Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πείσει για την «επιτυχία» του προγράμματος «Ελευθερία» οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και την εκθέτουν.
Έτσι το αφήγημα για έναν νέο «θρίαμβο» της κυβέρνησης έχει εξελιχθεί σε φιάσκο και όση βοήθεια και αν λάβει ο Κ.Μητσοτάκης από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα η πραγματικότητα είναι εμφανέστατη.
Δεν είναι άλλωστε περίεργο πως η Βρετανία μας άφησε εκτός «πράσινης» λίστας παρά την βεβαιότητα που εξέπνεαν προς τα έξω τα κυβερνητικά στελέχη.
16η στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19, με το 35% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση (μέσος όρος Ε.Ε: 38,8%) και το 20,1% να έχει εμβολιαστεί πλήρως (μέσος όρος Ε.Ε: 18,8%).
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν προχωρά όπως διατυμπανίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κρατά… δόρυ και ασπίδα: «Η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού».
Δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη κινούνται βάσει αληθινών στοιχείων και όχι βάσει προσδοκιών, ευχών και ανέμελης διάθεσης, και η Ελλάδα δεν «πρασίνισε» από τους Βρετανούς, που, βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων και της πορείας των εμβολιασμών, θα εμφανιστούν στις ελληνικές τουριστικές περιοχές μετά το τέλος Ιουνίου (αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε). Οι Βρετανοί αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό κι αν χαθεί, έστω κι ένα μέρος του, αυτό θα σημάνει μαύρες μέρες για τη δοκιμαζόμενη οικονομία.
Τα στοιχεία
Τα ποσοστά εμβολιασμένων στην Ελλάδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Στις ηλικίες άνω των 80 χρόνων το ποσοστό των Ελλήνων που έχει εμβολιαστεί είναι 66,5%, ενώ στις ηλικίες από 70 έως 79 το ποσοστό φτάνει στο 73,3%. Αυτά είναι και τα υψηλότερα ποσοστά. Από κει πέρα, για τις ηλικίες 60-69 το ποσοστό πέφτει στο 64,5%, για αυτές από 50 έως 59 φτάνει μέχρι 47,2% και στις ηλικίες 25 έως 49 έχει εμβολιαστεί το 21,3% των πολιτών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, όλα βαίνουν καλώς, αλλά τα στοιχεία διαψεύδουν την αισιοδοξία. Δύο είναι τα προβλήματα που ευθύνονται για το «φρενάρισμα» που παρατηρείται. Το πρώτο είναι η απροθυμία πολλών πολιτών να εμβολιαστούν και το δεύτερο είναι η έλλειψη εμβολίων. Οσο κι αν φαίνεται παράξενο λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί με τις ανακοινώσεις των υπευθύνων ότι ανοίγουν οι πλατφόρμες για εμβολιασμούς όλων των ηλικιών υπάρχει έλλειψη εμβολίων.
Συγκεκριμένα, την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι άνοιξε η πλατφόρμα των πολιτών από 18 χρόνων και πάνω για εμβολιασμούς με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson πολλοί από αυτούς μπήκαν στην πλατφόρμα να κλείσουν ραντεβού αλλά δεν τα κατάφεραν. Το πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα θα εξακολουθήσει.
Την περασμένη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων η Pfizer τον Ιούνιο θα παραδώσει 2.070.900 δόσεις, η Moderna 308.400 δόσεις και η AstraΖeneca ποσότητα που κυμαίνεται μεταξύ των 400.000 και των 500.000 δόσεων, ενώ η Johnson & Johnson δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων και ημερομηνίες παράδοσης. Γίνεται κατανοητό ότι με βάση το γεγονός πως μέχρι την Παρασκευή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μετά βίας ξεπερνούσε το 20%, τα ευχολόγια της κυβέρνησης για ανοσία πάνε περίπατο.
Μεγάλο φιάσκο στη Σάμο!
Οσο για το πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί, αρκεί να θυμηθούμε ότι την Πέμπτη αναβλήθηκαν, λόγω μικρής συμμετοχής των πολιτών της Σάμου, οι προγραμματισμένοι από 5 έως 9 Ιουνίου, στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου της πόλεως, μαζικοί εμβολιασμοί για Covid-19, στο πλαίσιο του σχεδίου «Γαλάζια Ελευθερία». Και δεν είναι μόνο η Σάμος όπου είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 4.300 εμβολιασμοί στο συγκεκριμένο πενθήμερο, ωστόσο κλείστηκαν μόνο 110 ραντεβού. Είναι αρκετά νησιά όπου εμφανίζεται χαμηλή ζήτηση για εμβολιασμούς.
Εκθέτουν το υπουργό Υγείας και οι «ειδικοί»
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το emvolio.gov.gr, ο μέσος όρος εμβολιασμών το 7ήμερο που πέρασε ξεπερνούσε τις 83.000. Πολύ μακριά από αυτά που εξαγγέλλουν, πανηγυρίζοντες, ανά μήνα οι Μητσοτάκης και Κικίλιας. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πάνω από τους 150.000 εμβολιασμούς ημερησίως.
Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκίτειο Πανεπιστήμιο Ευάγγελος Μανωλόπουλος στον ΣΚΑΪ, όχι σε κάποιο αντικυβερνητικό μέσο ενημέρωσης: «Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί πως θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000».
Ο κ. Μανωλόπουλος εξέφρασε και την απορία του για τη διαφορά των ανακοινώσεων από την πραγματικότητα: «Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι δεν πάμε να εμβολιαστούμε ή αν δεν έχουν έρθει τα εμβόλια. Πρέπει να το ξεκαθαρίσει κάπως αυτό το υπουργείο».
Ο προβληματισμός που επικρατεί για την πορεία των εμβολιασμών γίνεται ακόμα πιο έντονος όταν πρόκειται για τα ελληνική νησιά, τα οποία θα σηκώσουν και το βάρος της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό. Σε πανηγυρικούς τόνους ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στα νησιά το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών φθάνει στο 27%. Πόσο αρκετό θεωρείται το ποσοστό, αυτό μάλλον το απάντησαν οι Βρετανοί, που αποφάσισαν να μη βάλουν κανένα ελληνικό νησί στην πράσινη λίστα.
Πηγή:pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου