Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

«Δαχτυλίδι της Φωτιάς»: Στις 10 Ιουνίου η εντυπωσιακή έκλειψη ηλίου

«Δαχτυλίδι της Φωτιάς»: Στις 10 Ιουνίου η εντυπωσιακή έκλειψη ηλίου

 

 

Μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου θα συμβεί την Πέμπτη 10 Ιουνίου. Πώς θα φαίνεται η σελήνη.

 

Μία δακτυλιοειδής μερική ηλιακή έκλειψη που ονομάζεται «Ring of Fire» (Δαχτυλίδι της Φωτιάς) θα συμβεί την Πέμπτη 10 Ιουνίου, η οποία θα είναι εν μέρει μόνο ορατή από την Ευρώπη, αλλά καθόλου από την Ελλάδα.

Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη, κοντά στο απόγειό της, για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη αναμένεται να καλύψει περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, και μερικώς ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, το οποίο όμως δυστυχώς δεν περιλαμβάνει τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα το φαινόμενο θα έχουν την ευκαιρία να το δουν όσοι ζουν βόρεια μιας γραμμής που εκτείνεται περίπου από το Τσώρτσιλ της Μανιτόμπα έως το Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας στον Καναδά, καθώς εκεί η έκλειψη θα είναι ορατή από την αρχή έως το τέλος και μετά την ανατολή του ηλίου.

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023, ενώ στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

Βίντεο της Nasa για την έκλειψη: 

 Θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου

Το επόμενο αστρονομικό φαινόμενο που έχει ενδιαφέρον είναι το θερινό ηλιοστάσιο που φέτος είναι στις 21 Ιουνίου. 

Έτσι λοιπόν, από την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 και μετά οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, έως ότου σχεδόν εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία 2021, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου 2021 θα υπάρχει πια η μικρότερη ημέρα.

Όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα υπάρχει το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Αξίζει να σημειώσουμε πώς ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή νοτιότερο (ετήσιο) του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης. Για περιοχές της Γης εκτός των Τροπικών (δηλαδή με γεωγραφικό πλάτος μεγαλύτερο από 23.5 μοίρες ή μικρότερο από -23.5 μοίρες), τα ηλιοστάσια είναι επίσης οι ημέρες κατά τις οποίες ο Ήλιος φτάνει το ψηλότερο (θερινό ηλιοστάσιο) ή το χαμηλότερο σημείο (χειμερινό ηλιοστάσιο) που έχει το μεσημέρι στη διάρκεια ενός χρόνου.

Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το Καλοκαίρι-Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (το Χειμώνα-Χειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)