Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Φωτιά στα Βίλια: Καίγονται σπίτια και δάσος - Τεράστιο το μέτωπο (Φωτο)

Ένα από τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες

 
 
 
Μάχη να σωθούν άλλα σπίτια, δίδεται αυτήν τη στιγμή στα Βίλια. Εικόνες Αποκάλυψης, αλλά και καταγγελίες.

Δραματικές εικόνες έρχονται από τα Βίλια, όπου μαίνεται φωτιά η οποία αυτήν την ώρα είναι ανεξέλεγκτη, με τα μέτωπα να είναι πολλαπλά και κυριολεκτικά τεράστια.

Προς το παρόν, η Πολιτική Προστασία δεν έχει δώσει εντολή να εκκενωθούν τα Βίλια, τα οποία φλέγονται επί τρίτη συνεχή ημέρα. Αυτήν τη στιγμή, όλες οι επίγειες δυνάμεις (δίχως εναέριες) δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει «τείχος» γύρω από την κωμόπολη των Βιλίων, το απόγευμα κατάφεραν να αποτρέψουν την μεταπήδηση της πυρκαγιάς σε σπίτια της, ωστόσο, εξακολουθούν να μαίνονται διάσπαρτες εστίες.

Το θετικό είναι ότι αυτήν την ώρα δεν φυσάει, ενώ την νύχτα αναμένεται ότι οι άνεμοι -που επίσης δεν θα είναι ισχυροί- θα γυρίσουν σε βορειοανατολική κατεύθυνση, όπερ σημαίνει ότι θα στρέψουν την πυρκαγιά προς τα καμένα.

ΒΙΛΙΑ

Όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης: εθελοντές, οι Πολωνοί πυροσβέστες, με την συνδρομή του Στρατού, καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων της Περιφέρειας Αττικής, επιχειρούν συνεχώς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Αυτήν τη στιγμή, απειλούνται κτήρια που βρίσκονται περιμετρικά της κωμόπολης, που πολιορκείται από τις φλόγες, οι οποίες «γλείφουν» τα πρώτα σπίτια της.

Ο δήμαρχος Βιλίων, Χρήστος Στάθης, δήλωσε πως η πυρκαγιά βρίσκεται μόλις 30 μέτρα μακριά από αυτά.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΟΡΕΝ μετέδωσε πως η ενημέρωση που έχει λάβει η κυβέρνηση, είναι πως κρίνεται ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί, εξ ου και η απόφασή της να μην αποστείλει μήνυμα «112».

Αρκετά σπίτια, τα οποία βρίσκονταν περιφερειακά της κωμόπολης, κάηκαν ολοσχερώς.

Πυροσβέστες πάλεψαν να παρεμποδίσουν την πύρινη λαίλαπα, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά τα οικήματα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Την ίδια ώρα, η φωτιά κατακαίει μια τεράστια έκταση δάσους - χάνεται άλλος ένας πνεύμονας οξυγόνου.

Ορισμένες κατοικίες δεν σώθηκαν, επιβεβαίωσε πυροσβέστης που επιχειρεί επί τόπου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Τυλίχθηκαν από τις φλόγες κι έγιναν στάχτη. Το μένος της φωτιάς διαλύει ό,τι συναντά στο διάβα της.

ΒΙΛΙΑ

Ακόμη ένα σπίτι έχει αγκαλιαστεί αυτήν τη στιγμή από την πύρινη λαίλαπα και δίδεται μάχη να μην το «καταπιούν» οι φλόγες.

Πριν από λίγο, ένα λυόμενο έγινε παρανάλωμα του πυρός. Άγνωστο είναι πόσες κατοικίες/αγροικίες έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες τις τελευταίες ώρες.

Νωρίτερα, υπήρχαν μικρά χρονικά διαστήματα που η ένταση των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή ήταν ελαφρώς αυξημένη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των επίγειων και των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν σε αυτήν.

Παράλληλα, πυκνοί, μαύροι καπνοί, που είχαν δημιουργήσει ένα κολασμένο σκηνικό στα Βίλια, ελάττωναν την ορατότητα των πτητικών μέσων πυρόσβεσης.

