Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ζωγράφου: Στο «μικροσκόπιο» όσα ακολούθησαν της επιχείρησης των ΟΠΚΕ - Πυροβολισμοί, δόκιμος-πληροφοριοδότης και σοβαρές καταγγελίες

Πυροβολισμοί στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Σημαντικές είναι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη την Τρίτη στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας 30χρονος σεσημασμένος πυροβολήθηκε από αστυνομικό. Την ίδια ώρα, φοιτητές καταγγέλλουν και «σπάσιμο πορτών την ώρα που άνθρωποι κοιμόντουσαν στα δωμάτιά τους» αλλά και «δέσιμο χεριών».

 

«Φοιτητές έδειχναν σημάδια στα χέρια τους από tie wrap που τους είχαν περάσει οι δυνάμεις των ΟΠΚΕ», λέει χαρακτηριστικά φοιτητής του ΕΜΠ.

«Σπάσανε τις πόρτες των παιδιών την ώρα που κοιμόντουσαν»

«Πηγαίνοντας προς τη σχολή μου είδα πολύ αυξημένη παρουσία των ΟΠΚΕ, άκουγα θορύβους σπασίματος που προφανώς ήταν από τα δωμάτια που παραβιάστηκαν και κόσμο να φωνάζει. Λίγο πριν φτάσω στη σχολή μου, άκουσα και τους πυροβολισμούς και δεν ήθελα να το πιστέψω», λέει φοιτήτρια του ΕΜΠ, που μίλησε στο OPEN.

«Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν τρομακτική», πρόσθεσε η ίδια και υπογράμμισε πως «Το γεγονός ότι μπήκε η ΕΛΑΣΣ και έκανε μία τέτοιου επιπέδου επιχείρηση στις φοιτητικές εστίες, όπου διαμένει κόσμος, όπου σπάσανε τις πόρτες των παιδιών την ώρα που κοιμόντουσαν, όπου κατέληξε αυτό το πράγμα σε πυροβολισμούς (...). Σε ημέρα όπου ο κόσμος κινούνταν, είδε να πέφτουν δίπλα του πυροβολισμοί. Αυτό το πράγμα ήταν πολύ επικίνδυνο».

«Εμείς είμαστε φοιτητές, δεν είμαστε οι σύμβουλοι της ΕΛΑΣ. Δεν μπορούμε να προτείνουμε κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο καλύτερο ή χειρότερο. Εμείς ξέρουμε ότι στα πανεπιστήμιά μας δεν υπάρχει η εγκληματικότητα στον βαθμό που υπάρχει σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία (...). Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες είναι πως είναι πάρα πολύ παραμελημένες, αυτό είναι γεγονός», συμπλήρωσε.

«Πώς πιστεύουμε ότι η αστυνομία έλυσε οποιοδήποτε πρόβλημα που αφορά τις εστίες;» ρώτησε στο τέλος η φοιτήτρια.


«Οι αστυνομικοί έδεσαν φοιτητές»

 «Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση εδώ είναι οριακή (...). Οι φοιτητές είδαν χθες τα δωμάτιά τους να παραβιάζονται με αυτόν τον τρόπο -άμα δούμε και τα μεγέθη, μιλάμε για εκατοντάδες πόρτες κυριολεκτικά ξηλωμένες. Οι άνθρωποι κοιμόντουσαν το βράδυ, ξύπνησαν το πρωί υπό τον φόβο των ΟΠΚΕ που έμπαιναν μέσα στα σπίτια τους», δηλώνει από την πλευρά του άλλος φοιτητής του ΕΜΠ.

«Μάλιστα, δεν ξέρω πώς οργανώθηκε η επιχείρηση και δεν είναι και δουλειά μου να ξέρω, αλλά έγιναν προσαγωγές ή δέθηκαν φοιτητές στον σωρό μέσα στα δωμάτιά τους», επισημαίνει έπειτα ο ίδιος.

«Όταν οι εστιακοί φοιτητές πήγαν μετά στη διοίκηση να διαμαρτυρηθούν, έδειχναν σημάδια στα χέρια τους από tie wrap που τους είχαν περάσει οι δυνάμεις των ΟΠΚΕ (...). Η αστυνομία που μπήκε το πρωί στα σπίτια των φοιτητών για να κάνει τον έλεγχο, έδεσε φοιτητές στον σωρό. Πήγαν μετά στη διοίκηση και δείχνανε τα χέρια τους που είχανε σημάδια από τα tie wrap, τις χειροπέδες», καταγγέλλει στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή είναι καταστραμμένες και οι πόρτες και δεν έχει γίνει καμία επισκευή, έστω και υποτυπώδης, οι άνθρωποι φύγανε αν είχανε κάπου να μείνουνε είτε άμα δεν είχανε, είναι εδώ πέρα και είναι όλο το βράδυ ξύπνιοι».

