Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Καθηγητής καρδιολογίας για Κρίστιαν Έρικσεν: «Δύσκολα θα παίξει ξανά ποδόσφαιρο»

Κρίστιαν Ερικσεν 

 Ο καθηγητής καρδιολογίας Σαντζέι Σάρμα, που είχε συνεργαστεί με τον Έρικσεν στην Τότεναμ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη ζωή του, αλλά όχι για την καριέρα του στα γήπεδα

Η κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στην αναμέτρηση της Δανίας με την Φινλανδία για το Euro επισκίασε τα πάντα στην αθλητική επικαιρότητα και σόκαρε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο 29χρονος Δανός μεσοεπιθετικός σώθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση του ιατρικού επιτελείου και πλέον νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Ο καθηγητής καρδιολογίας Σαντζέι Σάρμα συνυπήρξε με τον 29χρονο άσο στην Τότεναμ και πλέον είναι πρόεδρος της επιτροπής καρδιολόγων της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, όπως και καθηγητής στο πανεπιστήμιο St Georges’ του Λονδίνου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υγεία και τη μετέπειτα ζωή του Έρικσεν, αλλά εξέφρασε πολύ σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.

«Δύσκολα να παίξει ξανά ο Ερικσεν»

O καθηγητής αθλητικής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο St. George του Λονδίνου, Σαντζέι Σάρμα, ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο για τον Κρίστιαν Έρικσεν να παίξει ξανά ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο, μετά και το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στον αγώνα με την Φινλανδία.  Ο καθηγητής καρδιολογίας Σαντζέι Σάρμα με τον οποίο συνεργάστηκε ο Έρικσεν όσο αγωνιζόταν στην Τότεναμ, υποστήριξε με δηλώσεις του στο αγγλικό πρακτορείο Press Association ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον άσο της Ίντερ να αγωνιστεί ξανά σε επαγγελματικό επίπεδο μετά την περιπέτεια της υγείας του.

«Προφανώς κάτι πήγε πολύ άσχημα. Οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Το ερώτημα όμως είναι τι συνέβη και γιατί συνέβη. Μιλάμε για έναν παίκτη που προφανώς κάνει συνεχώς εξετάσεις, άρα πώς προέκυψε αυτή η ανακοπή καρδιάς; Πάντως το γεγονός ότι έχει τις αισθήσεις του και είναι σταθερός είναι θετικό, τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά», δήλωσε αρχικά και προσέθεσε: «Δεν ξέρω αν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Χωρίς να θέλω να γίνω πολύ ωμός, ο Κρίστιαν πέθανε σήμερα, για λίγα λεπτά βέβαια, αλλά πέθανε και επανήλθε. Θα του επέτρεπε ένας γιατρός να ξαναπαίξει μπάλα; Η απάντηση είναι όχι. Τα καλά νέα είναι πως ο Κρίστιαν είναι ζωντανός, αλλά τα άσχημα πως μάλλον η καριέρα του φτάνει στο τέλος της. Δεν ξέρω αν θα παίξει ξανά επαγγελματικά. Στην Αγγλία πάντως δεν θα έπαιζε. Είμαστε πολύ αυστηροί σε τέτοια θέματα»

Καμπανάκι από την Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών

Η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPro) με επιστολή της, είχε προειδοποιήσει την UEFA για την κούραση των παικτών, λίγες ώρες πριν το περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν. Η FIFPro λοιπόν λίγες ώρες πριν το συμβάν με τον Δανό ποδοσφαιριστή, με επιστολή της προς την UEFA είχε προειδοποιήσει για την εξάντληση των παικτών, μετά τα συνεχόμενα παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο μας έχουν πει πόσο βαρύ και εξαντλητικό έχει γίνει το πρόγραμμα, οι συνθήκες σωματικές και πνευματικές, γύρω από έναν αγώνα, οδηγούν σε εξάντληση. Στους επόμενους μήνες θα συζητήσουμε με την FIFA ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα πιο δίκαιο πρόγραμμα για τους ποδοσφαιριστές, καλύτερες συνθήκες εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου».

«Είμαι καλά»

«Είμαι καλά» είπε ο Κρίστιαν Έρικσεν σε επικοινωνία που είχε με τους συμπαίκτες του, προκαλώντας ανακούφιση, ύστερα από τις σοκαριστικές στιγμές που έζησαν όλοι. 

Τα ευχάριστα νέα ήρθαν όταν, από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, ο 29χρονος επικοινώνησε μέσω Face time με τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια του Πάρκεν. Μέσω ανθρώπου της ομάδας που ήταν μαζί του, θέλησε να μιλήσει στους συμπαίκτες του.

Όλοι ενθουσιάστηκαν που τον είδαν να είναι καλά, να αναπνέει, να τους βλέπει και να τους μιλάει. «Είμαι καλά», ήταν η πρώτη του κουβέντα, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και αμέσως ξέσπασαν πανηγύρια στα αποδυτήρια της ομάδας.

Έπειτα από αυτήν την επικοινωνία, οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Δανίας ήταν αυτοί που ζήτησαν να συνεχιστεί η αναμέτρηση, κάτι για το οποίο ενημέρωσαν τους Φινλανδούς και τους διοργανωτές και τελικά η UEFA δέχτηκε την πρόταση, με τον αγώνα να αρχίζει εκ νέου στις 21:30.

