Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Οι γαλάζιοι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τρομάζουν το Μαξίμου

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2021/11/ipourgiko3.jpg

Μία παραφιλολογία ενδεικτική του πανικού που επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα, λίγες μόλις ημέρες μετά το έκτακτο άνοιγμα της Βουλής, που εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μία ξεκάθαρη ομολογία ενοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν καν έρθει η ώρα η κυβέρνησή του να λογοδοτήσει στην επερχόμενη Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα στο διαδίκτυο θέλουν τον πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προερχόμενα από τη Νέα Δημοκρατία.

Η εν λόγω Επιτροπή έχει σταθερή σύνθεση από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, και μάλιστα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε «οιονεί» Εξεταστική Επιτροπή. Αυτή είναι και η αιτία που, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου αγωνιούν για την πορεία της επερχόμενης συνεδρίασης, αφού όπως μαρτυρούν τα ονόματα των βουλευτών που την συνθέτουν, η πλειοψηφία τους είναι κάθε άλλο παρά απολύτως ελεγχόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, εξου και την Τρίτη πυροδοτήθηκαν σενάρια ακόμα και για την αντικατάσταση κάποιων εξ αυτών.

Στην παρούσα φάση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που απαρτίζουν την πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατηγορούν την κυβέρνηση πως καθυστερεί τη σύγκλησή της είναι οι Αθανάσιος Μπούρας, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Καραγκούνης, Σταύρος Κελέτσης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ανδρέας Κουτσούμπας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Τραγάκης.

Άλλωστε, με εξαίρεση κάποιους από τους παραπάνω, βουλευτές όπως ο Κώστας Τζαβάρας έδειξαν ήδη τις προθέσεις τους με αυστηρότατες δηλώσεις που ζητούν «να σταθεί ο πρωθυπουργός στο ύψος των περιστάσεων», ενώ στελέχη όπως ο Γιάννης Τραγάκης έχουν πολύ μακρά πορεία για να ταυτίζονται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επίσης, η παρουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη που έχει κρατήσει σοβαρές αποστάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως όταν αρνήθηκε να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού, γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι φιλοδοξίες και τα πιθανά σχέδιά της για το μέλλον αποτελούν κοινό μυστικό.

Την ίδια ώρα, βουλευτές όπως ο Αθανάσιος Μπούρας και Γιάννης Ανδριανός σιωπούν, άλλοι όπως ο Σταύρος Κελέτσης κάνουν προεκλογικές εμφανίσεις, ενώ ο Κώστας Καραγκούνης υποστήριξε με σθένος τον Κυρ. Μητσοτάκη και την «παραδοχή λαθών», τονίζοντας μάλιστα πως «η χώρα έχει και πιο καίρια θέματα σε προτεραιότητα».

Αυτή είναι και η αιτία που τα παραπάνω ονόματα των «ανεξέλεγκτων», όπως και του Ανδρέα Κουτσούμπα που ζήτησε την άμεση διερεύνηση του θέματος και προβληματίζει εξίσου το πρωθυπουργικό γραφείο, μπήκαν στο κάδρο πιθανής αντικατάστασής τους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνεται πως για κάτι τέτοιο αρκεί μία ανακοίνωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ευθεία ομολογία ενοχής του πρωθυπουργού και θα ήταν αδύνατον να υποστηριχθεί πολιτικά. Πάντα βέβαια με την επιφύλαξη πως ο Κυρ. Μητσοτάκης τελεί υπό το καθεστώς πανικού, που μπορεί να τον οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα ατοπήματα.

Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας στην Επιτροπή, παρά την κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση, προτάσσεται να προηγηθεί η Ολομέλεια της Βουλής και η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, και έπειτα να ακολουθήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής.

Κατά τον προγραμματισμό, στις 22 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να δρομολογηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τότε αναμένεται να αποφασιστεί και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Υπογραμμίζεται πως αρκούν τα 2/5 τη Επιτροπής (άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής) για να καταστήσουν την ακρόαση προσώπων υποχρεωτική, την ώρα που οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι εννέα, άρα υπεραρκετοί για κάτι τέτοιο.

Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)