Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Μνημείο στο Κατλάνοβο για τους σκοτωμένους αμάχους του εμφυλίου στην Ελλάδα

  

73 χρόνια μετά, οι απόγονοι των ανθρώπων από την Μακεδονία  του Αιγαίου  θυμούνται τη φρίκη του εμφυλίου. Σύμφωνα με όσα γράφει στον προσωπικό του  λογαριασμό ο πρώην βουλευτής  στην Β. Μακεδονία ,Τράιτσε Ντίμκοφ  , με καταγωγή από το Λουτράκι.  


 
Έκαναν μνημόσυνο, άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν, κατέθεσαν φρέσκα λουλούδια και προσκύνησαν μπροστά στο μνημείο των νεκρών και τραυματιών αγωνιστών στο Κατλάνοβο, συμπεριλαμβανομένων των πατεράδων, των μητέρων και άλλων στενών συγγενών τους. Λένε με θλίψη, αλλά ταυτόχρονα με περηφάνια, θυμούνται και επισκέπτονται αυτό το μέρος όπου περιποιήθηκαν τις πληγές τους οι αγωνιστές του εμφυλίου στην Ελλάδα και μετά επέστρεψαν στο πεδίο της μάχης.

Ένας μεγάλος αριθμός αγωνιστών της ελευθερίας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών και νοσηλεύτηκαν ως τέτοιοι σε αυτό το νοσοκομείο. Παρά τα βάσανα και τις πληγές, το πνεύμα τους δεν έσπασε, όσοι έστω και ελαφρώς επουλώθηκαν, επέστρεψαν στις γραμμές της μάχης. Όλοι οι αγωνιστές, τα θύματα και οι ζωντανοί ήρωες ήταν και είναι συγγενείς μας. Οι πρόγονοί μας σας ευχαριστούν για όλα όσα κάνατε για εμάς, και κάνατε πολλά, μας δώσατε ζωή.

Σήμερα ο πόνος είναι μεγάλος, αλλά η ευγνωμοσύνη ακόμη μεγαλύτερη, λένε κάποιοι συγγενείς των αγωνιστών. Η αποστολή τους τώρα είναι να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη και να τη μεταδώσουν στις επόμενες γενιές.

 

«Για εμάς σημαίνει να τους θυμόμαστε και να τους ευχαριστούμε, γιατί είμαστε οι απόγονοι που γνωρίζουμε την τραγωδία ζωντανοί. Είναι συγκινητικό για μένα, πολύ, θέλω να κλάψω...»

 

Περισσότεροι από 6.000 μαχητές νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία  Ponikva,  Katlanovska Banja  και Jasenovo στην πΓΔΜ, και σχεδόν οι μισοί από αυτούς χειρουργήθηκαν, εκ των οποίων περισσότεροι από διακόσιοι άνθρωποι δεν ξύπνησαν ποτέ από τις επιχειρήσεις. Άλλοι είτε πέθαναν κατά τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία είτε μεταφέρθηκαν νεκροί και τις περισσότερες φορές θάβονταν στον περιβάλλοντα χώρο των κέντρων αποκατάστασης, αλλά μέχρι σήμερα είναι άγνωστοι οι τάφοι τους, λένε οι σύλλογοι Αιγαιοπελαγίτικων που ζητούν κράτος να τους βρει και να τους θάψει. Άξιοι ως χριστιανοί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)