Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Φωτιά στον Έβρο: Αγωνία για το δάσος της Δαδιάς - Μάχη από τα εναέρια μέσα

Φωτιά στον Έβρο: Αγωνία για το δάσος της Δαδιάς - Μάχη από τα εναέρια μέσα
 
 
 
Η φωτιά καίει πυκνό πευκοδάσος σε ένα μοναδικό οικοσύστημα με πλούσια πανίδα

Νύχτα αγωνίας πέρασε ήταν αυτή που πέρασε για τον Έβρο, με τη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς να συνεχίζει να μαίνεται στις παρυφές του εθνικού πάρκου και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη ώστε οι φλόγες να μην μπουν στον πυρήνα του.

Η φωτιά καίει πυκνό πευκοδάσος (τραχεία πεύκη) σε ένα μοναδικό οικοσύστημα με πλούσια πανίδα.


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και το πρωί της Παρασκευής (22/7) επιχειρούν 291 πυροσβέστες και 65 οχήματα, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 8 εναέρια μέσα – 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.


Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, διευθυντή Δασών Έβρου, η φωτιά έχει καθηλωθεί λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται στο πυκνό και ώριμο πευκοδάσος.


Η έκτασή του υπολογίζεται σε 2 χιλιόμετρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά βρίσκεται μέσα στο εθνικό πάρκο. Για την ώρα δεν φαίνεται να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν κάνει εγκαταστάσεις στη δυτική και στη νότια πλευρά του μετώπου στη Δαδιά και επιχειρούν, ενώ ενισχύονται με οχήματα και δυνάμεις. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Επίσης, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τέθηκε σε άμεση επιφυλακή ο στρατός, προσπαθώντας, με μηχανήματα έργου να δημιουργήσει ζώνες.


Οι Βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή όπως αναφέρει το meteo.gr είχαν ως αποτέλεσμα, ο καπνός χθες να μεταφερθεί πάνω από το Θρακικό πέλαγος και την Ίμβρο, διανύοντας απόσταση σχεδόν 120 χιλιομέτρων.

fotia evros

 Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)