Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Το μεγάλο κόλπο: Λιγότερα εμβόλια για τα ίδια λεφτά δίνει η Pfizer;

Βασίλης Σκουρής
Βασίλη Σκουρή

 Οι συμφωνίες της εταιρείας προβλέπουν ότι θα παραδίδει δόσεις (όχι μπουκαλάκια…) εμβολίου και για αυτές τις δόσεις θα πληρώνεται! Τώρα αυξάνει τις δόσεις που έχει το κάθε εμβολιο! Τι γράφει το Κ-REPORT του Κώστα Καλλίτση. 

 

Αυξάνει τις δόσεις που βγάζει το κάθε μπουκαλάκι του εμβολίου και έτσι δίνει λιγότερες δόσεις, ενώ παίρνει τα ίδια λεφτά!

Αυτό συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ερώτημα είναι αν συμβαίνει και στην Ευρώπη, άρα και στη χώρα μας, καθώς -προφανώς- θα πρόκειται για πολύ μεγάλο σκάνδαλο.

Διαβάστε τι επισημαίνει το Κ-REPORT του Κώστα Καλλίτση, μαζί με την υπόλοιπη επικαιρότητα για τα εμβόλια:

«Μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη των New York Times σχετικά με την Pfizer, εδώ.

- Λιγότερα εμβόλια για τα ίδια λεφτά δίνει η Pfizer στις ΗΠΑ -γράφουν. Πως το πέτυχε; Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η εταιρεία πίεζε την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να δεχτεί ότι κάθε μπουκαλάκι περιέχει 6 αντί 5 δόσεις εμβολίου. Στις 6 Ιανουαρίου η FDA πείστηκε να αλλάξει την αρχική της απόφαση και να δεχτεί το αίτημα της Pfizer.

Αυτό κάνει την κρίσιμη διαφορά: Γιατί οι συμφωνίες της Pfizer προβλέπουν ότι θα παραδίδει δόσεις (όχι μπουκαλάκια…) εμβολίου και για αυτές τις δόσεις θα πληρώνεται.
Άρα, με μια απόφαση αυξάνονται 20% οι δόσεις, χωρίς να αυξάνονται οι ποσότητες.

H Pfizer πετυχαίνει να διανέμει μικρότερες ποσότητες (λιγότερα μπουκαλάκια), τυπικά όμως να φαίνεται ότι παραδίδει τις ποσότητες που είχαν συμφωνηθεί (ίδιες δόσεις) και να εισπράττει τα ίδια λεφτά. Ή, διαφορετικά, μπορεί να διανέμει τις ποσότητες που είχε συμφωνήσει, αλλά τυπικά να φαίνεται ότι τις αυξάνει κατά 20% κι έτσι να εισπράττει 20% περισσότερα λεφτά.

- Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Ευρώπη. Η Pfizer στέλνει μικρότερες ποσότητες με συνέπεια να πηγαίνουν πίσω τα προγράμματα εμβολιασμών, δηλώνει ο S. Stordeur, της αρμόδιας υπηρεσίας του Βελγίου, με το σκεπτικό ότι κάθε μπουκαλάκι περιέχει 6 και όχι 5 δόσεις, άρα τυπικά στέλνει όσες δόσεις είχαν συμφωνηθεί ενώ στην πραγματικότητα μας στέλνει 20% λιγότερες.

«Πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία, ως εκ τούτου κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται» καταλήγει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει σαν να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. 

Διαβάζω ότι σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις από την Pfizer την άλλη εβδομάδα, για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -σε μερικές χώρες στέλνει τις μισές από τις ποσότητες που είχαν συμφωνηθεί. Είμαι περίεργος τι θα κάνει η Κομισιόν. Τι θα κάνουν οι 27, επίσης. Μια και είμαστε σε διεθνή ύδατα.

- Διαφωνία για τις μάσκες: Μην φοράτε υφασμάτινες μάσκες συστήνει το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας στους Γάλλους πολίτες γιατί δεν παρέχουν ικανοποιητική προστασία, μια χαρά είναι και οι υφασμάτινες μάσκες, είναι εξίσου αποτελεσματικές απαντά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εδώ

- Βρετανικός ιός: Η μετάλλαξη του covid-19 που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία, πιθανόν συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, όμως τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα, σύμφωνα με συμβούλους της βρετανικής κυβέρνησης. Τις ενδείξεις επιβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

- AsraZeneca: Προβλήματα στην παράδοση των εμβολίων της AstraZeneca, αιτία η πυρκαγιά στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής του εμβολίου, στην Ινδία. Αυτό μαζί με την Pfizer, θέτουν σε κίνδυνο τα ευρωπαϊκά προγράμματα εμβολιασμού, με τις συνέπειες που θα είχε η καθυστέρηση».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)