Ενα νέο φορολογικό «παράδεισο» έχουν βάλει στο στόχαστρο οι ελληνικές διωκτικές Αρχές, μέσω του οποίου «ξεπλένεται» και διακινείται «μαύρο χρήμα».
Πρόκειται για τα λεγόμενα money mules, σε μετάφραση... Μουλάρια Χρημάτων ή Μουλάρια που μεταφέρουν χρήματα!
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το τμήμα Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων του ΣΔΟΕ έχει βάλει στο στόχαστρο εκατοντάδες φυσικά πρόσωπα, που φέρονται ότι, λειτουργούν ως money mules, δηλαδή ως... μουλάρια βρώμικου χρήματος, το οποίο διακινούν και αποκρύπτουν μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών, για λογαριασμό των εντολέων τους.
Το Money mule είναι το άτομο, που λαμβάνει χρήματα από έναν τρίτο στον τραπεζικό λογαριασμό του και τα μεταφέρει σε άλλον ή τα βγάζει σε μετρητά και τα δίνει σε άλλον, λαμβάνοντας προμήθεια για αυτά.
Kατά τις ίδιες πληροφορίες, η ταρίφα στην Ελλάδα, για τους money mules είναι 1.000 ευρω το μήνα.
Στο τμήμα Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων του ΣΔΟΕ, έχουν φτάσει εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής, κυρίως από Βαλκανικές χώρες, όπου είναι πολλοί αυτοί, που κάνουν money muling, λόγω του πολύ χαμηλού εισοδήματος, που έχουν.
Πληροφορίες από τις Ελληνικές Διωκτικές Αρχές υπολογίζουν ότι, κάθε άτομο που λειτουργεί ως money mule διακινεί μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού περίπου 30.000 ευρω το μήνα και εισπράττει, μηνιαίως, 1000 ευρώ.
Πολλοί από αυτούς, που έχουν εντοπιστεί, να δίνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ή να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς γι΄αυτό το λόγο, είναι κυρίως φοιτητές και άνεργοι.
Σύμφωνα με στοιχεία, που έχουν στη διάθεση τους οι Διωκτικές Αρχές, πάνω από το 90% των συναλλαγών money mule, που προσδιορίζονται μέσω του European Money Mule Actions συνδέονται με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Τα παράνομα χρήματα προέρχονται συχνά από εγκληματικές δραστηριότητες όπως phishing, επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, απάτη σε διαδικτυακές δημοπρασίες, απάτη ηλεκτρονικού εμπορίου, συμβιβασμός e-mail σε επιχειρήσεις (BEC) και απάτες CEO, ρομαντικές απάτες, απάτες για διακοπές (απάτη κρατήσεων) και πολλά άλλα .
Κατά τις ίδιες πηγές, οι τζιχαντιστές, ακόμη και αν δεν εμπλέκονται άμεσα στα εγκλήματα, που παράγουν το "μαύρο χρήμα", που διακινείται μέσω money muling (έγκλημα στον κυβερνοχώρο, πληρωμές και απάτη μέσω διαδικτύου, ναρκωτικά, εμπορία ανθρώπων κ.λπ.), φέρονται ως συνεργοί, καθώς ξεπλένουν τα έσοδα τέτοιων εγκλημάτων.
Πηγές από το ΤΑΠΣ του ΣΔΟΕ έλεγαν ότι, «τα μουλάρια χρημάτων βοηθούν τα εγκληματικά συνδικάτα, να παραμείνουν ανώνυμα ενώ μετακινούνται κεφαλαία σε όλο τον κόσμο».
Ο προσηλυτισμός ατόμων, για να χρησιμοποιηθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, γιά moeny muling, γίνεται με φαινομενικά νόμιμες προσφορές εργασίας (π.χ. «πράκτορες μεταφοράς χρημάτων»), που ανακοινώνονται μέσω διαδικτυακών φόρουμ εργασίας, email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. αναρτήσεις Facebook σε κλειστές ομάδες, Instagram, Snapchat) ή αναδυόμενες δραστηριότητες.
Επίησης με μηνύματα που αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (π.χ. WhatsApp, Viber, Telegram) ή μέσω email.
Επίσης μπορεί να γίνει και με... ψάρεμα αυτοπροσώπως, στο δρόμο!
Τα άτομα, που στοχεύουν περισσότερο οι διακινητές «βρώμικου χρήματος» είναι μετανάστες (συχνά στόχος αμέσως μετά την άφιξη τους) και άνεργοι, φοιτητές και άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Οι πιο πιθανοί στόχοι είναι άτομα κάτω των 35 ετών.
Ωστόσο, πρόσφατα, εγκληματικές ομάδες άρχισαν να στρατολογούν νεότερες γενιές (από 12 έως 21 ετών),
Οι διαφημίσεις Money mule μπορούν να αντιγράψουν την ιστοσελίδα μιας
γνήσιας εταιρείας και να έχουν παρόμοια διεύθυνση, για να κάνουν την
απάτη να φαίνεται αυθεντική.
Τα email με τις ψεύτικες προσφορές εργασίας είναι συχνά άβολα και κακογραμμένα. Η διεύθυνση email του αποστολέα είναι πιθανό να προέρχεται από μια δωρεάν υπηρεσία web (Gmail, Yahoo!, Windows Live Hotmail, κ.λπ.) που δεν ταιριάζει με το όνομα της εταιρείας.
Οι διαφημίσεις Money mule συνήθως δηλώνουν ότι είναι μια εταιρεία στο εξωτερικό, που αναζητά «τοπικούς/εθνικούς αντιπροσώπους» ή «πράκτορες» να ενεργούν για λογαριασμό τους για κάποιο χρονικό διάστημα, μερικές φορές για να αποφύγουν υψηλές χρεώσεις συναλλαγών ή τοπικούς φόρους.
Η θέση περιλαμβάνει μεταφορά χρημάτων ή αγαθών.
Τα συγκεκριμένα καθήκοντα εργασίας δεν περιγράφονται.
Η θέση δεν περιλαμβάνει οδηγίες ή εμπειρία.
Όλες οι συναλλαγές, γίνονται ηλεκτρονικά.
Η προσφορά εργασίας υπόσχεται σημαντικές δυνατότητες κερδών, για μικρή προσπάθεια.
Η φύση της εργασίας, μπορεί να ποικίλλει, αλλά περιλαμβάνει πάντα τη χρήση του τραπεζικού λογαριασμού του προσώπου, που θα χρησιμοποιηθεί, για τη μεταφορά χρημάτων.
Παρουσιάζεται ως ευκαιρία, γιά να βγάλει κάποιος εύκολα χρήματα, χωρίς κινδύνους, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «νόμιμα χρήματα», «100% εγγυημένα» και «μετρητά αυθημερόν», ενώ διατυμπανίζει πόσα έχουν ήδη κερδίσει οι άλλοι κάνοντας το ίδιο.
Ωστόσο ο money mule, είναι απαραίτητο να δώσει τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού.
Τα παράνομα χρήματα περνάνε από τον τραπεζικό λογαριασμό του, αλλά εάν
αποκαλυφτεί η κομπίνα, η ποινική ευθύνη βαρύνει τον money mule!
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου