Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Πώς φτάσαμε στο καθολικό άνοιγμα των καταστημάτων - Η ανατροπή και οι πιέσεις

Πώς φτάσαμε στο καθολικό άνοιγμα των καταστημάτων - Η ανατροπή και οι πιέσεις

 Κωνσταντίνου Σαρρηκώστα

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν ελεύθερα όλα τα καταστήματα. Το παρασκήνιο της συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των καταστημάτων ήταν μια από τις πιο κρίσιμες και πιο δύσκολες συνεδριάσεις.

Το σύνθημα έδωσε πρώτος ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο και την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος συμμετείχε στην κρίσιμη σύσκεψη της Παρασκευής.

Μέχρι και λίγο πριν ξεκινήσει η σχετική συνεδρίαση ήταν γνωστό ότι θα πηγαίναμε σε άνοιγμα των καταστημάτων στις «κόκκινες» περιοχές με την μέθοδο του click away και στις «καθαρές» ή καλύτερα σε όσες είναι «πράσινες» στον χάρτη της ΓΓΠΠ με την μέθοδο του click in shop.  

Αυτό όμως άλλαξε. Ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν καλά προετοιμασμένος και παρουσίασε στοιχεία για τους λόγους που σύμφωνα με την κυβέρνηση επιτάσσουν το άνοιγμα όχι μόνο των καταστημάτων αλλά και των εμπορικών κέντρων (mall κλπ) και μάλιστα χωρίς ραντεβού και click in shop.

To iEidiseis γνωρίζει ότι σε αυτό το θέμα έγινε μακρά συζήτηση και κάποιοι από τους λοιμωξιολόγους αντέδρασαν λέγοντας «όχι» στο άνοιγμα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης σε σχέση με την πανδημία και το υψηλό ιικό φορτίο που παραμένει σε αρκετές περιοχές και δήμους.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις κάμφθηκαν όταν τα περισσότερα μέλη της επιτροπής πρότειναν ακόμη πιο σκληρά μέτρα για άνοιγμα των καταστημάτων και των μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Η πρότασή τους βασίστηκε και τεκμηριώθηκε στην ακόμη μεγαλύτερη προστασία των πολιτών- καταναλωτών και συγκεκριμένα:

Εκτός από την υποχρεωτική μάσκα και την τήρηση των αποστάσεων εισηγήθηκαν και αποφάσισαν μικρότερη παρουσία των πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή λιγότεροι πελάτες σε περισσότερο χώρο.  

Έτσι φτάσαμε στις εξής απόφασεις:

-Στα καταστήματα έως 100 τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπονται έως τέσσερις πελάτες.

-Για τα μεγαλύτερα καταστήματα και για κάθε επιπλέον 25 τετραγωνικά μέτρα ένας πελάτης.

Πρόκειται για πραγματικά ακόμη πιο αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας από ότι είχαμε στο παρελθόν, δηλαδή τα 15 τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη κάτι που δέχτηκαν όλοι οι ειδικοί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, λοιπόν, πήγε στην συνεδρίαση με το γενικό πλάνο να ανοίξουν και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, ανέφερε πηγή στο iEidiseis, και με τα επιπλέον μέτρα πελάτη ανά τ.μ. βρέθηκε η χρυσή τομή.  

Ο κ. Γεωργιάδης. ωστόσο, επέμεινε και στο άνοιγμα και άλλων ΚΑΔ, επιπλέον κατηγοριών επιχειρήσεων, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τα μέλη της επιτροπής με αποτέλεσμα να εισπράξει -για την ώρα τουλάχιστον- ένα μεγάλο όχι.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)