα ανοίξουν άλλοι κλάδοι της οικονομίας;

Και ενώ η συζήτηση εστιάζεται στο λιανεμπόριο για να μη χαθεί η εκπτωτική περίοδος, πολλοί ακόμα είναι οι κλάδοι που «αιμορραγούν» εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown. 

Έτσι, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε για τους περισσότερους από αυτούς τους κλάδους. Για την εστίαση η απάντηση ήταν «όχι» από τον υπουργό Ανάπτυξης, τα βιβλιοπωλεία ανέφερε πως «προσωπική μου πρόθεση είναι να τα ανοίξουμε». Για το ψάρεμα και το κυνήγι ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα», ενώ τα ΚΤΕΟ πιθανόν είναι να ανοίξουν με ραντεβού.  

Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του για τα γυμναστήρια: «Είναι αδύνατον να ανοίξουν στην παρούσα φάση».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)