Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Πορτογαλικές εκλογές: Τα πρώτα exit polls δείχνουν θρίαμβο των Σοσιαλιστών του Αντόνιο Κόστα

Πορτογαλικές εκλογές: Τα πρώτα exit polls δείχνουν θρίαμβο των Σοσιαλιστών του Αντόνιο Κόστα

 

 

Σε παλμό εκλογών βρίσκεται η Πορτογαλία, με τα πρώτα exit polls να δείχνουν νίκη για τον Αντόνιο Κόστα και τους Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τρία exit polls κάνουν λόγο για επικράτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού, που φαίνεται να είναι κοντά στο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων. 

 

Πήγαν στις κάλπες παρά τον Covid

Εκτιμώντας ότι οι υγιείς ψηφοφόροι προσήλθαν νωρίς στις κάλπες για να αποφύγουν τα μολυσμένα με Covid άτομα (που έλαβαν τον δικαίωμα να ψηφίσουν παρά την καραντίνα), σχεδόν το 46% των πολιτών είχε ψηφίσει μέχρι τις 4:00 μ.μ., περισσότερο από το 39% που καταγράφηκε την ίδια ώρα στις τελευταίες εκλογές του 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι αναλυτές είπαν ότι η συνολική συμμετοχή φαινόταν σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει το χαμηλό ρεκόρ συμμετοχής του 2019, ήτοι 49%.

Σημειώνεται, ότι πάνω από το ένα δέκατο των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Πορτογαλίας εκτιμάται ότι βρίσκονται σε απομόνωση λόγω κορονοϊού. 

 

Ο Αντόνιο Κόστα βρέθηκε αντιμέτωπος με πρόωρες βουλευτικές εκλογές υψηλού διακυβεύματος, σε ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας και με την πανδημία να «γονατίζει» τη χώρα, παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

«Νικήσαμε τη λιτότητα και τη στασιμότητα, νικήσαμε την πανδημία και την Κυριακή θα νικήσουμε επίσης αυτήν την πολιτική κρίση και θα επιστρέψουμε τη σταθερότητα στη χώρα», είχε δηλώσει ο Κόστα την Παρασκευή (28/1), κλείνοντας την εκστρατεία του.

Ο 60χρονος πολιτικός, που ανέβηκε στην εξουσία το 2015, ισχυρίζεται πως «γύρισε σελίδα» στον προϋπολογισμό λιτότητας που εφάρμοσε η δεξιά, χάρη στην ιστορική συμμαχία που σύναψε με τα ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα, το αριστερό μπλοκ και τον συνασπισμό κομμουνιστών-πράσινων.

Όμως, ενώ η κυβέρνησή του σκόπευε να «γυρίσει σελίδα και στην πανδημία», χάρη στα εντυπωσιακά ποσοστά εμβολιασμού και την άφιξη ευρωπαϊκών κονδυλίων από το σχέδιο ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό, αυτά τα κόμματα απέρριψαν το σχέδιο προϋπολογισμού του για το 2022, οδηγώντας σε πρόωρες εκλογές.

(Με πληροφορίες από AFP/Euronews/Reuters/Europe Elects)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)