Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Γιαννιτσά: Οι εκδηλώσεις Μνήμης της ΠΕ Πέλλας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Με σύσσωμη παρουσία του συνόλου των Ποντιακών και Προσφυγικών Συλλόγων και εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών και φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην πόλη των Γιαννιτσών. Οι συμμετέχοντες διατράνωσαν τη φωνή τους για την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο και τόνισαν το ιερό καθήκον της πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών να διατηρήσουν ζωντανές τις ιστορικές μνήμες, τα ήθη και τις παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνης δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας,  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών.

Ακολούθησε τελετή μνημοσύνης στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία της Ν. Τραπεζούντας Γιαννιτσών, παρουσία εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών και φορέων, εκπροσώπων Συλλόγων από την διοικητική επικράτεια της Πέλλας και πλήθος κόσμου. 
Tο πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με  χαιρετισμούς, απαγγελία τραγουδιού από τον ενεννηντάχρονο  Μίμη Τσελεπίδη, για την γενοκτονία, με την συνοδεία ποντιακής λύρας από τον καθηγητή  Αλέξη Στεφανίδη, παρουσίαση Πυρρίχιου χορού (Σέρα), από τον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»,. κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Θυμάτων της Γενοκτονίας και τον Εθνικό Ύμνο. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)