Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Τα άσχημα νέα του CDC - «Ο πόλεμος έχει αλλάξει»

Τα άσχημα νέα του CDC - «Ο πόλεμος έχει αλλάξει»

Ένας καυτός Αύγουστος και ένας ακόμη πιο δύσκολος Σεπτέμβριος και βέβαια χειμώνας περιμένει την Ελλάδα. Μπορεί αυτή τη στιγμή όλοι να ασχολούνται με τα κρούσματα στα νησιά και με την έξοδο του Αυγούστου, όμως όλοι αυτοί οι αδειούχοι θα μπουν στα πλοία με ένα self test για την επιστροφή και θα γυρίσουν στα αστικά κέντρα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας, μετακινήσεις, μάσκα παντού και άγνωστες εξελίξεις με νέα μέτρα είναι μπροστά μας.

Όπως είναι γνωστό ο ιός ταξιδεύει και η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Μπορεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όποιος είναι εμβολιασμένος και έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα να μην χρειάζεται να κάνει τίποτα, εκτός και αν εμφανίσει συμπτώματα, όμως δεν είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα μείνει έτσι.

Τα νέα είναι άσχημα και έρχονται από την Αμερική.

Η μετάλλαξη Δέλτα σε ορισμένα επίπεδα ξεφεύγει. Και αυτό πλέον έχει την πιστοποίηση του CDC που παίρνει πίσω τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Συγκεκριμένα, τη χρήση μασκών στους εσωτερικούς χώρους, στα σχολεία και σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική ή αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2 συστήνει εκ νέου το CDC.

Η νέα σύσταση αφορά και τους πλήρως εμβολιασμένους έναντι της COVID-19. Ειδικά για τα σχολεία συστήνεται η καθολική χρήση μασκών από μαθητές, δασκάλους, λοιπό προσωπικό και επισκέπτες ανεξάρτητα από την εμβολιαστική κατάσταση του καθενός.

Η Διευθύντρια του CDC, Δρ Rochelle Walensky, δήλωσε ότι τα νεότερα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος δέλτα και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρόλο που η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους. D διευθύντρια του CDC, δήλωσε πως «τα μέτρα που χρειαζόμαστε για να το θέσουμε υπό έλεγχο» τη νόσο «είναι ακραία. Τα μέτρα που χρειάζεστε είναι ακραία».

Προβληματισμός σε ολο τον πλανήτη

Έντονο προβληματισμό σε όλο τον πλανήτη έχουν προκαλέσει τα έγγραφα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που είδαν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην παραλλαγή «Δέλτα».

Πρόκειται για εσωτερικά έγγραφα του CDC που στηρίζονται σε μελέτες από τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη και τη Σκοτία.

Μεταξύ άλλων, τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν ότι η παραλλαγή «Δ» εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σε σύγκριση με το στέλεχος «Α» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, χτυπούν «καμπανάκια» για όσους έχουν κάνει τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, τονίζοντας ότι η «Δ» είναι εξίσου μεταδοτική για εμβολιασμένους και μη.

Αναλυτικότερα, τα έγγραφα του CDC –που τονίζουν ότι «ο πόλεμος έχει αλλάξει»– αναφέρουν μεταξύ άλλων:

Η «Δέλτα» είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές και μπορεί να μεταδοθεί ευρέως, όπως η ανεμοβλογιά. Είναι πιο μεταδοτική από τη γρίπη, το κρυολόγημα την ευλογιά και τον ιό Έμπολα. Κάθε κρούσμα που φέρει το στέλεχος «Δ» μεταδίδει τον ιό σε 8 με 9 άτομα κατά μέσο όρο. Πέρσι κάθε κρούσμα Covid-19 μετέδιδε τον ιό σε δύο άτομα κατά μέσο όρο.

Η μετάδοση της ιού σε μη εμβολιασμένα άτομα είναι παρόμοια και για όσους έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με τη «Δ» μπορεί να μεταδώσουν τον ιό τόσο εύκολα όσο εκείνα που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς και να μολυνθούν και τα ίδια. Επίσης, τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί από τη «Δ» έχουν ιικά φορτία παρόμοια με εκείνα που δεν είναι εμβολιασμένα και έχουν μολυνθεί από την ίδια παραλλαγή.

Η «Δ» ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για εισαγωγή σε νοσοκομείο, νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο, σε σύγκριση με την παραλλαγή «Α», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε κάθε περίπτωση, τα γνωστά εμβόλια κατά της Covid-19 εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)