Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Γαλλία: Ανατροπή και οριακή νίκη για τον Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών

Γαλλία: Ανατροπή και οριακή νίκη για τον Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών

Ο συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με διαφορά 20.000 ψήφων, από αυτόν του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν, «Μαζί!», κέρδισε τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία με μικρή διαφορά από τη Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Συμμαχία (Nupes), σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως έγινε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (13/06). Η προεδρική πλειοψηφία έλαβε το 25,75% των ψήφων (5.857.558 ψήφοι) έναντι 25,66% της Nupes (5.836.116 ψήφοι).

Ακόμα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Le Figaro», oi δύο συνασπισμοί έχουν μόνο 21.442 ψήφους διαφορά. Η αποχή ανέρχεται σε 52,49% και ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ του 2017 (51,3%). Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα γίνει την Κυριακή (19/06).

Η προεδρική πλειοψηφία, ωστόσο, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Le Parisien», διατηρεί μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά στις προβλέψεις για τις 577 έδρες των βουλευτών, με εύρος από 255 έως 295 έδρες, μπροστά από την Αριστερά (από 150 έως 190) κατά με το ινστιτούτο Ipsos Sopra Steria. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέρ Ντισό, ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό και ο υπουργός Αλληλεγγύης Νταμιέν Αμπάντ προκρίθηκαν κυρίως για τον δεύτερο γύρο. Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ αποκλείστηκε.

Ως προς την Αριστερά, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι η μεγάλη κερδισμένη της ένωσης, καθώς η πλειοψηφία των εδρών της θα πρέπει να πάει σε αυτούς (από 96 έως 115 βουλευτές). Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποτελούσε τεράστιο κέρδος σε σύγκριση με το 2017, όταν οι κέρδισαν μόνο σε 17 εκλογικές περιφέρειες. Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές μπορούν να ελπίζουν σε έναν περίπου ισοδύναμο αριθμό εδρών αφού οι πρώτοι θα μπορούσαν να εκλέξουν από 20 έως 30 βουλευτές και από 24 έως 29 οι Σοσιαλιστές.

apotelesmata ekloges gallia

Αποδυναμωμένος ο Εμανουέλ Μακρόν στη δεύτερη θητεία του

Τα ποσοστά ψήφων του πρώτου γύρου αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ψήφισε τον Εμανουέλ Μακρόν για να αποδοκιμάσει τη Μαρίν Λε Πεν. Η μεγάλη πρόκληση για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι να διατηρήσει την ενότητα του ετερόκλητου και εύθραυστου εκλογικού συνασπισμού που διαμόρφωσε με σκληρό πυρήνα την παράταξή του, «Ανυπότακτη Γαλλία», στον οποίο, στη συνέχεια, προσχώρησαν το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς και οι Οικολόγοι.

Με δύο λόγια, ο Εμανουέλ Μακρόν αρχίζει τη δεύτερη πενταετή του θητεία σαφώς πιο αποδυναμωμένος σε σχέση με την αφετηρία της πρώτης του θητείας, το 2017. Ακόμα και στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη στην Ουκρανία, δηλαδή μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, η πολλαπλή κρίση ενεργειακή, επισιτιστική και προσφυγική θα πλήξει και θα προκαλέσει αποσταθεροποιητικούς κραδασμούς στην Ε.Ε των «27».

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)