Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Πάρος: Bαρύς ο απολογισμός του ναυαγίου με πρόσφυγες

 
 
Τέταρτο ναυάγιο σκάφους μέσα σε λίγες ημέρες. •Επέβαιναν πρόσφυγες. •Τουλάχιστον 15 νεκροί μέχρι στιγμής. •Διασώθηκαν 63 άνθρωποι. •Σε εξέλιξη οι έρευνες.

Το τέταρτο ναυάγιο σκάφους στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες, μέσα σε λίγες ημέρες, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, παραμονή Χριστουγέννων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Πάρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό και διάσωση προσφύγων από αναποδογυρισμένο ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο πιθανότατα επέβαιναν 80 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 63 άτομα, ενώ έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον 15 νεκροί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, αργά το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε: «Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας. Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας. Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι. Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας».

Τρία ναυάγια σε τρεις ημέρες 

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Το βράδυ της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου σημειώθηκε ναυάγιο νότια της Φολεγάνδρου, όπου βυθίστηκε λέμβος που επέβαιναν πρόσφυγες. Διασώθηκαν 13 άτομα, εντοπίστηκαν 3 νεκροί άνδρες, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται άγνωστος αριθμός επιβαινόντων απο τη λέμβο.
  • Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου ιστιοφόρο σκάφος προσάραξε και στη συνέχεια βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αντικυθήρων με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 90 να διασωθούν.
  • Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο πιθανότητα επέβαιναν 92 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 54 ανήλικοι, προσάραξε σε βραχώδη ακτή, στον όρμο «Γυαλιά» του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Ευτυχώς χωρίς θύματα.

Σημειώνεται ότι και τα τέσσερα σκάφη είχαν αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές με προορισμό την Ιταλία.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)