«Είχαμε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να εφαρμόσει μία πολιτική επιδοματική έξω από το πρόγραμμά του. Τώρα αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του με τον πτωχευτικό, το εργασιακό, το ασφαλιστικό. Τώρα αρχίζει ο μέσος πολίτης να καταλαβαίνει τι σημαίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Στη φράση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, εδράζεται η στρατηγική πάνω στην οποία χαράσσει πολιτική στην μετά λοκντάουν εποχή η αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστική ήταν η «απάντηση» που έδωσε ο κ. Τσίπρας για το «διάλειμμα Μητσοτάκη»: «Η δική μου η δέσμευση είναι ότι δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Η δική μου η δέσμευση είναι ότι το επόμενο διάστημα θα βρισκόμαστε και μέσα και έξω από τη Βουλή, να συσπειρώσουμε τους πολίτες και να αναδείξουμε την αλήθεια».
Το σήμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «σκληρό ροκ» εφ' όλης της ύλης δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Έρχεται δε, σε μία συγκυρία που αμέσως μετά την άρση του λοκντάουν και πριν καλά καλά υποχωρήσει η πανδημία, η κυβέρνηση σύμφωνα με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου επιδεικνύει μεγάλη σπουδή να νομοθετήσει μία σειρά από πολιτικές με σαφές αντικοινωνικό πρόσημο.
Η σπουδή αυτή, σύμφωνα με αξιωματούχους της, εδράζεται στο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ήδη σημαντική φθορά και διαβλέπουν ραγδαία επιδείνωση του κοινωνικού και οικονομικού κλίματος από το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να επισπεύδουν το νομοθετικό έργο εν μέσω θέρους και θερινής ραστώνης.
Διαιρετική τομή
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καθιστούν διά γυμνού οφθαλμού ορατή τη βασική διαιρετική τομή που χωρίζει το πρόγραμμα της ΝΔ από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όσο περνά η πανδημία τόσο πιο σαφής γίνεται η «βαθιά ταξική πολιτική του κ. Μητσοτάκη υπέρ συγκεκριμένων μειοψηφικών συμφερόντων». «Όσο ο κ. Μητσοτάκης ξεδιπλώνει το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του, τόσο βάζει τα θεμέλια για μία νέα οικονομική και κοινωνική κρίση» σημειώνει στο iEidiseis.grστενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα.
Στο πλαίσιο αυτό, από την Κουμουνδούρου στέκονται σε πέντε μείζονος κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής σημασίας πρωτοβουλίες:
Εργασιακό
Μειώσεις μισθών, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση 8ώρου και επαναφορά της χειρότερης εργασιακής ζούγκλας, χειρότερης και από αυτήν της περιόδου 2011-2014. Η Κουμουνδούρου θεωρεί νομοτελειακό ότι όχι μόνο θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών αλλά δυστυχώς και σε ένα νέο μεγάλο κύμα brain drain, αφού χιλιάδες νέοι, υψηλά καταρτισμένοι, με μεταπτυχιακά, ακόμα και διδακτορικά, θα καλούνται να συμβιβαστούν ή με μισθούς πείνας ή να αναζητήσουν στο εξωτερικό ένα καλύτερο μέλλον.
Πτωχευτικό
Ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού που προβλέπει άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μαζικές πτωχεύσεις με εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών με διαδικασίες εξπρές. Όχι μόνο για εργαζόμενους και επαγγελματίες ή εμπόρους, αλλά ακόμα και για φυσικά πρόσωπα. Χαρακτηριστικό είναι το ερώτημα που θέτει η Κουμουνδούρου: «Αυτή ήταν η προεκλογική σπουδή του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ για τη μεσαία τάξη; Να κάνει ό,τι δεν κατάφερε η τρόικα μέσα στα μνημόνια, δηλαδή να τους πάρει τα σπίτια για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ; Αντί να ακολουθήσει τη συζήτηση που έχουν ανοίξει όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, νομοθετεί την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των τραπεζών».
Ταμείο Ανάκαμψης
Μπορεί να αποτελεί μία «μεγάλη ελπίδα», όπως παραδέχθηκε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο με δύο σημαντικούς αστερίσκους: Θα έχει πρόσβαση στις δυνατότητες που δίνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, δηλαδή εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες ή θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά «κουμπαρά» δέκα επιχειρηματικών ομίλων; Το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση φαίνεται ότι αφήνει εκτός Ταμείου το 90% των επιχειρήσεων που είναι μικρές και μεσαίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων «δεν περνούν ούτε έξω από την τράπεζα, πόσο μάλλον να δανειστούν».
Πανελλαδικές
Εν μέσω πανδημίας και ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά σχεδόν το μισό χρόνο, χιλιάδες μαθητές δεν έχουν μονάχα την αγωνία των πανελλαδικών, αλλά και τα εμπόδια που βάζει ο κ. Μητσοτάκης: Που ασχέτως επιδόσεων, σχεδόν το 1/3 των μαθητών, δηλαδή σχεδόν 30.000 από τους 100.000 που μπαίνουν στη βάσανο των πανελλαδικών, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ. Γιατί γίνεται αυτό; Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας για να δώσει ο κ. Μητσοτάκης πελατεία στα κολέγια. Πώς γίνεται όσοι κρίνονται ανεπαρκείς για τα δημόσια ΑΕΙ να κρίνονται επαρκείς για κολέγια, των οποίων τα πτυχία η κυβέρνηση εξισώνει νομοθετικά;» είναι το ερώτημα που θέτει η Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στην εκπαίδευση δεν μπορεί να εναπόκειται στο πορτοφόλι των γονιών».
Υγεία
«Ακόμα και στο θέμα της Υγείας εν μέσω πανδημίας και πριν καλά καλά υποχωρήσει, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι δεν έμαθε τίποτα από την περιπέτεια του κορονοϊού» σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας πως επανέφερε το σχέδιό του για ΣΔΙΤ στην Υγεία και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσα από την παραχώρηση βασικών υπηρεσιών του σε ιδιώτες.
Πηγή:ieidiseis.gr
Δε μας νοιάζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατι νομίζεις Αλέξη ότι ξεβρακωνόμασταν στις πλατείες; Για τη Μακεδονία;Κούνια που σε κούναγε...
Αχαααααα
Για να μας πηδήξει ο Κούλης ξεβρακωνομασταν!