Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Βέλη μικρομεσαίων κατά Μητσοτάκη: Ζητούν μέτρα, καταγγέλλουν καθυστερημένη στήριξη

 Μειώσεις φόρων και εισφορών, προστασία από πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις οφειλών και πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση είναι -μεταξύ άλλων- τα αιτήματα που προέβαλαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εστίασαν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο -όπως είπαν- παραμένει ακριβότερο και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις και ζήτησαν πλαφόν στις τιμές καταναλωτή, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς και αναστολή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Πέραν αυτού ζήτησαν μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, γενική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, πρόσβαση των μικρομεσαίων στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, θέσπιση 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, κίνητρα για αυτοπαραγωγή ενέργειας, ενιαίο κανονισμό παροχών στον ΕΦΚΑ ώστε να δικαιούνται π.χ. επίδομα μητρότητας οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες, απονομή σύνταξης στους οφειλέτες εισφορών με παρακράτηση της οφειλής κ.ά.

«Βρισκόμαστε στο "και 5", οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας», υποστήριξε ο πρόεδρος την ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. «Είναι εμφανής η εστίαση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση στην βραχυπρόθεσμη και πιθανότατα προσωρινή ενίσχυση των εισοδημάτων και των επιπτώσεων της ακρίβειας, αλλά είναι ερωτηματικό πόσο έγκαιρα ελήφθησαν και πόσο επαρκή θα είναι», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός έδωσαν πολιτική χροιά λέγοντας, αντίστοιχα, ότι «η μικρομεσαία τάξη έβγαλε τις δυο τελευταίες κυβερνήσεις και θα σκεφτεί πολύ καλά τι θα κάνει στις εκλογές με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης» και ότι «ενόψει εκλογών οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι πρέπει να αναλογιστούν τι έκανε η κυβέρνηση γι αυτούς και να επισημάνουν σε όλα τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τους ότι πρέπει να ληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες ενίσχυσης του εισοδήματός τους».

«Αναμένουμε 200.000 πλειστηριασμούς από τους οποίους οι περισσότεροι αφορούν funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια», ανάφερε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας. Και ζήτησε να προσδιοριστεί η πρώτη κατοικία όπως και οι προϋποθέσεις προστασίας των ευάλωτων ομάδων, διαφορετικά όπως είπε θα έχουμε έκρηξη αναγκαστικών εκτελέσεων.

Από την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, η γεν. γραμματέας Μαρία Βουζούκη ζήτησε ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ για δημιουργία και αναβάθμιση ατομικών επιχειρήσεων και Αστικών Εταιρειών καθώς και αύξηση των αμοιβών των δικαστικών επιμελητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)