Χρήστου Μέγα |
Υπάρχουν τρόποι, αλλά και οι κατάλληλες μέθοδοι συνταξιοδότησης στο 62ο έτος, κάτι που συνεπάγεται λήψη μιας σύνταξης νωρίτερα έως και 5 χρόνια, με ταυτόχρονη αποφυγή καταβολής ασφαλίστρων.
Η ανεργία και το υψηλό κόστος αναγνώρισης των πλασματικών ετών σπρώχνουν όλο και περισσότερους ασφαλισμένους σε συνταξιοδότηση μετά το 62ο έτος. Σε πολλές δε περιπτώσεις ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα, το 67ο έτος τείνει να γίνει κανόνας, αφού είναι δύσκολη η συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης.
Και αυτό καθώς ο ΕΦΚΑ δεν θα δίνε στο εξής σύνταξη πριν το 62ο έτος της ηλικίας με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης. (Εκτός από όσους θεμελίωσαν, μέχρι φέτος, συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25ετία ή 35ετία, εργαζόμενους κατά κανόνα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στις μητέρες με ανήλικο την περίοδο 2010-12 στον ιδιωτικό τομέα με 18,4 έτη ασφάλισης).
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι, αλλά και οι κατάλληλες μέθοδοι συνταξιοδότησης στο 62ο έτος, κάτι που συνεπάγεται λήψη μιας (μικρότερης κατά κανόνα) σύνταξης νωρίτερα έως και 5 χρόνια, με ταυτόχρονη αποφυγή καταβολής ασφαλίστρων για άλλα τόσα χρόνια (κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες κ.α.).
Βασική προϋπόθεση για λήψη πρόωρης ή και μειωμένης σύνταξης είναι να χαρακτηριστεί κάποιος από τον ΕΦΚΑ μισθωτός. Μόνο τότε δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Ωστόσο, για να λάβει ένας μισθωτός πρόωρη σύνταξη (με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης εκ των οποίων έως 3 πλασματικά), θα πρέπει:
-Για σύνταξη λόγω γήρατος να διαθέτει τουλάχιστον χίλιες (1.000) ημέρες ασφάλισης συνολικά από τις οποίες τριακόσιες (300) ημέρες την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης ή πριν τη διακοπή της ασφάλισης.
-Για κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου, να πραγματοποιήθηκαν εξακόσιες (600) ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε πριν τη διακοπή της δραστηριότητας ή απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ή την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου, και να πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου ενταχθέντα φορέα με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης.
Ωστόσο, σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, όπως προείπαμε, δίνει μόνο το πρώην ΙΚΑ. Αλλά, για να δώσει (μειωμένη, αφού θα αιτηθεί σύνταξης με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης προ του 67ου έτους) σύνταξη το ταμείο των μισθωτών, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει 100 ένσημα κάθε χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Να έχει δηλαδή ασφαλιστική επαφή…
Κατά συνέπεια, τα 300 ένσημα της προηγούμενης παραγράφου, γίνονται υποχρεωτικά 500 για την λήψη μειωμένης σύνταξης.
Τα ανωτέρω έχουν ιδιαίτερη αξία για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και δεν έχουν ευχέρεια για δεύτερη ευκαιρία εν μέσω πανδημίας, τις μητέρες που είχαν ανήλικο και ΙΚΑ την περίοδο 2010-12, αλλά μετά απασχολήθηκαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες κ.α.
Ειδικά με τις μητέρες με ανήλικο, δεν απαιτείται καν η συμπλήρωση των 500 ενσήμων (100 κατ έτος) καθώς με 18,4 έτη το 2010 είχαν διασφαλίσει το 50ό έτος για έξοδο (μειωμένη) και το 55 (πλήρη), το 52ο έτος με τα ίδια έτη ασφάλισης το 2011 (57ο για πλήρη) και το 55ο το 2012 (60ό για πλήρη). Βεβαίως, τα εν λόγω έτη έχουν αναπροσαρμοστεί με το γ’ μνημόνιο (2016), αλλά σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να υπάρχουν ορισμένες ευκαιρίες πρόωρης εξόδου.
Επίσης ελκυστική είναι η μετακίνηση στην ασφάλιση του (πρώην) ΙΚΑ των αγροτών (ασφαλισμένων στον ΟΓΑ), ειδικά όσων είχαν αρχικό χρόνο ασφάλισης σαν μισθωτοί, καθώς ο ασφαλιστικός φορέας των αγροτών δεν χορηγεί σύνταξη προ του 67ου έτους, ακόμη και με 40 έτη ασφάλισης…
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου