Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Στις 130 ΕΔΕ για χρήση βίας από άνδρες των ΜΑΤ έχουν υπάρξει 4 ή 5 καταδίκες!

Βασίλης Σκουρής
Του Βασίλη Σκουρή

Συνταράσσει η διαρροή ότι ο αστυνομικός που πέταξε την ανθοδέσμη για τον Γρηγορόπουλο «τιμωρήθηκε» μόνο με επίπληξη! Στους αστυνομικούς που έλεγαν «τουρκόσπορους» τους νησιώτες και έσπαγαν αυτοκίνητα τι ποινές επιβλήθηκαν;

Μετά τις αντιδράσεις για τα όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη μετά τον τραυματισμό του άτυχου αστυνομικού, αλλά με τα βίντεο που κυκλοφορούν να μην επιτρέπουν αμφισβήτηση για τη βία που ασκήθηκε και τους τσαμπουκάδες που συνέβησαν από «όργανα της τάξης», η ηγεσία της ΕΛΑΣ διέταξε Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις για αρκετές περιπτώσεις.

Η διαρροή, ωστόσο, ότι ο αστυνομικός που πέταξε την ανθοδέσμη στο μνημείο για στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου τιμωρήθηκε απλά με επίπληξη, επαναφέρει το θέμα με τις ΕΔΕ.

Και έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε τι αποτέλεσμα είχαν οι ΕΔΕ που διεξήχθησαν για όσα συνέβησαν στα νησιά με τις αντιδράσεις των νησιωτών για το προσφυγικό, στις αρχές της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Κυρίως οι ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που –πάλι όπως έδειξαν τα βίντεο- έβριζαν τους κατοίκους ακριτικού μας νησιού ως …«τουρκόσπορους» , ενώ κατά την αποχώρησή τους συνελήφθηκαν από τις κάμερες να σπάνε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Με το θόρυβο που γίνεται τελευταία για τις ΕΔΕ είναι σαφές πως κάποιος από τους βουλευτές (πρωτίστως των νησιών) δεν μπορεί, θα ενδιαφερθεί για την τύχη όσων πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια εναντίον των ακριτών μας.

Οι πολίτες, εδώ και χρόνια, αποκαλούν τις ΕΔΕ όχι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, όπως σημαίνουν τα αρχικά τους, αλλά «Εγώ Δεν Ευθύνομαι», θέλοντας να αναδείξουν πως στην πλειοψηφία τους οι ΕΔΕ οδηγούν σε ατιμωρησία και συγκάλυψη. Με αιτιολογικό, συνήθως, ότι «δεν θα πρέπει να θιχτεί το αξιόμαχο των αστυνομικών», αξιόμαχο που βεβαίως δεν μπορεί να στηρίζεται στην παραβίαση των νόμων και των κανονισμών χωρίς καμία επίπτωση στους παραβάτες.

Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», κάθε χρόνο στην ΕΛΑΣ πραγματοποιούνται 200-300 ΕΔΕ που διαμοιράζονται σε διάφορες υπηρεσίες, με πολλές από αυτές να καθυστερούν πάνω από ένα χρόνο!

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που υπογράφει ο πολύ καλός συνάδελφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, τα τελευταία χρόνια έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 130 δικογραφίες για χρήση βίας από αστυνομικούς των ΜΑΤ και δεν έχουν υπάρξει περισσότερες από τέσσερις ή πέντε καταδίκες! Επίσης, από το 2009 μέχρι πρόσφατα η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ είχε ασχοληθεί με 250 περιστατικά βιαιοπραγίας-«αυθαιρεσίας» αστυνομικών. Το 75% αφορούσαν δράση αστυνομικών στην Αττική. 60 τέθηκαν στο αρχείο. Οι 175 περίπου υποβλήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές με άγνωστη κατάληξη. Οι υπόλοιπες είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Τι παραπάνω στοιχεία απαιτούνται για να δικαιωθούν εκείνοι που αποκαλούν τις ΕΔΕ όχι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις αλλά …Εγώ Δεν Ευθύνομαι;

Επιπλέον δε δημιουργούνται ερωτήματα για το ρόλο που πραγματικά έχει ο Συνήγορος του Πολίτη στο θέμα, αλλά επί αυτού επιφυλασσόμαστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)