Τι δήλωσε ο γιατρός της Εθνικής Δανίας

Για τα δραματικά λεπτά που ο Κρίστιαν Έρικσεν βρισκόταν πεσμένος χωρίς να αναπνέει μίλησε ο γιατρός των Δανών, Μόρτεν Μπόεσεν. «Δεν μίλησα με τον Κρίστιαν και την οικογένειά του, γι' αυτό δεν θα μπω σε λεπτομέρειες», είπε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Μπόεσεν, ο οποίος στη συνέχεια περιέγραψε με πολύ λίγα λόγια την κατάσταση που βίωσε, όταν κλήθηκε να μπει στο γήπεδο για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στον ποδοσφαιριστή. «Όταν τον πλησίασα, είδα πως είχε αναπνοή αλλά ξαφνικά όλα άλλαξαν μέσα σε δευτερόλεπτα. Αμέσως ξεκινήσαμε τις πρώτες βοήθειες, όσον αφορά πρόβλημα με την καρδιά κάτι που ήταν η άμεση διάγνωση.

Ήταν πολύ γρήγορη η αντίδραση από τον γιατρό του γηπέδου και τους υπόλοιπους που ήταν εκεί. Καταφέραμε να τον φέρουμε πίσω. Μου μίλησε πριν φύγει από το γήπεδο για το νοσοκομείο», δήλωσε ο γιατρός της Δανίας. 

Την ώρα που ο μέσος της Ίντερ έδινε μάχη για τη ζωή του, όλος ο πλανήτης που παρακολουθούσε τις εξελίξεις από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Την ίδια ώρα στο γήπεδο, ο κόσμος που είχε μείνει στις εξέδρες, σε μια συγκινητική στιγμή, φώναζε ρυθμικά το όνομα του Κρίστιαν Ερικσεν. Από τη μία πλευρά οι Φινλανδοί φίλαθλοι φωνάζουν «Κρίστιαν» κι από την άλλη οι Δανοί απαντούν «Ερικσεν».

H σωτήρια παρέμβαση Κιάερ και η «ανθρώπινη ασπίδα» των Δανών

Ένα από τα πρόσωπο που ξεχώρισε στα δραματικά λεπτά μετά την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν ήταν ο Σιμόν Κιάερ. Ο αρχηγός της εθνικής Δανίας έδειξε απίστευτα ψυχικά αποθέματα, καθώς έτρεξε αμέσως στον συμπαίκτη του και βεβαιώθηκε ότι δεν κατάπιε τη γλώσσα του.

Στη συνέχεια πήγε να στηρίξει μαζί με τον Κάσπερ Σμάχελ τη σύντροφο του Κρίστιαν Έρικσεν, η οποία παρακολουθούσε τον άνθρωπό της να βρίσκεται στο έδαφος χωρίς να ξέρει τι γίνεται, ενώ πήρε την πρωτοβουλία και μαζί με όλους τους ποδοσφαιριστές της εθνικής Δανίας έστησαν ένα «ανθρώπινη ασπίδα» για να προστατεύσουν την εικόνα του συμπαίκτη τους, ενώ με τον ίδιο τρόπο τον συνόδευσαν εκτός γηπέδου.

Το χρονικό

Την ώρα που το ματς παιζόταν, ο Ερικσεν άρχισε να τρεκλίζει και έπεσε στο έδαφος έχοντας χάσει τις αισθήσεις του. Αμέσως έσπευσαν κοντά του συμπαίκτες και αντίπαλοι για να τον βοηθήσουν καθώς δεν έδειχνε να ανταποκρίνεται. Παράλληλα, άμεσα πήγε κοντά του και το ιατρικό τιμ της Δανίας. Ωστόσο, ο παίκτης της Ιντερ παρέμενε στο έδαφος δίχως να κουνιέται και χωρίς να έχει τις αισθήσεις του... Μάλιστα φάνηκε ότι το ιατρικό τιμ του έκανε μαλάξεις στο στήθος καθώς ο Δανός άσος δεν ανταποκρινόταν καθόλου.

Στιγμές αγωνίας για Ερικσεν

Τα λεπτά περνούσαν, ο Ερικσεν δεν είχε επαφή με το περιβάλλον, ενώ οι συμπαίκτες του φανερά συγκλονισμένοι, δημιούργησαν γύρω του ένα ανθρώπινο τείχος... Πολλοί εξ αυτών ήταν με δάκρυα στα μάτια.  Λίγη ώρα αργότερα κι ενώ ακόμη ο παίκτης δεν είχε μεταφερθεί εκτός αγωνιστικού χώρου, η UEFA ανακοίνωσε τη διακοπή του αγώνα. Στον αγωνιστικό χώρο κατέβηκε και η σύζυγος του παίκτη την οποία αγκάλιασε ο γκολκίπερ της ομάδας Κάσπερ Σμάιχελ προσπαθώντας να της συμπαρασταθεί.

eriksen

Ο Ερικσεν μεταφέρθηκε εκτός γηπέδου με φορείο, υπό τη συνοδεία των συμπαικτών του που κρατούσαν, δεξιά κι αριστερά του, λευκά σεντόνια, προφανώς για να αποφευχθούν οι φωτογραφίες με τον συμπαίκτη τους. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, απ' όπου κατέφτασαν και τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα...

eriksen_1.jpg
eriksen.jpg
erikksen.jpg

 Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)