Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Σπάνιο φαινόμενο: Υποχώρησαν τα νερά σε Θερμαϊκό Κόλπο...




...και Καβούρι
Πρωτόγνωρες εικόνες του Θερμαϊκού Κόλπου «συνοδεύουν» το φαινόμενο της αμπώτης που έχει γίνει αισθητό τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές ανά την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτές και το Καβούρι στην Αττική, όπου η θάλασσα υποχώρησε αποκαλύπτοντας ένα εξωτικό τοπίο.

Στο... παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης η στάθμη έχει κατέβει σημαντικά. Ακόμη πιο εμφανές και ταυτόχρονα εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, συμφωνα με το Thes.gr
.

H θάλασσα έχει τραβηχτεί προς το εσωτερικό για πολλές δεκάδες μέτρα με αποτέλεσμα βάρκες που πριν από μερικές ημέρες ήταν στο νερό τώρα να είναι κολλημένες στην στεριά.

Οι πολίτες μπορούν ακόμη και να περπατήσουν εκεί όπου κανονικά υπήρχε θάλασσα.

Στον Θερμαϊκό Κόλπο, η θάλασσα «αποτραβήχτηκε» με τη στάθμη του νερού να μειώνεται αισθητά, αποκαλύπτοντας σε διάφορα σημεία τον πυθμένα της θάλασσας, όπως αναφέρει παράλληλα το GRTimes.

Μαζί με τα βράχια ωστόσο, κατά μήκος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκαν και διάφορα σκουπίδια, τα οποία βρίσκονταν «καλά κρυμμένα» κάτω από το νερό.

Επειδή πολλοί συνδύασαν το φαινόμενο με το σεισμό που έχει ήδη γίνει ή με κάποιον που πιθανότατα να γίνει, οι ειδικοί, σύμφωνα με το meteology.gr υποστηρίζουν πως το φαινόμενο έχει κυρίως να κάνει με τη διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης.

Αναφέρουν πως οι παρατεταμένες και εξαιρετικά υψηλές πιέσεις πάνω από τη χώρα μας, οι οποίες έφτασαν και τα 1035hpa, ήταν η αιτία που η θάλασσα τραβήχτηκε τόσο μέσα.

Σε αυτό βοήθησαν και οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, που όπως είναι γνωστό, όταν κυριαρχούν στο πέλαγος, η στάθμη της θάλασσας στα βόρεια, υποχωρεί.

Το σπάνιο φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν και όσοι βρέθηκαν σήμερα, Σάββατο 6 Μαρτίου, στο Καβούρι.

Η θάλασσα υποχώρησε, επιτρέποντας στους κατοίκους να περπατήσουν από την παραλία μέχρι το νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή.






 

 Πηγή: thes.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)