Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Η επιτροπή, η κυβέρνηση και η αλήθεια για τα «δωρεάν PCR τεστ»

Η επιτροπή, η κυβέρνηση και η αλήθεια για τα «δωρεάν PCR τεστ»
Η πρόσφατη αναζοπύρωση του μαζικού αιτήματος για δωρεάν μοριακό και rapid τεστ, φέρνει στην επιφάνεια μερικές άβολες αλήθειες που χάθηκαν στον ορυμαγδό υπερπληροφόρησης και παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα πρόσωπα, οι δηλώσεις και οι καταστάσεις που θα διαβάσετε παρακάτω βασίζονται σε απόλυτα πραγματικά περιστατικά.


Ήταν 28 Μαΐου, 2021. Το μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας και καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δίνει συνέντευξη στη Μαρία Κεφαλά, για το 2020mag.gr.

Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Βατόπουλος, όχι μόνο παραδέχεται ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει από τον Ιανουάριο του 2020 τη συνταγογράφηση των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού (PCR – rapid), αλλά επίσης παραδέχεται ότι είναι σοβαρή παράλειψη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, η εξήγηση που τους δόθηκε από την κυβέρνηση για την αρνητική απάντηση, ήταν πως «αν συνταγογραφούνταν θα υπήρχε υπερκατανάλωση, δηλαδή “για ψύλλου πήδημα” θα έγραφαν τεστ».

(Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη).

Μία ακριβώς εβδομάδα πριν, στις 21/05/2021, ο καθηγητής πνευμονολογίας Σπύρος Ζακυνθινός (ο μοναδικός επιστήμονας που έχει μέχρι σήμερα παραιτηθεί από την περιβόητη Επιτροπή), δίνει και αυτός συνέντευξη στο 2020mag.gr. 2020mag.gr.

Ο διακεκριμένος καθηγητής εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτησή από την επιτροπή ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας. 

Ναι, σωστά μαντέψατε, το δωρεάν τεστ που ζητούσε επιμόνως η επιτροπή, ήταν ένας από αυτούς τους λόγους.

Διαβάστε λοιπόν, τι λέει για τα τεστ και τη συνταγογράφησή τους:

«Η επιτροπή έλεγε μανιωδώς ότι θέλουμε τεστ. Ότι τα τεστ είναι που θα κάνουν την κοινωνία να ανοίξει με ασφάλεια. Ασφαλώς να μπουν τουρίστες, ασφαλώς να μπουν εργάτες γης, να μην έρθει νέο κύμα χειρότερο από το πρώτο. Το είχαμε προβλέψει. Ζητούσαμε τεστ, που να είναι δωρεάν, να παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ, όπως οι υπόλοιπες εξετάσεις, με συνταγογράφηση. Ποτέ η κυβέρνηση δεν το δέχτηκε. Για μένα αυτό ήταν το καταλυτικό. Η κυβέρνηση εξασκεί πολιτική η οποία ουσιαστικά αδιαφορεί για τη δημόσια υγεία. Και δεν μπορούσα να είμαι σε μια επιτροπή που γίνεται (άθελά της) συνεργός στη παραμέληση της δημόσιας υγείας.

Για μένα είναι εχθρική κίνηση διαρκείας προς τη κοινωνία η μη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ. Ακόμα και σήμερα συνεχίζεται το όργιο αισχροκέρδειας από ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές καθώς και εγκληματικής αδιαφορίας για τη δημόσια υγεία, ιδίως βέβαια για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα: για να κάνεις μοριακό τεστ πρέπει να το πληρώσεις από την τσέπη σου, ενώ το δημόσιο που έπρεπε να αναλάβει πλήρως το κόστος ενός τόσο σημαντικού έργου αδιαφορεί και περιορίζεται να μετρά διασωληνωμένους και νεκρούς»

(Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη).

Σήμερα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε μια δυστυχώς θλιβερή τηλεοπτική εμφάνιση, είπε λίγο-πολύ πως δεν χρειάζεται μοριακό τεστ για να μπεις στο σύστημα, αλλά αν δεν κάνεις μοριακό τεστ δεν παίρνεις πιστοποιητικό νόσησης, όπως είχε αποφασίσει λίγες μέρες πριν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:


Πριν μία βδομάδα, στις 24 Δεκεμβρίου, ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει σε τηλεοπτική του εμφάνιση πως αν η κυβέρνηση δώσει δωρεάν ράπιντ τεστ (ούτε καν μοριακο) στους πολίτες, η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα έχουμε ξανά μνημόνιο.

«Αν η κυβέρνηση επιδοτήσει ράπιντ τεστ για όλο τον πληθυσμό, θα χρεοκοπήσουμε και θα έχουμε μνημόνιο. Αυτό θέλετε; Το ράπιντ τεστ στην Ελλάδα είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη. Έχετε καλή κυβέρνηση και έχουμε τη φθηνότερη τιμή στην Ευρώπη, συγχαρητήρια για τη ψήφο σας και την επιλογή σας», είχε πει επί λέξει.

Κάθε σχόλιο για όλα τα παραπάνω, είναι προφανώς περιττό.

Τη νέα χρονιά ας κάνουμε την ανατροπή και ας βγάζουμε μόνοι μας, χωρίς βοήθεια, συμπεράσματα.

Ας πιστέψουμε στα μάτια μας.

Πηγή: 2020mag.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)