Την πόρτα για την επίσημη κατάργηση της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας προσφέρει η γενική γραμματέας εργασίας του υπουργείου Εργασίας στους εργοδότες με ερμηνευτική εγκύκλιο της, στη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις.
Με την εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες, η κ. Αννα Στρατινάκη δίδει κατευθύνσεις για την από 24.5.2021 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023. Σύμβαση η οποία κηρύχθηκε υποχρεωτική.
Στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγράφεται ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα». Ωστόσο η γ.γ, αξιοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη, προχωρά σε ερμηνεία της σύμβασης και προσθέτει ότι ο όρος για την καθιέρωση της 5θήμερες εβδομάδας μπορεί να ερμηνευτεί και σε «6 ημέρες αντί για 5 ημέρες για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη».
Η πρωτοφανής ερμηνεία όρων συλλογικής σύμβασης εργασίας με διοικητικό τρόπο γίνεται και παρά τα όσα αναγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα «Ζητήματα ερμηνείας των όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Όπως προκύπτει και από το κείμενο ερμηνεία συλλογικών συμβάσεων μπορεί να κάνουν μόνο τα πολιτικά δικαστήρια.
Τι ψηφίσατε ρε Ζώα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΨΗΦΊΣΑΜΕ ΒΡΕ ΖΩΟΝ,ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εσύ ΝΔ συνάδερφε; Κι εγώ το ΖΩΟΝ ΝΔ για να δω τάχα άσπρη μέρα και φτάσαμε στο σκοτάδι , πίσσα.
Διαγραφή