Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Μια σκοτεινή ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ - Ο φόβος του Κ. Μητσοτάκη για νέες αποκαλύψεις

Μια σκοτεινή ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ - Ο φόβος του Κ. Μητσοτάκη για νέες αποκαλύψεις
 
 
 
Ο ρόλος του ΚΕΤΥΑΚ και το Predator - Η «σκοτεινή» υπηρεσία της ΕΥΠ που φτιάχτηκε το 2020 και τα 40 εκατ. ευρώ.

Ο μίτος των παρακολουθήσεων, νόμιμων και παράνομων, αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο του πολιτικού σκηνικού τις τελευταίες δέκα ημέρες. Αν στην περίπτωση των «νόμιμων επισυνδέσεων» στα τηλέφωνα του Θανάση Κουκάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, τα πράγματα είναι σχετικά απλά, το μείζον ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις παράνομες παρακολουθήσεις, οι οποίες έχουν γίνει με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Πρόκειται για το λογισμικό το οποίο μόλυνε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, μετατρέποτάς το σε «υπερκοριό» (την περίοδο που ερευνούσε την τροποποίηση των Κωδίκων για την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών με αποτέλεσμα να μπουν στο αρχείο πολλές υποθέσεις και την τροποποίηση του νόμου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αποδέσμευσε εκατοντάδες εκατ. ευρώ από ελεγχόμενους) και με το οποίο επιχείρησαν να μολύνουν το κινητό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Στην ηγεσία της Κουμουνδούρου άπαντες είναι πεπεισμένοι πως ο πραγματικός φόβος του κ. Μητσοτάκη είναι να μετατοπιστεί η δημόσια συζήτηση – μαζί με τις έρευνες – στο λογισμικό Predator και τις παράνομες υποκλοπές. Και αυτό, διότι πίσω από αυτές εκτιμάται πως βρίσκονται υποθέσεις με ενδιαφέρον πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν θεωρείται εξάλλου τυχαίο ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και το σύνολο των κυβερνητικών αξιωματούχων ασχολούνται μονάχα με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, αποσιωπώντας πλήρως την υπόθεση Κουκάκη, ο οποίος αποδεδειγμένα παρακολουθείτο με το Predator και για την περίπτωση του οποίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – αμήχανα – είχε αποδώσει την υποκλοπή σε «ιδιώτες».

Για αυτό το λόγο και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε πλείστες ανακοινώσεις του σε «ΕΥΠ και παραΕΥΠ», καθώς θεωρείται δεδομένη η άμεση εμπλοκή του Πρωθυπουργικού Γραφείου σε «παραμάγαζο» της ΕΥΠ, το οποίο θα έκανε τη βρώμικη δουλειά με το κακόβουλο λογισμικό. Για αυτό το λόγο επίσης και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο ερώτημα «πόσοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν», κάνοντας λόγο ακόμα και για «εκβιασμούς», με τις πληροφορίες της Κουμουνδούρου να κάνουν λόγο για πολύ μεγάλο αριθμό ακόμα και εντός των βουλευτών της ΝΔ.

Το νεοσύστατο ΚΑΥΑΚ

Ως εκ τούτου, στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, εάν κρίνουμε από την σχετική αποστροφή του Μιχάλη Κατρίνη που παρατίθεται στη συνέχεια του ρεπορτάζ, βρίσκεται το νεοσύστατο ΚΕΤΥΑΚ.

Πρόκειται για το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, το οποίο δημιουργήθηκε έναν χρόνο μετά τις εκλογές, στις 9 Ιουλίου του 2020, με νυχτερινή τροπολογία (390-3) σε άσχετο τότε νομοσχέδιο και το οποίο ορίστηκε ως αυτοτελής υπηρεσία μέσα στην ήδη αυτοτελή ΕΥΠ. Από την ημέρα σύστασής του το ΚΕΤΥΑΚ καλύφθηκε από ένα πέπλο μυστηρίου, καθώς δεν στεγαζόταν στα γραφεία της ΕΥΠ στην Κατεχάκη αλλά σε ξεχωριστά γραφεία στην Αγία Παρασκευή, υπαγόταν απευθείας στον Διοικητή της Υπηρεσίας, τον παραιτηθέντα εν προκειμένω κ. Κοντολέοντα και είχε ως αντικείμενο την έρευνα και την συνεργασία με «ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Το ακόμα πιο σημαντικό ωστόσο στην περίπτωση του ΚΕΤΥΑΚ είναι ότι σύμφωνα με την τροπολογία του 2020, δύναται να συνάπτει απόρρητες συμβάσεις με φορείς, εταιρίες και φυσικά πρόσωπα, που δεν θα δημοσιεύονται. Με πλήρη αδιαφάνεια δηλαδή, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι εν λόγω πράξεις δεν δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και δεν αναρτώνται στη Διαύγεια».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕφΣυν και του Δημήτρη Τερζή εκείνη την εποχή, στο επόμενο άρθρο της τροπολογίας αναφερόταν πως «συστήνεται στην ΕΥΠ ειδικός λογαριασμός με τίτλο «ειδικός λογαριασμός τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας (ΕΛΤΑΚ)» με δικό του ξεχωριστό ΑΦΜ και σφραγίδα, μέσω του οποίου δύνανται να χρηματοδοτούνται προγράμματα και έργα που εκτελούνται από το ΚΕΤΥΑΚ» και πως «με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον προϋπολογισμό υπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ καθορίζονται τα θέματα που αφορούν στα όργανα διοίκησης και ελέγχου, ο τρόπος ανάληψης και διάθεσης των κονδυλίων» και, για το τέλος, «η απόφαση αυτή είναι απόρρητη και δεν δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως»

