Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Yψηλός κίνδυνος για «mega-φωτιές» το καλοκαίρι

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Yψηλός κίνδυνος για «mega-φωτιές» το καλοκαίρι
 
 
Η κλιματική αλλαγή απειλεί Ελλάδα και Μεσόγειο με καταστροφικές φωτιές - Τι είναι το φαινόμενο «Mega fires».

Φωτιές, ξηρασία, ακραίοι καύσωνες. Ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» - απόρροια της κλιματικής αλλαγής - απλώνεται πάνω από την Ευρώπη, με το φετινό καλοκαίρι να μοιάζει δυσοίωνο για τη γηραιά ήπειρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μια δύσκολη περίοδο πυρκαγιών. Εκατοντάδες πυροσβέστες από διαφορετικά κράτη μέλη περιμένουν να ριχτούν στη μάχη.

Παράλληλα, η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης «Copernicus», υποδεικνύει ότι η φετινή ξηρασία στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξελιχθεί στη χειρότερη από ποτέ».

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τον κίνδυνο να ξεσπάσουν φωτιές, λένε οι επιστήμονες. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις περισσότερων και πιο μακροχρόνιων ξηρασιών, διευκολύνουν την ανάφλεξη και την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Κίνδυνος για Mega-φωτιές - Το φαινόμενο που απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα

Το φαινόμενο Mega-φωτιές (Megafires), η νέα αυτή γενιά πυρκαγιάς, βρίσκεται στο επίκεντρο των μελετών από παγκόσμιους οργανισμούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ως megafires ορίζονται οι φωτιές που καίνε 400.000 στρέμματα και πάνω. Το φαινόμενο έχει συνδεθεί άμεσα με την Κλιματική Αλλαγή.

Σύμφωνα με το VoxEurope, ένα ανεξάρτητο δημοσιογραφικό δίκτυο που μελέτησε το φυσικό αυτό φαινόμενο και τις τραγικές του συνέπειες, ιδίως στην γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα), η Κλιματική Αλλαγή δημιουργεί καιρικές συνθήκες που είναι «ευνοϊκές» για το ξέσπασμα πυρκαγιάς.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, «κάποιες φορές είναι παραπλανητικό να κοιτάει κανείς τον αριθμό των στρεμμάτων που κάηκαν για να ορίσει αν η διαχείριση της πυρκαγιάς ήταν αποτελεσματική ή όχι».

Ήδη, σε αρκετές ευρωπαϊκές, οι συνέπειες του καύσωνα εγείρουν σοβαρούς κινδύνους.

mega foties

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία, που μαστίζεται από ξηρασία εδώ και έναν μήνα, βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα και τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. «Η κυβέρνηση θα εκδώσει μια προειδοποίηση με στόχο να περιοριστεί κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον πληθυσμό», είχε αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Ζοσέ Λουίς Καρνέιρο, μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας.

Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού, που θα ισχύει μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα επιτρέψει στις αρχές «να κινητοποιήσουν τα αναγκαία μέσα» για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο υπουργός.

Στις ζώνες που βρίσκονται μακρύτερα από τις ακτές, στα νότια και στις κοιλάδες του Τάγου και του Ντούρου, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς και σε κάποιες περιοχές ακόμη και τους 42.

«Προβλέπουμε ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή» ανέφερε ο μετεωρολόγος Ζορζέ Πόντε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμώντας ότι «μπορεί να σπάσουν ρεκόρ» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Γαλλία

Καθώς ενισχύονται από τις «ακραίες καιρικές συνθήκες», με έναν ισχυρό βόρειο-βορειοδυτικό άνεμο και εδάφη που έχουν πληγεί από πρόωρη ξηρασία, πολλές φωτιές σάρωσαν τις τουριστικές περιοχές της νότιας Γαλλίας την Παρασκευή, υποχρεώνοντας τους πυροσβέστες να αναπτύξουν δύναμη εκατοντάδων ανδρών και πολλά αεροπορικά μέσα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρκατορείο Ειδήσεων, στην καταπράσινη οροσειρά Σεβέν, βόρεια του Γκαρ, μια φωτιά «με πολύ δυσμενή εξέλιξη» «σε πυκνή βλάστηση», προς τον απομακρυσμένο οικισμό Μπορντεζάκ, ανησύχησε τους πυροσβέστες.

Στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου συρρέουν οι πρώτοι τουρίστες στην αρχή των καλοκαιρινών διακοπών, περίπου 35 πυρκαγιές χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας από τους πυροσβέστες του νομού Μπους-ντι-Ρον. Και συγκεκριμένα στην Αρλ, γύρω στο μεσημέρι, μια φωτιά ξεκίνησε από τα καλαμιές και θάμνους.

Ελλάδα

Δυστυχώς και στη χώρα μας ο πύρινος εφιάλτης ξεκίνησε και την εβδομάδα που πέρασε έγιναν στάχτη πολλά στρέματα δάσους σε Πόρτο Γερμεμό, Αργολίδα και Ιτέα. Δεκάδες δασικές φωτιές ξέσπασαν επίσης σε πολλές περιοχές.

Οι ποίτες εύχονται να μην ξαναζήσουν το χάος του περσινού καλοκαιριού, με τις πληγές στη Βόρεια Εύβοια και στη Βαρυμπόμπη να μένουν ακόμα ανοιχτές.

Ο πιο «καυτός» Ιούνιος στην Ευρώπη από το 1981

Το φετινό καλοκαίρι ήρθε δύσκολο από τον πρώτο κιόλας μήνα του. Συγκεκριμένα, τον πιο θερμό Ιούνιο που παρατηρήθηκε εδώ και σχεδόν 20 χρόνια γνώρισε η Ευρώπη το 2022, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες εμφανίστηκαν στη γηραιά ήπειρο από πολύ νωρίς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Climatebook, πρόκειται για τον 2ο πιο θερμό Ιούνιο για την Ευρώπη από το 1981, και τον 3ο πιο θερμό μήνα παγκοσμίως. Η μέση μηνιαία απόκλιση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη ήταν +2,04°C σε σχέση με τη μέση τιμή της κλιματικής περιόδου 1981-2010, και +1,57°C σε σχέση με την περίοδο 1991-2020. Οι αντίστοιχες τιμές παγκοσμίως ήταν +0,48°C και +0,30°C.

iounios 2022

Ιταλία: Η χώρα ετοιμάζεται για νέο, ισχυρότερο κύμα καύσωνα

Από τις 15 Ιουλίου η Ιταλία θα πληγεί από ένα νέο, ακόμη ισχυρότερο κύμα καύσωνα, σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Η πιο ζεστή ημέρα αναμένεται να είναι η 20ή Ιουλίου, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 40 βαθμούς στην Ρώμη και στην Φλωρεντία και θα φτάσουν, πιθανώς, τους 42 βαθμούς στην Σαρδηνία, στην Σικελία και στην Απουλία, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι ο φετινός Αύγουστος θα είναι πολύ πιο ζεστός με τον μέσο όρο των θερμοκρασιών πάνω από αυτές στις οποίες έχουμε συνηθίσει. «Ο καύσωνας, ο Χάροντας, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο απ΄ότι νομίζαμε, με άκρως "επιθετικά" χαρακτηριστικά», δήλωσε στην Corriere o Αντόνιο Σανό, διευθυντής του σάιτ μετεωρολογικών προβλέψεων Meteo.it.

Σύμφωνα με τον Σανό, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, η θερμοκρασία πρόκειται να αγγίξει τους 25 βαθμούς. Ένα νέο, όσο και ανησυχητικό ρεκόρ.

«Ο καύσωνας το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο στην Ευρώπη»

«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι όταν πρόκειται για κύματα καύσωνα. Έχουν αυξηθεί σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια σε όλο τον κόσμο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων», είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο Fortune η Friederike Otto, κλιματολόγος και καθηγήτρια στο παγκόσμιο πρόγραμμα επιστήμης του κλίματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η ίδια τόνισε ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κύματα καύσωνα έχουν αυξηθεί σε συχνότητα κατά 100 φορές ή περισσότερο από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, σημειώνοντας με θλίψη ότι «οι καύσωνες είναι επίσης με πολύ μεγάλη διαφορά τα πιο θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη».

Πηγές: AP News, Bloomberg, Voxeurop, Climatebook)

 Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)