Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Νούκα για Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Ποια είναι τα δικαιώματα των καταναλωτών

Νούκα στο Newsbomb.gr για Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Ποια είναι τα δικαιώματα των καταναλωτών
 
 
«Οι αντιρρήσεις είναι από τον κώδικα προμήθειας υποχρεωτικό προστάδιο»

«Ο κώδικας προμήθειας προβλέπει πως αν δεν συμφωνείς με τον λογαριασμό θα πρέπει να κάνεις αντιρρήσεις»

Η συνεχής άνοδος της τιμής της κιλοβατόρας, μαζί με τις τιμές χρέωσης των παρόχων, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην άνοδο αυτή σημαντικό ρόλο παίζει και η Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα μίλησε στο Newsbomb.gr εξηγώντας τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει, βάσει νόμου, κάθε καταναλωτής που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον «φουσκωμένο» λογαριασμό ρεύματος.

«Ο καταναλωτής πληρώνει για κάθε κιλοβατώρα. Από τη στιγμή που χρησιμοποιείς ρεύμα πληρώνεις τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής», διευκρίνησε η κα Νούκα, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να την αποφύγει.

Ο μόνος τρόπος για να μπορείς να διεκδικήσεις τα χρήματα που έδωσες είναι οι αντιρρήσεις. «Οι καταναλωτές επιβάλλεται να εκφράσουν αντιρρήσεις για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Ο κώδικας προμήθειας προβλέπει πως αν δεν συμφωνείς με τον λογαριασμό θα πρέπει να κάνεις αντιρρήσεις. Οι αντιρρήσεις σου δίνουν το δικαίωμα, εφόσον κερδιθούν δικαστικά, τα χρήματα που έχεις καταβάλλει να μπορείς να τα ζητήσεις από τον πάροχο. Δηλαδή, αν τα δικαστήρια δικαιώσουν τους καταναλωτές τα χρήματα μπορείς να τα πάρεις πίσω. Οι αντιρρήσεις είναι από τον κώδικα προμήθειας υποχρεωτικό προστάδιο».

Η κα Νούκα διευκρίνησε πως η ΡΑΕ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η Ρήτρα Αναπροσαρμογής δεν επιβλήθηκε από την ΡΑΕ. Είναι αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ανακοίνωση της ΡΑΕ έχει ως εξής:

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αποβλέποντας στην πλήρη και ορθή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, διευκρινίζει τα εξής:

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν «επιβλήθηκε» από τη ΡΑΕ.

Η παροχή από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας κυμαινόμενων τιμολογίων, δηλαδή τιμολογίων όπου η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει Ρήτρας Αναπροσαρμογής, αποτελεί συνήθη εμπορική πρακτική, προβλεπόμενη στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκδόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Απρίλιο του 2013 (ΦΕΚ Β΄ 832/9.4.2013).

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία ενσωματώνουν Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι διαδεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτέλεσαν για τους εναλλακτικούς Προμηθευτές το εργαλείο διαφοροποίησης και ανάπτυξης ανταγωνιστικής δραστηριότητας προς τα έως τότε προσφερόμενα τιμολόγια, που ήταν αποκλειστικά σταθερής χρέωσης. Από την υπό έκδοση έκθεση Market Monitoring Report – Consumer Protection Volume του Council of the European Energy Regulators (CEER) για το έτος 2021 προκύπτει ότι από τις 24 χώρες που απάντησαν στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν τα διαθέσιμα προσφερόμενα συμβόλαια στη λιανική, 22 χώρες έχουν τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση.

Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας του 2013 εξαρχής επέβαλε σαφή, εύλογα και διαφανή κριτήρια βάσει των οποίων λαμβάνει χώρα η αναπροσαρμογή των Χρεώσεων Προμήθειας (βλέπε, το άρθρο 28 παρ. 3 (γ), άρθρο 1 παρ. 2(στ) του Παραρτήματος ΙΙ). Τα εν λόγω κριτήρια αποσκοπούν στην: (α) επαρκή ενημέρωσή των καταναλωτών εκ των προτέρων, αναφορικά με τη φύση του τιμολογίου τους ως κυμαινόμενου, (β) κατανόηση και επαληθευσιμότητα της μεθοδολογίας υπολογισμού της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και (γ) δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και προγράμματος προμήθειας, κατά τις ανάγκες τους.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διαπίστωσε ότι υφίσταται έλλειμμα διαφάνειας ως προς την επιβολή και την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και, εξ αυτού του λόγου, εξέδωσε την υπ’ αρ. 409/2020 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ» (ΦΕΚ Β΄ 1364/14.04.2020). Με την ως άνω απόφαση η ΡΑΕ: α) επέβαλε στους Προμηθευτές την υποχρέωση παροχής τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου, β) τυποποίησε την ονομασία της Ρήτρας και όρισε ότι η διακύμανση οφείλει να γίνεται βάσει ενός μόνο μεγέθους της αγοράς, το οποίο να είναι εύκολα προσβάσιμο και επαληθεύσιμο από τον μέσο καταναλωτή, γ) τυποποίησε τη μεθοδολογία της Ρήτρας Αναπροσαρμογής ώστε να είναι σαφέστερος και περισσότερος κατανοητός ο υπολογισμός της και δ) συνέστησε να καθορίζεται η «περιοχή ασφαλείας», δηλαδή το εύρος τιμών πέραν του οποίου αναπροσαρμόζεται η Χρέωση Προμήθειας, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής.