Με το Προεδρικό Διάταγμα 96 του Νοεμβρίου του 2020 το ΚΕΤΥΑΚ αναπτύσσεται κι άλλο. Αποκτά δικό του εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και συστήνονται εντός του τέσσερις μονάδες: μία που διαχειρίζεται τον ΕΛΤΑΚ, μία που διαχειρίζεται προγράμματα ΕΣΠΑ και φέρει τον τίτλο «μονάδα στρατηγικής και σχεδιασμού», μία «μονάδα οργανωτικής υποστήριξης» που φροντίζει για τα γραμματειακά και διοικητικά θέματα του ΚΕΤΥΑΚ και μία «μονάδα εφαρμογής δράσεων», η οποία θα ασχολείται με «δράσεις» που δεν αφορούν οικονομικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα συστήνεται και μια «επιτροπή τεχνολογικής στρατηγικής» για την οποία το μόνο που μαθαίνουμε είναι πως πρόκειται για μια 4μελή ομάδα χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, καθώς όλα τελούν υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως υποδιοικητής της οικονομικής υπηρεσίας του ΚΕΤΥΑΚ είναι ο Διονύσης Μελιτσιώτης, που έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη. Καθώς και ότι από την ημέρα αποπομπής των Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, τουλάχιστον δύο στελέχη του ΚΕΤΥΑΚ έχουν φύγει από την υπηρεσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η μέχρι πρότινος υποδιοικητής της Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας της Υπηρεσίας Ε.Γ., η οποία υπηρετούσε επί σειρά ετών ως αποσπασμένη στην ΕΥΠ και τους τελευταίους μήνες έδινε καθημερινά το παρόν στα γραφεία του ΚΕΤΥΑΚ στην Αγία Παρασκευή, μετακινήθηκε από τη Δευτέρα από τη θέση της και πηγαίνει στο Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας.

Το «καυτό» ερώτημα

Με τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας του ΚΕΤΥΑΚ, το ερώτημα που διαμορφώνεται γύρω από τις παράνομες παρακολουθήσεις και το οποίο σίγουρα θα απασχολήσει τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, όταν αυτή συσταθεί, είναι απλό:

Έχει αγοράσει ή έχει συνάψει κάποια μυστική σύμβαση το ΚΕΤΥΑΚ με τις εταιρίες που εμπορεύονται το κακόβουλο λογισμικό Predator; (δεδομένου ότι δεν δημοσιεύονται πουθενά με νομοθετική κάλυψη)

Λίγο πολύ, τα ίδια δεδομένα απαρίθμησε και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου μετά την επίσκεψή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εξηγώντας στις δηλώσεις του πώς μπορεί κάποιος να εκμεταλλευθεί το Predator: 1. Αγοράζοντάς το, 2. Μισθώνοντάς το από κάποια εταιρία που το έχει, προκειμένου να κάνει αυτή τις παρακολουθήσεις, 3. Αγοράζοντας συγκεκριμένο αριθμό υποκλοπών τηλεφώνων ανά μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μιχάλης Κατρίνης σε συνέντευξη που έδωσε προχθές στο Open μεταξύ άλλων σημείωσε πως: «Εδώ αποδεικνύεται ότι υπήρχε ένα σύστημα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, του οποίου θα πρέπει να διερευνηθούν οι προσωπικές, οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές και άλλου είδους σχέσεις, με διάφορες εταιρίες, οι οποίες φέρεται να έχουν υπογράψει συμβάσεις με το Κέντρο Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης της ΕΥΠ, για τις οποίες πρέπει να ενημερωθούμε κάποια στιγμή. Να δούμε ποιες είναι οι σχέσεις αυτού του σκοτεινού συστήματος, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να παρακολουθεί πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες και να χρησιμοποιεί αυτήν την πληροφόρηση παρανόμως και παρατύπως».

Αδρή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis.gr, το ΚΕΤΥΑΚ στις 17 Ιανουαρίου του 2022 εξασφάλισε ως φορέας υλοποίησης αδρή χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά από σχετική πρόταση – φάκελο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με υπογραφή του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Από τα 40,4 εκατ. Ευρώ, τα 14 εκατ. αφορούν πίστωση του τρέχοντος έτους, δηλαδή το 2022.

Το έργο το οποίο καλείται να υλοποιήσει το ΚΕΤΥΑΚ μετά τη σχετική έγκριση ονομάστηκε «Στρατηγική και πολιτικές κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο Τομέα και δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας».

 Πηγή: ieidiseis.gr

2 σχόλια:

  1. Ρε επειδή είστε φτωχοί και δεν μπορείτε να απολαύστε τις διακοπάρες του θα τον φάτε με την ζήλια σας. Αφήστε τον άνθρωπα ρε πλεμπαίοι και αρκεστείτε στη φτώχεια σας. https://www.koutipandoras.gr/wp-content/uploads/2022/08/%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82-399x864.jpeg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)