Ευτυχώς, πληροφορίες αναφέρουν πως και αυτήν την ώρα επικρατεί τω όντι πλήρης άπνοια.

ΒΙΛΙΑ

Ο ήλιος είχε κρυφτεί εντελώς, ενώ κτίσματα μετατράπηκαν σε χαλάσματα, με τα κουφάρια τους να συνθέτουν ένα θλιβερό τοπίο.

Άλλα εξακολουθούν να αγγίζονται από τις φλόγες και άλλα κινδυνεύουν, καθώς οι εστίες βρίσκονται μια ανάσα μακριά τους.

Οι κάτοικοι ανησυχούν πως οι φλόγες θα καταφέρουν να εισβάλουν στην κωμόπολη των Βιλίων και θα προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές.Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν κτίσει ένα τείχος προστασίας μπροστά από την κωμόπολη των Βιλίων και παλεύουν να αποκρούσουν τη μανία της πυρκαγιάς.

Την εν λόγω προσπάθεια συνδράμουν πυροσβέστες που έχουν έλθει από την Πολωνία.

  • «Η ανικανότητα στο μεγαλείο της»

Ο πρόεδρος της κοινότητας των Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, δήλωσε πως αυτήν τη στιγμή εξαϋλώνονται περιουσίες στην περιοχή και απηύθυνε έκκληση να μεταβούν εκεί και να επιχειρήσουν περισσότερες δυνάμεις.

Παράλληλα, έκανε λόγο περί ανικανότητας.

«Εδώ γίνεται καταστροφή. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της. Τίποτα άλλο δεν έχω να σας πω. Εδώ δεν δικαιολογείται τρεις μέρες να ‘ρθει η φωτιά εδώ· να μας κάψει. Δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω, μόνο πέστε όποιος μπορεί να βοηθήσει, γεια σας», δήλωσε σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση του OPEN, κι έκλεισε ο τηλέφωνο από την αγανάκτησή του.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

  • «Δεν μπήκε ούτε ένα πυροσβεστικό σε δασικό δρόμο»

«Σε δασικό δρόμο δεν μπήκε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Βιλίων, Χρήστος Στάθης.

«Υπάρχει πρόβλημα με το δασικό δίκτυο, με τους δρόμους μέσα στο δάσος. Αυτό σημειώστε το. Η συντήρηση των δρόμων είναι αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας. Και για θέματα συντήρησης δεν είχε ούτε ένα ευρώ.

Επειδή στο δάσος κυκλοφορούν αγροτικά οχήματα, όμως, που διατηρούν ανοιχτούς δρόμους, τα πυροσβεστικά οχήματα 4x4 μπορούσαν να μπουν, ωστόσο, δεν μπήκαν. Δεν ξέρω γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπαίνει μέσα σε δασικό δρόμο.

Είναι δικό της σχέδιο, δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν σβήνεται η φωτιά εάν δεν μπεις μέσα στον δασικό δρόμο και αν δεν πας να χτυπήσεις τα τελευταία αποκαΐδια. Από εμένα θα ακούτε σκληρές αλήθειες. Χθες το βράδυ είχε κοπάσει το μέτωπο προς Πόρτο Γερμενό και μέσα σε ένα ρεματάκι ήταν μια κάπνα.

Τους είπαν να πάνε δυο άνθρωποι εκεί και δεν πήγαν. Τελικά, 11 το βράδυ πήγαν τρεις Πολωνοί με τους φακούς τους και σταμάτησαν το μέτωπο. Εάν εν το έσβηναν, σήμερα θα είχαμε κι εκεί μέτωπο. Παρακαλώ τους υπευθύνους να φυλάνε τη φωτιά. Τα εναέρια μέσα είναι να καταλαγιάσουν τη φωτιά και μετά να πάνε τα πεζοπόρα τμήματα να τη σβήσουν. Δεν είναι για κατάσβεση», προσέθεσε ο δήμαρχος.

Για πολύ δυσμενείς καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Το σκοτάδι απλώθηκε, οι εναέριες δυνάμεις τέθηκαν εκτός μάχης και ο αγώνας ενάντια στην πύρινη λαίλαπα προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος και σίγουρα ολονύκτιος. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)