Η Αρχή, ήδη από τις 8 Απριλίου 2022, έχει εκκινήσει διαδικασία ακροάσεων των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους εκ της 409/2020 Απόφασης ΡΑΕ, είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τρόπο που αποκλίνει ουσιωδέστατα από την κατεύθυνση της Αρχής είτε ακόμη παραπλανώντας τους καταναλωτές εμφανίζοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ως μη εντασσόμενη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή τις χρεώσεις που διαμορφώνουν ελεύθερα οι Προμηθευτές.

Η ΡΑΕ δεν διαθέτει αποφασιστική αρμοδιότητα για τα ζητήματα που αφορούν την προμήθεια ενέργειας, καθώς δεν έχει την αρμοδιότητα έκδοσης και τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (άρθρο 138 ν. 4001/2011). Ωστόσο, στο πλαίσιο της αδιάλειπτης εποπτικής παρακολούθησης των διαμορφούμενων επιχειρηματικών πρακτικών και με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της ευχερούς κατανόησης των τιμολογίων, εξέδωσε την υπ’ αρ. 967/2021 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου «Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και υποδείγματος «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ».

Με ως άνω απόφαση, που επέχει τον χαρακτήρα ερμηνευτικής οδηγίας – σύστασης, προωθείται αποφασιστικά η αρχή της διαφάνειας τόσο σε προσυμβατικό επίπεδο, όταν δηλαδή οι καταναλωτές συγκρίνουν τις προσφορές προμήθειας, όσο και κατά την εκτέλεση της σύμβασης, ιδίως στο επίπεδο του λογαριασμού κατανάλωσης. Πλέον καθίσταται απολύτως ευχερές στους καταναλωτές να αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων τη φύση του προσφερόμενου τιμολογίου και του βαθμού έκθεσής τους στον κίνδυνο τιμών των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί και εποπτεύει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και ενεργεί με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού».

Αναπροσαρμογή χρεώσεων

Σύμφωνα με την κα Νούκα «η αναπροσαρμογή των χρεώσεων θα πρέπει για να έχει νομιμότητα να πληρούνται κάποια κριτήρια, τα οποία είναι:

1) επαρκή ενημέρωσή των καταναλωτών εκ των προτέρων, αναφορικά με τη φύση του τιμολογίου τους ως κυμαινόμενου.

2) θα πρέπει ο καταναλωτής να μπορεί να κατανοεί και να επαληθεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της Ρήτρας Αναπροσαρμογής

3) δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και προγράμματος προμήθειας, κατά τις ανάγκες των καναταλωτών».

Παρόχοι ηλεκτρικής ενέργειας διαφημίζουν ότι δεν έχουν Ρήτρα Αναπροσαρμογής στα τιμολόγια

«Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας όταν αναφέρουν ότι δεν έχουν Ρήτρα Αναπροσαρμογής εννοούν ότι παρέχουν σταθερό τιμολόγιο, αλλά οι καταναλωτές θα πρέπει να δείξουν τεράστια προσοχή στις τιμές που προσφέρουν. Θα πρέπει να κάνουν έρευνα για το πόσο είναι το κόστος της κιλοβατώρας που θα πληρώσουν», πρόσθεσε η δικηγόρος.

Κάθε πότε γίνεται η αντίρρηση από τους καταναλωτές;

Η κα Νούκα επεσήμαμε, ότι «κανονικά θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός ρεύματος με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Ωστόσο, την πρώτη φορά που θα κάνει κάποιος αντίρρηση αν αναφέρει μέσα ότι αμφισβητεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής από εδώ και στο εξής, είναι καλυμμένος».

Πηγή:newsbomb.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)