Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Νέοι εργαζόμενοι: 12 μήνες χωρίς καμιά προστασία

Χρήστος Μέγας
Του Χρήστου Μέγα

 Οι νέοι εργαζόμενοι και τα χαμένα δικαίωματά τους εν καιρώ πανδημίας και επιστροφής από το lockdown. 

Αυθαίρετη ανακύκλωση προσωπικού χωρίς δικαστικό έλεγχο για τυχόν παρανομίες και άνευ αποζημίωσης δείχνει η αγορά εργασίας και η… κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα.

Τον περασμένο μήνα οι επιχειρήσεις, καθώς ετοιμαζόταν για το «άνοιγμα των ρολών» μετά το δεύτερο-6μηνο lockdown, προχώρησαν σε μαζική ανανέωση του προσωπικού. Παρά το γεγονός ότι ίσχυαν τα προσράμματα ΣΥΝ-Εργασία, αναστολή σύμβασης και Επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή απαγορευόταν οι απολύσεις για εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους, περισσότεροι από 93.000 άτομα απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν στην πιο μαζική διαδικασία ανανέωσης προσωπικού. Σχεδόν 4.000 άτομα κάθε μέρα έχαναν την δουλειά τους ή αναζητούσαν την τύχη τους κάπου αλλού. Ενώ πολλοί άλλοι, υγειονομικά ευάλωτοι και χωρίς εργασιακή ή μισθολογική προοπτική, αποσυρόταν φοβούμενοι την πανδημία. Και αυτή η πρωτοφανείς κινητικότητα, ενόσω ίσχυε η καραντίνα.

Το τρέχοντα μήνα καθώς και κατά τους επόμενους, αυτή η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί. Καθώς βγαίνουμε από τα έκτακτα μέτρα και αίρονται οι προβλέψεις για προστασία του προσωπικού (σ.σ. η «Επιστρεπτέα 7» προβλέπει την διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων μέχρι τον Αύγουστο), πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται να επιστρέψουν στην δουλειά, πολλές επιχειρήσεις διώχνουν τους παλαιούς εργαζομένους και προχωρούν σε γενναία ανανέωση του προσωπικού.

Διπλάσιες απολύσεις

Το Απρίλιο του 2021, μήνας καραντίνας, οι απολύσεις ήταν διπλάσιες (43.720) από τις απολύσεις αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (23.125), μήνας και πάλι καραντίνας. Το μετα-Πασχαλινό άνοιγμα απαιτούσε «φρέσκα» πρόσωπα. Την Μεγάλη Πέμπτη έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις, καθώς αναγγέλθηκαν πάνω από 5.500 άτομα.

Ωστόσο, αυτή η μαζική ανακύκλωση προσωπικού διευκολύνεται με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Οι νέοι εργαζόμενοι με 12μηνη προϋπηρεσία μπορούν να απολυθούν (ήδη) χωρίς αποζημίωση. Πρόσθετα, με τις εισηγούμενες διατάξεις, ακόμη και εάν το δικαστήριο στο οποίο θα προσφύγει ο μισθωτός -με σημαντική οικονομική επιβάρυνση (δικαστικά έξοδα, δικηγόρος κ.α.)- αποφασίσει την επαναπρόσληψή του εργαζομένου (παράνομη απόλυση), η επιχείρηση δεν υποχρεούνται να συμμορφωθεί (θεραπεία παρανομίας). Αντιθέτως, στο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπεται μόνο μια μικρή-πρόσθετη προσαύξηση αποζημίωσης.

Αλλά, καθώς οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι (κατά το πρώτο έτος) δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση, τότε και στην περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι η απόλυση είναι παράνομη, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για την εργοδοτική παρανομία. Δηλαδή για τους νέους εργαζομένους αφενός κλείνουν οι ευκαιρίες απασχόλησης, καθώς τις πρόσκαιρες ή εποχικές ανάγκες μιας επιχειρήσεις θα τις καλύπτει το υφιστάμενο προσωπικό (10ωρη απασχόληση χωρίς, μάλιστα, πρόσθετη αμοιβή –υπερωρίες- ή ασφαλιστική επιβάρυνση) και αφετέρου ακόμη και ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εργασίας δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Μπορούν να απολυθούν χωρίς αποζημίωση, χωρίς ο εργοδότης να έχει επιπτώσεις εάν η απόφασή του κριθεί παράνομη…

Στο… ράφι η ψηφιακή κάρτα

Πρόσθετα, η ψηφιακή κάρτα που υπόσχεται ο υπουργός Εργασίας σαν αντιστάθμισμα προκειμένου να καταγράφεται η ημερήσια, εβδομαδιαία και ετησία διάρκεια απασχόλησης, ήδη είναι νομοθετημένη. Αλλά δεν εφαρμόζεται. Πρόσθετα, και με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπεται η… πιλοτική εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας», ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες γίνεται και η μεγαλύτερες αυθαιρεσίες (απουσία συνδικαλιστικών οργανώσεων κ.α.)

Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10ωρο με υπόδειξη του προσωπάρχη, δεν θα λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή (υπερωρία), αλλά αυτή η επιπλέον εργασία δεν θα καταγράφεται-αποδεικνύεται ψηφιακά, έστω για να διεκδικήσει ο μισθωτός μειωμένο ωράριο το δεύτερο εξάμηνο ή σε ένα επόμενο διάστημα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)