Ηταν πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2020, όταν δύο Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες και δημοσιογράφοι, η Μπερτσέμ Μορντενίζ και ο Τσαγκντάς Καπλάν, βρέθηκαν με ένα βαρύ κατηγορητήριο στις πλάτες τους επειδή παρενέβησαν σε ένα περιστατικό αστυνομικής βίας σε κοινή θέα στο κέντρο της Αθήνας. Κατηγορήθηκαν για μια σειρά από πλημμελήματα: εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής, πρόκληση σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών και απειλή.
Η δικαστική μάχη των δύο δημοσιογράφων τελείωσε σε μόλις μία δικάσιμο, στις 12 Μαΐου 2022, με αίσιο τέλος για τον Καπλάν, ο οποίος αθωώθηκε από την κατηγορία περί πρόκλησης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικού - δεν ισχύει όμως το ίδιο για την Μπερτσέμ Μορντενίζ, η οποία κηρύχθηκε ένοχη, με έντεκα μήνες φυλάκιση.
Οπως είχε αναδείξει και η εφημερίδα μας («Και Κούρδοι και δημοσιογράφοι; Αλλο που δεν θέλει η ΕΛ.ΑΣ.», 26.8.2020, «Εφ.Συν.»), η δικαστική περιπέτεια της Μπερτσέμ και του Τσαγκντάς ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου του 2020. Τότε, περπατώντας στην Ερμού έγιναν μάρτυρες ξυλοδαρμού του Α.Δ., ενός νεαρού τον οποίο άντρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ ξυλοφόρτωναν, πισθάγκωνα χειροπεδημένο, μπροστά στα μάτια δεκάδων άλλων πολιτών, επειδή έγραψε με μαρκαδόρο τη λέξη «Κavala», δηλαδή τον τόπο καταγωγής του, σε μία από τις -ολοκαίνουργιες τότε- ζαρντινιέρες του «Μεγάλου Περιπάτου».
Οι δυο δημοσιογράφοι, επιδεικνύοντας τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες, ξεκίνησαν να καταγράφουν με τα κινητά τους τηλέφωνα το περιστατικό, κάτι που προκάλεσε την οργή των αστυνομικών που τους επιτέθηκαν, λεκτικά και σωματικά: ρίχνοντας τον Τσαγκντάς στο έδαφος και τραβώντας τον από τον λαιμό και προκαλώντας αμυχές στην Μπερτσέμ, οι οποίες αποδόθηκαν στη δικογραφία που σχηματίστηκε αργότερα σε «δάγκωμα σκύλου».
Τελικά οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν μαζί με τον Α.Δ. Το γεγονός πως κατά την πολύωρη παραμονή τους στο Α.Τ. Ακροπόλεως, οι συλληφθέντες παρέμειναν με χειροπέδες ώς το πρωί, χωρίς τροφή και νερό, είναι μάλλον λεπτομέρεια σε σύγκριση με τη ρατσιστική αντίδραση των αστυνομικών όταν κατάλαβαν πως η Μπερτσέμ είναι τουρκικής καταγωγής.
Την έβρισαν και τη λοιδόρησαν, ενώ όταν η ίδια παραπονέθηκε για τις συνθήκες κράτησης στο αστυνομικό τμήμα και την μη τήρηση αποστάσεων εν μέσω πανδημίας, ένας από τους αστυνομικούς ήρθε σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό της και την έφτυσε - η Μορντενίζ είναι χρόνια ασθματική και είχε μάλιστα ενημερώσει την αστυνομία ότι χρήζει φαρμακευτικής αγωγής.
Τα έξοδα της δίκης, που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαΐου, είχε αναλάβει το European Centre For Press And Media Freedom (ECPMF). Οι δύο αστυνομικοί, ως μάρτυρες κατηγορητηρίου, ισχυρίστηκαν πως οι δύο δημοσιογράφοι τούς επιτέθηκαν ενώ συγκεκριμένα η Μορντενίζ τους απείλησε, αποκαλώντας έναν από τους δυο άντρες της ΕΛ.ΑΣ. «καραφλό, άχρηστο, ξεδιάντροπο». Στην αίθουσα του Θ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, χωρίς κανέναν από τους δεκάδες άλλους μάρτυρες που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο περιστατικό -πέρα από τους ίδιους τους αστυνομικούς-, η Μορντενίζ κηρύχθηκε ένοχη για εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων και απειλή κατά συρροή και καταδικάστηκε σε 11 μήνες φυλάκιση με αναστολή.
Την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε έφεση κατά της απόφασης από την Κούρδισσα δημοσιογράφο. «Ενιωσα ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι κατάφωρα άδικη. Εμείς παρ' όλα αυτά θα εξακολουθούμε να αντιστεκόμαστε σε ένα σύστημα βίας και απανθρωπιάς», σημειώνει η Μορντενίζ στην «Εφ.Συν.». «Ως άνθρωπος που έγινα μάρτυρας σε περιστατικό αστυνομικής βίας που έλαβε χώρα σε δημόσιο χώρο και ως δημοσιογράφος που κατέγραψε το γεγονός, βρέθηκα κατηγορούμενη σε ημέρες πανδημίας και κρατήθηκα σε απάνθρωπες συνθήκες. Αντέδρασα στη βία αυτή και ενστικτωδώς προσπάθησα να την αποτρέψω».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου