Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Μόνο με τους βουλευτές της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για την κάνναβη

Μόνο με τους βουλευτές της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για την κάνναβη

 

Με 158 «ναι» υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ 33 βουλευτές ψήφισαν κατά.

Συνολικά ψήφισαν 198 βουλευτές, καθώς από τη διαδικασία απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, παρ' ότι στην Επιτροπή είχαν εκφράσει θετική ψήφο.

Ειδικότερα, κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και το σύνολό, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Επί της Αρχής, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25. Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα άρθρα του νομοσχεδίου, οι τροπολογίες και στο σύνολό του. Συγκεκριμένα, μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής, που ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από 158 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές το καταψήφισαν.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απείχε τελικά της ονομαστικής ψηφοφορίας, με αφορμή την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μη μετέχει στην ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε κάνει σφοδρή επίθεση σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει πριν από μερικές εβδομάδες ο Άδωνις Γεωργιάδης να ζητήσει... συγγνώμη από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τον Νίκο Καρανίκα.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένσταση για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας «ομηρία» από την κυβέρνηση με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αιτήθηκε ως ένα πρώτο βήμα τη διεξαγωγή τουλάχιστον της συζήτησης με πλήρη σύνθεση του Σώματος, όπως προβλέπεται και επιβάλλεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Ωστόσο, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, αντέτεινε ότι για τον τρόπο οργάνωσης της συζήτησης του νομοσχεδίου η απόφαση ήταν ομόφωνη της Διάσκεψης των Προέδρων.

Μετά από αυτή την αντιπαράθεση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας στο σχέδιο νόμου σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αντιδημοκρατική λειτουργία της Βουλής». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει πως εάν δεν επιστρέψει η λειτουργίας της Βουλής στην κανονικότητα, θα αποχωρήσει και από αυτή την ψηφοφορία.

Πηγή:ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

(3)