Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Ανοίγουν μεγάλα εμπορικά και mall, οι περιοχές - Σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ο Νομός Πέλλας

Ανοίγουν μεγάλα εμπορικά και mall, οι περιοχές Στις εκπλήξεις του ΦΕΚ επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών κέντρων, εκπτωτικών καταστημάτων (outlet) σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

 Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν τα νεα μέτρα που θα ισχύουν και σύμφωνα με αυτό, στις «κόκκινες» περιοχές επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών κέντρων, εκπτωτικών καταστημάτων (outlet), εκπτωτικών χωριών και shop in a shop.

Αυτές οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο click away, δηλαδή για παραλαβή εκτός καταστήματος, με ραντεβού. Η απόφαση αυτή δεν αφορά τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», ανάμεσά τους και τη Αττική.

Το ΦΕΚ περιλαμβάνει τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» και οριστικοποιεί ότι αυτό δεν θα ισχύσει στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.

Υπενθυμίζεται ότι στις υπόλοιπες περιοχές που είναι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τις μεθόδους click away και click inside.

Στην πρώτη περίπτωση, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν κάνει παραγγελία και να έχουν λάβει από το κατάστημα είτε το ηλεκτρονικό αποδεικτικό της αγοράς είτε SMS με τα στοιχεία της επιχείρησης και το χρονικό διάστημα για την παραλαβή. 

 

mall

 

Η παραλαβή γίνεται από ένα άτομο και η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με χρήση POS κατά την παραλαβή. Στο σημείο παραλαβής οι καταναλωτές θα πρέπει να τηρούν απόσταση 2 μέτρων, ο μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή είναι 9 και ο μέγιστος χρόνος παραμονής εκεί τα 10 λεπτά.

Όσο για το click inside, επιτρέπεται να υπάρχει ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος, με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα. Επίσης, τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, από τις 07:00 έως τις 20:30.

Ο νέος υγεινομικός χάρτης της Ελλάδας 

 

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ακόλουθες περιοχές:

Η Περιφέρεια Αττικής.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο Δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς που έχει 218 ενεργά κρούσματα, όταν στις 23 Μαρτίου είχε 137. Είχαμε αύξηση 59,1%. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κιλκίς βρίσκεται ήδη στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, από την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα, με την ένταξη στο επίπεδο αυτό και του Δήμου Παιονίας, όπου τα ενεργά κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε δέκα ημέρες, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εντάσσεται στο βαθύ κόκκινο.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο δηλαδή, εντάσσεται και ο Δήμος Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 192 από 87 στις 23 Μαρτίου, δηλαδή είχαμε αύξηση μέσα σε μια εβδομάδα 127,6%.

Επίσης, στο βαθύ κόκκινο ανεβαίνει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, που έχει 27 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε μόλις 4. Τα κρούσματα, δηλαδή, έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, εντάσσεται και ο Δήμος Σκύρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 34, από 10 στις 23 Μαρτίου. Άρα τα ενεργά κρούσματα στη Σκύρο έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες, με αποτέλεσμα πλέον ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας να εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο χωρίς καμία πλέον εξαίρεση.

Στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στο βαθύ κόκκινο, εντάσσεται και ο Δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου που έχει 18 ενεργά κρούσματα, όταν στις 23 Μαρτίου είχε 7 και το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα στο νησί.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσεται ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου. Η Ρόδος έχει 124 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε μόλις 38, τα κρούσματα έχουν δηλαδή υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, κατεβαίνουν, δηλαδή εντάσσονται και η Λέρος και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κήρυξη της έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας, η οποία αίρεται.

Βγαίνουν από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από το βαθύ κόκκινο, και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο κόκκινο, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων οι εξής περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 34,2%, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσιάζουν σημαντικότατη μείωση και ο Δήμος Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν και εκεί μειωθεί.

Μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του Δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Λέκα του Δήμου Δυτικής Σάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)