Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

O Κολοκούρης… έκαψε τον Μητσοτάκη: Η οργή των κατοίκων στο Μάτι

 του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτές που περνάει η χώρα αλλά και η κυβέρνηση με τις καταστροφικές πυρκαγιές, κάθε πρωθυπουργός όταν εμφανίζεται στις κάμερες ή αποφασίζει να δώσει συνέντευξη τύπου, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητούμενο, κατ’ αρχήν, είναι η αποφυγή ενός λάθους.

Ένα τεράστιο λάθος είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με την γνωστή ενημέρωση για το Μάτι που την πληρώνει ακόμα και σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ενοχλημένος και αιφνιδιασμένος στο ερώτημα για ποιο λόγο αναβάθμισε πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδιώξει μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Δεν ξέρω αν δεν περίμενε ή το επιτελείο του δεν τον είχε προετοιμάσει για ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τα σόσιαλ σχετικά με τους κυρίους Τσουβάλα και Κολοκούρη.

Τι ακριβώς, όμως έγινε; Διαβάστε πως ακριβώς εξελίχθηκε η στιχομυθία:

-Δημοσιογράφος: «Ο κ. Τσίπρας σας κατηγόρησε ότι όχι μόνο κρατήσατε αλλά αναβαθμίσατε πρόσωπα τα οποία εκείνος εξεδίωξε μετά το Μάτι. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική;

-Κ.Μητσοτάκης: «Δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεστε»

-Δημοσιογράφος: «Στους Κολοκούρη και Τσουβάλα»

-Κ. Μητσοτάκης: «Ο αρχηγός της αστυνομίας έγινε υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ. Και στη συνέχεια λόγω της φυσικής επετηρίδας έγινε αρχηγός. Φαντάζομαι αν ήξερε κάτι ο κ. Τσίπρας δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή».

Ο πρωθυπουργός φάνηκε να αγνοεί ή να θέλει να ξεφύγει με τουλάχιστον άστοχη απάντηση και αυτό γιατί ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας έγινε πράγματι αρχηγός της ΕΛΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και αποστρατεύτηκε το 2018 μετά την τραγωδία στο Μάτι και πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, να τον κάνει γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον Ιούλιο του 2019.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ απέπεμψε τον κ. Τσουβάλα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον αποκατέστησε και τον αναβάθμισε. Επίσης δεν υπήρξε απάντηση γιατί έκανε αρχηγό της Πυροσβεστικής τον Στέφανο Κολοκούρη, επιλογή που μάλιστα προκάλεσε την οργή των κατοίκων στο Μάτι οι οποίοι με επιστολή τους ζητούσαν να τον αποπέμψει. Δεν μπορεί να μην ήξερε, η επιστολή τους ήταν προς τον πρωθυπουργό και κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, οι συγγενείς των θυμάτων, εγκαυματίες και κάτοικοι των πληγεισών περιοχών στο Μάτι, ζητούσαν να αποπεμφθεί ο αρχηγός του πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης.

Οι υπογράφοντες την επιστολή επικρίνουν τον νυν αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για τα όσα υποστηρίζει στο νέο, συμπληρωματικό υπόμνημα που υπέβαλε στον Ανακριτή. Ο κ. Καλοκούρης ήταν διοικητής της ΕΜΑΚ την 23η Ιουλίου 2018. Συγκεκριμένα, οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν τον αρχηγό ότι επιλέγει να στηρίζει το «απίστευτο υποθετικό σενάριο» όπως το χαρακτηρίζουν, «ότι ακόμη και αν είχε μεταβεί στην περιοχή έγκαιρα, δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον ασύλληπτο αριθμό νεκρών και τον τραυματισμό ανθρώπων, επειδή δεν αναφέρονται οι ώρες, που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, ή, προκλήθηκαν οι τραυματισμοί».

Χαρακτηρίζουν «επίορκη» τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία του κ. Κολοκούρη, και τον εγκαλούν επίσης ότι «με την παντελή απουσία του, μας άφησε να καιγόμαστε, κυριολεκτικά, αβοήθητους» σημειώνοντας ότι «μόνο κάποιος δίχως ίχνος συνείδησης δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος του – εφόσον ήταν εδώ- θα ήταν εξαιρετικά σημαντικός στη βοήθεια που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι διασώστες της ΕΜΑΚ στους ανθρώπους που αφέθηκαν να πεθαίνουν στους δρόμους».

Το λάθος το έκανε, ο Πρωθυπουργός, τώρα πόσο θα του στοιχήσει θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες αλλά το ερώτημα είναι βασανιστικό, τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγοντας τον κ. Κολοκούρη για αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ το Μάτι το είχε κάνει προεκλογική σημαία;

Πηγή: newpost.gr

1 σχόλιο:

(3)