Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Υπόθεση Novartis: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες για απάλειψη του ονόματος του Λοβέρδου από το έγγραφο του FBI

Λοβέρδος: Το ΥΠΕΞ πρέπει να δει γιατί σβήστηκε το όνομά μου από το έγγραφο του FBIΤην παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και η μηνυτήρια αναφορά του Κώστα Βαξεβάνη, η οποία ήρθε αμέσως μετά τη δήλωση της Ελένης Τουλουπάκη ότι παραποιήθηκε έγγραφο στην υπόθεση της Novartis, με την απάλειψη του ονόματος πρώην υπουργού για δωροληψία.

 Η έρευνα ανατέθηκε ήδη σε εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο οποίος θα διερευνήσει εάν υπήρξε αλλοίωση ή όχι του επίμαχου εγγράφου από το FBI, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis.

Όπως έχει καταγγείλει ο συνήγορος της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφοράς Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης, «παραποιήθηκε επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που υπογράφεται από εκπρόσωπο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ με ημερομηνία 25.05.2017 που είναι συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο αναφέρει ότι πρώην υπουργός, τον οποίο και κατονομάζει, δωροδοκήθηκε από την Novartis, και το ποσό που δόθηκε ξεπλύθηκε μέσω συγκεκριμένης εταιρείας».

Συγκεκριμένα, από την επίσημη μετάφραση στο υπουργείο Εξωτερικών «είχε απαλειφθεί εντελώς το όνομα πρώην υπουργού σε δύο μάλιστα ονομαστικές αναφορές που υπήρχαν στο πρωτότυπο έγγραφο και ήταν στην ίδια σελίδα. Έτσι η μετάφραση άλλαξε το κείμενο ουσιωδώς και ενώ αναφέρονταν στο πρωτότυπο ότι η Novartis "πλήρωσε" συγκεκριμένο ονομαστικά πρώην υπουργό, στην μετάφραση αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή "πλήρωσε" απλά, αφαιρώντας το όνομα αυτού που πληρώθηκε. Επίσης, από την ίδια μετάφραση έχουν απαλειφθεί άλλα δύο γνωστά ονόματα εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, σε συναλλαγή αναφερομένης δωροδοκίας».

Νέα απάντηση Λοβέρδου

Νέα απάντηση έδωσε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος στα πυρά της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι από το μεταφρασμένο έγγραφο που έστειλε το FBI για το σκάνδαλο Novartis απουσίαζε το όνομά του την ώρα που στο πρωτότυπο υπήρχε.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως δεν φέρει καμία ευθύνη για το συμβάν, καθώς όπως ανέφερε, τη μετάφραση του εγγράφου είχε αναλάβει ιδιώτης μεταφραστής. Κληθείς να απαντήσει για το γεγονός αυτό, ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε:

 «Βεβαίως υπάρχει (σ.σ. το όνομά του στο έγγραφο). Είναι ένα έγγραφο πάρα πολύ γνωστό από το 2017. Έπρεπε να έρθει στη Βουλή από το 2020 που έγινε η προανακριτική. Δεν το έστελνε η Εισαγγελία διαφθοράς. Γιατί; Γιατί εκεί φαίνεται ότι ένας μάρτυρας με κουκούλα εδώ, ήταν ο ίδιος και στην Αμερική. Πράγμα που απαγορεύεται από το Ελληνικό Δίκαιο. Αυτό δεν το έστελνε η εισαγγελία. Ποιος το πήγε στη Βουλή το 2020; Ο αντιεισαγγελέας Αγγελής, με τα ονόματα, με όλα μέσα».

«Το έγγραφο υπάρχει σε τρεις τουλάχιστον δικογραφίες: Στη δικογραφία της Βουλής, του Ειδικού Δικαστηρίου, και στην δική μου την προσωπική δικογραφία, όπου από τον Απρίλιο του 2020 το πήγα εγώ», είπε.

Στην ερώτηση γιατί σβήστηκε το όνομά του από το έγγραφο, κ. Λοβέρδος απάντησε: «Δεν μπορεί να δώσει λογική απάντηση κανένας. (…) Πρόκειται για μια ιστορία που δεν βγάζει κανέναν νόημα, δεν επηρεάζει σε τίποτα τα πράγματα – το ειδικό δικαστήριο έχει όλα τα έγγραφα και αυτά με το όνομα και αυτά χωρίς το όνομα. Άρα ψαρεύουν σε θολά νερά γι αυτό τους αξίζουν πολύ σκληρές απαντήσεις».

 Πηγή: ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. Γειά σου Αντρέα μάγκα. Φάτους ρε γίγαντα το φράγκα και μη στεναχωριέσαι. Τα γίδια θα μας ψηφίσουν και θα φτιάξουμε μια κυβερνησάρα με τον Μιζοτάκη να γλείφει τα δάχτυλα σου. Φάτε ρε μέχρι σκασμού και σβήστε το όλα. Τα ζώα δεν παίρνουν χαμπάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)