Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Το καρέ του ενεργειακού τραστ

Το καρέ του ενεργειακού τραστ
Επάνω: Λάζαρος Μαλούτας, Κυριάκος Μιχαηλίδης. Κάτω: Βαγγέλης Σημανδράκος, Βασίλειος Μιχαλάκης

  Νίκος Φωτόπουλος

Στενοί συγγενείς τριών αιρετών και ενός υψηλόβαθμου στελέχους της δημόσιας διοίκησης στη Δυτική Μακεδονία εμπλέκονται σε μεγάλες «μπίζνες» με φωτοβολταϊκά.

Αμάρτησαν... για τα παιδιά τους; Για πολλοστή φορά στη μεταπολίτευση η απουσία ταύτισης του νόμιμου με το ηθικό προκαλεί οσμή σκανδάλου, καθώς στενοί συγγενείς τριών αιρετών και ενός υψηλόβαθμου στελέχους της δημόσιας διοίκησης στη Δυτική Μακεδονία εμπλέκονται σε μεγάλες «μπίζνες» με φωτοβολταϊκά, προκαλώντας την τοπική κοινωνία που στενάζει υπό το βάρος της απολιγνιτοποίησης.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έφερε στο φως η τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» της Κοζάνης, εμπλέκοντας τον δήμαρχο της πόλης, Λάζαρο Μαλούτα, τους συνδιοικούντες επικεφαλής άλλων παρατάξεων, Κυριάκο Μιχαηλίδη και Βαγγέλη Σημανδράκο, καθώς και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Μιχαλάκη.

Οπως φαίνεται, είτε στενοί συγγενείς των προαναφερόμενων τοπικών αρχόντων, είτε ορισμένοι αυτοπροσώπως συνέστησαν εταιρείες προκειμένου να εξασφαλίσουν άδειες φωτοβολταϊκών σε μεγάλη επένδυση, στην περιοχή της Μεσιανής «Μάνα Νερό». Κατά σύμπτωση, ήταν οι ίδιοι αιρετοί που υποστήριξαν με θέρμη στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης και πέτυχαν την παραχώρηση σε μεγάλη επενδυτική εταιρεία τεράστιας έκτασης στον Δήμο Κοζάνης σε προνομιακή τιμή, σύμφωνα με όσα λέγονται και δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο.

Πρώην δήμαρχος Κοζάνης (Οικολόγος), ο Λευτέρης Ιωαννίδης, καταγγέλλει την «προκλητικότητα της τριανδρίας», στοχοποιώντας την «επιχειρηματική δράση στον τομέα των φωτοβολταϊκών είτε των ιδίων (κ. Σημανδράκος) είτε των παιδιών και συγγενών τους (κ. Μαλούτας, κ. Μιχαηλίδης) σε συνεργασία με εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή κάνοντας χρήση δημοτικής περιουσίας». Η αλήθεια είναι πως μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, μία εκ των θυγατέρων του κ. Μαλούτα εμφανίζεται να έχει παραιτηθεί, αλλά ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο όταν ερωτήθηκε για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα: «Οι κόρες μου, και οι δύο, δεν είναι πιτσιρίκες, είναι ενήλικα άτομα και ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Θα επιθυμούσα να έδειχναν [όσοι καταγγέλλουν] το ίδιο ενδιαφέρον όταν ήταν άνεργες και ήθελαν να δουλέψουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να αποκτήσουν τα εισοδήματά τους. Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, ούτε στα όρια του δήμου ασκείται οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε υπάρχει σύνδεση με αποφάσεις που εισηγούμαι στο δημοτικό συμβούλιο».

Σε δηκτικό ύφος και η απάντηση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης, Βασίλη Μιχαλάκη, προς... «όλους αυτούς που κόπτονται για το καλό του τόπου και τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής, σε όλους τους επίδοξους προστάτες του νόμου και της ηθικής, που με την ανοίκεια συμπεριφορά τους επιχειρούν να πλήξουν προσωπικά τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με εμπλοκή προσώπων της οικογένειάς του και του συγγενικού του περιβάλλοντος (...), να κοιτάξουν πρώτα στον καθρέφτη τους, αν η δική τους καθαρή εικόνα τούς το επιτρέψει, ας συνεχίσουν το λαϊκό δικαστήριο που έστησαν εδώ και καιρό, μη αναλογιζόμενοι την πιθανότητα να τεθούν προ των ευθυνών τους έναντι του νόμου»...

Από την άλλη, βέβαια, ηχηρή είναι η παρέμβαση του πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Θεοφύλακτου, που σχολιάζει και την εμπλοκή του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ), κάνοντας λόγο για σχεδιασμό που μοιάζει «με κόλαση του Δάντη», καταγγέλλοντας ότι «η εταιρεία που πραγματοποιεί την “επένδυση” ακολούθησε “κλασικά” μονοπάτια: αγόρασε την ομάδα της Κοζάνης» και ζητώντας «να παγώσει άμεσα κάθε ενέργεια καταστροφής δέντρων στη δασική αυτή περιοχή!»

Σφοδρή επίθεση και από την περιφερειακή σύμβουλο Γεωργία Ζεμπιλιάδου: «Η ευνοημένη εταιρεία είχε εν τω μεταξύ προσλάβει τη μία εκ των τριών θυγατέρων του Συντονιστή, δίνοντάς της μάλιστα και επιτελική θέση. Ακόμα χειρότερα, από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι ο εταίρος της ευνοημένης εταιρείας ανέλαβε ως διαχειριστής των τριών εταιρειών που εν τω μεταξύ ίδρυσαν οι τρεις θυγατέρες και η ανεψιά του Συντονιστή».

Στο θέμα παρενέβη και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Κώστας Πασσαλίδης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «εγώ αν ήμουν σε αυτή τη θέση κι άλλαζε η κυβέρνηση, δεν θα έμενα. Για το συγκεκριμένο θέμα θα ενεργούσα εντελώς διαφορετικά. Θα έκανα τελείως τα αντίθετα πράγματα».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)