«Οι εστίες βρίσκονται σε μία κατάσταση πλήρους παραμέλησης. Έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αυτό το πράγμα -και παρόλο που έχουν γίνει καταγγελίες και από τον Σύλλογο των Οικοτρόφων που ζούνε εκεί- η αλήθεια είναι ότι άμα κάτι το αφήσεις στην τύχη του, θα τροφοδοτεί και διάφορου τύπου ενέργειες. Είναι ευθύνη και του υπουργείου και της πρυτανείας και του φορέα που διαχειρίζεται τις εστίες» δήλωσε στο τέλος.

«Έγινε μία διευρυμένη επιχείρηση που στέφθηκε με επιτυχία»

Ο αντιπρόσωπος αστυνομικών υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας ανέφερε πως «Έγινε μία διευρυμένη επιχείρηση που στέφθηκε με επιτυχία. Εκεί μία σειρά από υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, με επιτυχία, έκαναν μία δράση που έφερε σύλληψη σεσημασμένων, διάφορα ευρήματα, όπως όπλα (...). Υπήρχαν εντάλματα συλλήψεων για συγκεκριμένους που βρέθηκαν και όλο αυτό οδήγησε σε μία πετυχημένη επιχείρηση».

«Είναι πολύ σημαντικά και θα αξιοποιηθούν» είπε για τα όσα κατήγγειλαν οι φοιτητές και πρόσθεσε πως «αν είχαν αναλάβει την ευθύνη αυτοί που την έχουν, δεν θα ήταν άνδρο ανομίας και κατά συνέπεια δεν θα έμπαινε μέσα και η αστυνομία».


Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω σημειώθηκαν στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, κατά τη διάρκεια της οποίας 30χρονος που φαίνεται πως κρυβόταν στις εστίες για δύο χρόνια επειδή καταζητείτο από τις Αρχές, δέχθηκε αστυνομικά πυρά.

Ειδικότερα, ο άντρας είχε βρει κρησφύγετο μέσα στην εστία του Ζωγράφου. Μάλιστα, επειδή οι αστυνομικοί είχαν βάλει και σε διαδικασία άρσης τηλεφωνικού απορρήτου το κινητό του τηλέφωνο, τον άκουγαν που συζητούσε και ζητούσε από τη σύζυγό του, πότε να τού πάει φαγητό, πότε έκανε παραγγελίες με delivery και ο ίδιος παρέμενε και κρυβόταν μέσα στην εστία. Μάλιστα, το διαμέρισμα όπου διέμενε η σύζυγός του ήταν πάρα πολύ κοντά στην εστία και από εκεί έφευγε η γυναίκα όταν την έπαιρνε τηλέφωνο και της ζητούσε, είτε φαγητό είτε ρούχα είτε οτιδήποτε.

Συνολικά, είναι 21 οι κατηγορούμενοι οι οποίοι, πριν από 15 ημέρες, έκαναν ληστεία σε σούπερ μάρκετ και σε τράπεζα στον Άλιμο, έφυγαν από την εστία όπου διέμεναν, πήγαν και έκαναν τη ληστεία και, στη συνέχεια, επέστρεψαν στην εστία για να μοιράσουν τα κλοπιμαία.

Μετά τους πυροβολισμούς, το «κουβάρι» ξεδιπλώθηκε και στο «φως» ήρθε και η περίπτωση δόκιμης αστυνομικού που φέρεται να πληροφοριοδοτούσε έναν εκ των κατηγορουμένων.

Βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών αστυνομικού

Βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας. Όπως διακρίνεται, φοιτητές βρίσκονταν πολύ κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το συμβάν.

Στο βίντεο που δημοσίευσε η ΕΡΤ φαίνονται οι δυνάμεις της ΟΠΚΕ να εισέρχονται στον χώρο, αλλά και οι παρευρισκόμενοι που κοιτούν σαστισμένοι προς το σημείο που «πέφτουν» οι πυροβολισμοί.

