Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Τσελίκ: Στις 13 Μαρτίου το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν - Προκλητικός με δηλώσεις για Γαλάζια Πατρίδα

Τσελίκ: Στις 13 Μαρτίου το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν - Προκλητικός με δηλώσεις για Γαλάζια Πατρίδα

 

 Ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντας κόμματος AKP στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαίωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποκάλυψε την ατζέντα των συνομιλιών από πλευράς Άγκυρας.

 Στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Κυριακή 13/3, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

Η πληροφορία πως την άλλη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γευματίσουν μαζί μεταδόθηκε από τουρκικά ΜΜΕ. Η ελληνική πλευρά, πάντως, σημειώνει ότι μέχρι στιγμής, τίποτα δεν έχει κλειδώσει, αν και υπάρχουν συζητήσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Φανάρι, αφού ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει απευθύνει πρόσκληση στον πρωθυπουργό, ενώ παραδοσιακά στην πρόσκλησή του ανταποκρίνεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από εκεί και πέρα, δεν έχει κλειδώσει συνάντηση των δυο ηγετών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα στα δυο επιτελεία.

«Ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

Και συνέχισε: «Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την Ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα.

Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα. Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό».Π

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)