Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Η τσίγκινη αριστεία του Υπουργείου Παιδείας...

 
Πριν λίγες ημέρες ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος δημοσίευσε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πόνημα με τίτλο «Από το «δημοκρατικό 5» στο «δημοκρατικό 1». Εκεί, δικαιολογώντας την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αναφέρει: «Είναι θέμα λογικής ότι ένας μαθητής που στις Πανελλήνιες βαθμολογείται με χαμηλούς βαθμούς, δεν μπορεί όταν ακολούθως χριστεί φοιτητής, να μεταμορφωθεί. Είναι και θέμα ηθικής. Δεν μπορούμε να «πουλάμε» σε αυτά τα νέα παιδιά και στις οικογένειές τους την ψευδαίσθηση ότι είναι φοιτητές πανεπιστημίου. Διότι όλο αυτό είναι ένα θέατρο που δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο εκτός από μία απατηλή εικόνα».

Το τραγικό (μαζί και γελοίο) είναι ότι στην ίδια σελίδα, ακριβώς δίπλα στο άρθρο του Υφυπουργού, δημοσιεύθηκε άρθρο που εξυμνούσε το αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής του ΕΚΠΑ στο οποίο αλλοδαποί απόφοιτοι Λυκείου θα εισάγονται με μοναδικά προσόντα «να έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις τελευταίες δύο τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής και να προσκομίζουν απολυτήριο λυκείου ή άλλο ισοδύναμο τίτλο που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας τους» και να πληρώνουν 13000 ευρώ ετήσια δίδακτρα. Ο κ. Συρίγος έχει ηθικό πρόβλημα να «πουλάμε» ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να γίνουν φοιτητές πανεπιστημίου οι απόφοιτοι Λυκείου που γράφουν 1, 2 ή 3 στις πανελλήνιες αλλά δεν έχει κανένα ηθικό πρόβλημα να πουλήσουμε πτυχίο Ιατρικής ακόμα και σε απόφοιτους Λυκείου της ίδιας ποιότητας, αρκεί να έχουν 78000 ευρώ για να το αγοράσουν.

Και επειδή έχουμε χορτάσει να μας κουνάει το δάχτυλο της ποιότητας, της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης και της αριστείας (ειδικά αυτής, την οποία όμως κανείς δεν ορίζει) η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ένας συρφετός παρατρεχάμενων, ας δούμε κάποια στοιχεία για την «αριστεία» του κ. Συρίγου.

Ο κ. Συρίγος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θα περίμενε κανείς, αφού μάλιστα η ειδικότητά του είναι τα «Διεθνή» και είναι και οπαδός της «αριστείας», ότι θα χαίρει εκτίμησης στην διεθνή επιστημονική κοινότητα για το επιστημονικό του έργο. Με μία αναζήτηση στις βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων – που είναι αποδεκτές και από την αγαπημένη του Υπουργείου ΕΘΑΑΕ – ο κ. Συρίγος καταγράφει αποτελέσματα ρεκόρ. Στη βάση SCOPUS καταγράφεται το αστρονομικό νούμερο της μίας (αριθμ. 1) δημοσίευσής του σε διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό. Στη βάση WΕΒ OF SCIENCE καταγράφεται το αστρονομικό μηδέν (αριθμ. 0). Στη βάση google scholar ο κ. Συρίγος δεν διαθέτει καν προφίλ.

Με βάση τα παραπάνω, οι συνάδελφοί του στην διεθνή επιστημονική κοινότητα μάλλον αγνοούν την ύπαρξη του κ. Συρίγου. Δεν πειράζει όμως, αναγνωρίζουμε εμείς την …αριστεία του και αναμένουμε με αγωνία το επόμενο κήρυγμά του περί ποιότητας.

Γιώργος Ζερβουδάκης (αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών)

thepressproject.gr

 

6 σχόλια:

  1. Μουφα σκέτη.
    Λαμόγια που έχουν του χεριού του ένα λαό γιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απατεώνες ολκής.
    Νομοθετούν με ένα μόνο κριτήριο.
    Πώς θα ταΐσουν την πελατεία τους.
    Κάτω από τη βάση δεν κάνεις για ΑΕΙ, αλλά κάνεις για κολέγιο, αν έχεις να δώσεις 13 χιλιάρικα το χρόνο τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τσίγκινη σαν το βρακί τους που βγάζανε στις πλατείες για τη συμφωνία των Πρεσπών.
    Συμμορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο βαθμός στις εξετάσεις δείχνει σειρά κατάταξης και όχι την αξία του μαθητή. Οι ίδιοι μαθητές με άλλα θέματα θα έπαιρναν διαφορετική βαθμολογία. Όσες φορές κι αν ξαναέγραφαν ,ποτέ δεν θα έβγαζαν τους ίδιους βαθμούς. Άρα μιλάμε για μια προσωρινή τυχαία κατάταξη και η χαμηλή βαθμολογία δείχνει αυτούς που τερμάτισαν πιο πίσω.Οι σχολές απλά παίρνουν με τη σειρά όσους χρειάζονται αρχίζοντας από τους πρώτους. Τελευταίος δε σημαίνει ανίκανος εφόσον έτρεξες τον μαραθώνιο και τερμάτισες τελευταίος. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΜΑΣΤΕ αλλά οι ΑΡΙΣΤΟΙ δε μασανε απο τετοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)