Στο «μικροσκόπιο» η δράση της δοκίμου – Διατηρούσε σχέση με έναν από τους κακοποιούς

Στην υπόθεση, μάλιστα, έχει συλληφθεί και μία δόκιμη. Η ίδια φέρεται να διατηρούσε σχέση με έναν από τους κατηγορούμενους και ο ρόλος της ήταν να ενημερώνει τις εγκληματικές αυτές ομάδες για το ποιες θα ήταν οι κινήσεις της ελληνικής αστυνομίας.

Το ενδιαφέρον των ομάδων αυτών ήταν, φυσικά, το πότε οι αστυνομικοί θα μπουν μέσα στη φοιτητική εστία και πόσο κοντά μπορεί να είναι στη σύλληψή τους. Γι’ αυτό το κινητό τηλέφωνο και οι συνομιλίες της δόκιμης, έχουν μπει στο μικροσκόπιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN.


Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα δόθηκε και φωτογραφία στην οποία φέρεται να είναι η δόκιμη αστυνομικός, με όπλο στα χέρια και πίνοντας μπύρα, μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/polytexnioupoli_astynomikos_filos2.jpg

Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ

Κατά την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ, η αστυνομικός κάποια στιγμή αισθάνθηκε αδιαθεσία και αποχώρησε από την επιχείρηση και τότε ο 30χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν 4 εντάλματα σύλληψης της επιτέθηκε.

Τότε εκείνη άνοιξε πυρ σε βάρος του άνδρα ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν σεσημασμένος σκληρός κακοποιός ο οποίος έμενε μέσα στις φοιτητικές εστίες, οι οποίες όπως αναφέρει η αστυνομία είχαν μετατραπεί σε ορμητήριο και κρησφύγετο κακοποιών, ενώ μέσα στο κτίριο σύμφωνα με την αστυνομία βρέθηκαν όπλα.

Η εστία ήταν άνδρο κακοποιών

Ήδη μέσα στην εστία έχουν σημειωθεί 22 συλλήψεις. Πρόκειται για κακοποιούς που έχουν απασχολήσει τις ελληνικές Αρχές και για κλοπές και για άλλες υποθέσεις.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Μίνα Καραμήτρου, η πληροφορία που είχε η υποδιεύθυνση ασφαλείας Αθηνών ήταν ότι η εστία είχε μετατραπεί σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών και ορμητήριο για ληστρικές επιθέσεις. Οι κακοποιοί διέμεναν μέσα στην εστία και από εκεί οργάνωναν ληστρικές επιθέσεις και μόλις ολοκλήρωναν τη δράση τους επέστρεφαν εκεί για να κρυφτούν από τις Αρχές.

Πάνω από 30 ληστείες έχει κάνει ο 30χρονος που πυροβολήθηκε από την αστυνομικό

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, ο 30χρονος που πυροβολήθηκε από την αστυνομικό και νοσηλεύται τραυματισμένος, είναι σκληρός κακοποιός με περισσότερες από 30 ληστείες στο ενεργητικό του.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν 4 εντάλματα συλλήψεις για ναρκωτικά ληστείες και κλοπές, ενώ πριν από τρία χρόνια είχε απασχολήσει τις ελληνικές Αρχές ο θείος του, όταν είχε απαγάγει παιδί, το είχε πάει στο σπίτι του και απειλούσε τους συγγενείς για να λάβει λύτρα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το περιστατικό

Η αστυνομία για το πώς σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί αναφέρει τα εξής: «Ευρεία αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 06:00 το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και ειδικότερα στην Φοιτητική Εστία, παρουσία Εισαγγελέα, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή ερευνών σε σπίτια υπόπτων για εγκληματικές δραστηριότητες.

Η επιχείρηση διεξάγεται διότι η Φοιτητική Εστία, χρησιμοποιείται ως ορμητήριο και καταφύγιο από κακοποιούς, με ιδιαίτερα έντονη δράση -ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών- στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου, της Καισαριανής, του Βύρωνα και της Αθήνας.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, 35χρονη Ανθυπαστυνόμος αισθάνθηκε αδιαθεσία και αποχώρησε. Κατά την αποχώρησή της δέχθηκε επίθεση από σεσημασμένο 30χρονο αλλοδαπό, τον οποίο τραυμάτισε κάνοντας χρήση του υπηρεσιακού της όπλου.

Σε βάρος του 30χρονου εκκρεμούν 4 εντάλματα σύλληψης για ληστείες, όπλα και ναρκωτικά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Η αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)