Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Πάμε για αλλαγή ώρας ξανά: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια τον Οκτώβριο

Πάμε για αλλαγή ώρας ξανά: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια τον Οκτώβριο

Δεν καταργήθηκε τελικά η αλλαγή ώρας, αφού ο κορονοϊός έβαλε το ζήτημα στον «πάγο» για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πότε θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.

Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας για μια ακόμα φορά, παρά τις -προ κορονοϊού- αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα περάσουμε από τη θερινή, στη χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, που φέτος πέφτει στις 31 του μήνα.

Η επόμενη αλλαγή θα πραγματοποιηθεί κανονικά και τον Μάρτιο του 2022, οπότε και θα ξαναλλάξουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά και θα περάσουμε και πάλι στη θερινή ώρα.

Τι είχε γίνει με την κατάργηση της αλλαγής της ώρας

Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών, το θέμα δεν προχώρησε, οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ την ώρα που επιθυμούσαν να κρατήσουν, ενώ στην Ελλάδα, ακόμα και το υπουργείο Μεταφορών είχε βγάλει ανακοίνωση:

«Λήξη χειμερινής ώρας. Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)