Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων και διαφορετικών δικαστικών… κρίσεων

Χρήστος Μέγας
Του Χρήστου Μέγα


Το Ασφαλιστικό έχει την τάση να διχάσει τους συνταξιούχους. Το πώς και το γιατί. 

Οι κυβερνητικές αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις, παρά τις σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των, σε ένα πράγμα ταυτίζονται: στην δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων.

-Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ (και άνω των 300 στις επικουρικές) και, παρεμπιπτόντως, ως μη συμβατή την περικοπή των Δώρων για ένα… 11μηνο (Ιούλιος 2016-Μάιος 2016).

Αμέσως η κυβέρνηση επέστρεψε τις περικοπές άνω των συγκεκριμένων ορίων. Θα μπορούσε να πει κανείς για τους υψηλοσυνταξιούχους. Δεν επέστρεψε τα Δώρα που είναι ίδια για όλους (800 ευρώ ανεξαρτήτως ύψους σύνταξης). Δεν μοιάζει να είναι μια τυχαία επιλογή. Σίγουρα δεν δικαιολογείται από το κόστος. Έδωσε το δημόσιο 1.4 δις για τις διαφορές πάνω από 1.000-1.300 ευρώ, θα έδινε 2 δις για τα Δώρα σε όλους. Και θα είχε περισσότερους ικανοποιημένους…

-Προηγουμένως, με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου (ν.4387/16) επιβραβεύτηκαν με αυξημένες συντάξεις εν μέσω μειώσεων και περικοπών, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και των ειδικών ταμείων που ναι μεν πλήρωναν υψηλότερες εισφορές (έως και 33% οι εργαζόμενοι και οι δημόσιες επιχειρήσεις, έναντι 20% στον ιδιωτικό τομέα, αλλά προκειμένου να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη (με 35ετία χωρίς όριο ηλικίες ή, για τους μετά το 1982, με 35ετία στο 58ο έτος). Και ενώ συνταξιοδοτήθηκαν στα 55 ή τα 58, ακολούθως ήρθε ο νομοθέτης να τους επιβραβεύσει με αυξήσεις, ενόσω ο ίδιος νομοθέτης έκοβε το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχος των 400 ή 500 ευρώ.

Ειδικά μισθολόγια-ειδικές συντάξεις

-Εδώ και χρόνια, ενόσω τα μνημόνια έσκιαζαν κάθε σκέψη για αμφισβήτηση των περικοπών, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι άλλο το γενικό Ασφαλιστικό και άλλο τα ειδικά μισθολόγια. Οι δικαστικοί, οι ένστολοι, οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι γιατροί του ΕΣΥ κ.α. πρέπει να τύχουν διαφορετικής μισθολογικής, αλλά και συνταξιοδοτικής αντιμετώπισης. Και καλά ως προς τα μισθολογικά. Χρειάζονται κίνητρα για την εξειδικευμένη εργασία.

Ωστόσο, αυτό αφορά τους εν ενεργεία. Οι συνταξιούχοι γιατί θα έπρεπε αν έχουν διαφορετική αντιμετώπιση; Τι οφέλη θα έχει η κοινωνία από έναν… ικανοποιημένο συνταξιούχο διακριτικής μεταχείρισης (δικαστικό ή γιατρό);

-Τώρα, έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο και έκρινε σαν αντισυνταγματική την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) η οποία επιβάλλεται για αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ. Βεβαίως αυτή η απόφαση έχει (δικαστικό) δρόμο ακόμη μέχρι να τελεσιδικήσει - εφαρμοστεί αλλά, σε κάθε περίπτωση, αργά και σταδιακά, επιχειρείται να επανέλθει το προ της οικονομικής κρίσης ασφαλιστικό, αλλά μόνο για τα «υψηλά» εισοδήματα. Όχι ότι δεν πρέπει αν έχει ανταποδοτικότητα το ασφαλιστικό, αλίμονο, μόνο έτσι θα είναι θελκτικό και δίκαιο, αλλά η αναστήλωση του προ του 2010 καθεστώτος πάσχει ως προς τη μονομέρειά του.

Διχασμένοι συνταξιούχοι

Το Ασφαλιστικό έχει την τάση να διχάσει τους συνταξιούχους. Σε όσους έχουν προσόντα και καλές δουλειές, παλαιότερα στενά συνδεδεμένες με το δημόσιο, οι οποίες αποδίδουν ικανοποιητικές συντάξεις και σαφώς καλύτερες από τις αμοιβές που δίνει σήμερα ακόμη και η πλέον εξειδικευμένη εργασία. Και από την άλλη, στους εργάτες, τους αγρότες, όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι «απολαμβάνουν» από 400 έως 600 ευρώ. Και μάλιστα, στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης του ΙΚΑ κ.λπ. με σημαντική καθυστέρηση. Ενώ το δημόσιο πληρώνει εντός μηνός προκαταβολή σύνταξης στο 50% του προηγηθέντος μισθού.

Έτσι, δεν προβλέπεται καμία στήριξη στο 1 εκ συνταξιούχων που ζει με απολαβές κάτω από 500 ευρώ το μήνα. Και, φυσικά, δεν προβλέπεται καμία βελτίωση για το αμέσως επόμενο ένα εκατομμύριο συνταξιούχο που λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ το μήνα. Είναι μεγάλο το… πλήθος (2 εκ. κάτω από 1.000 ευρώ) για να το ικανοποιήσουν οι πολιτικοί, ενώ όσοι (δικαστικοί) αποφασίζουν προσδοκούν σε αποδοχές πάνω από 1.500 ευρώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)